israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nu kan er gerookte zalm worden gemaakt van spirulina


Foto door Melissa Walker Horn op Unsplash


Als de Israëlische startup SimpliiGood erin slaagt om gerookte "zalm" te maken van niets anders dan spirulina die rijk is aan micronutriënten, zal er geen vis worden gevangen, gedood en meerdere mijlen verscheept om je bagel te vullen.


We weten wat u denkt: hoe kunnen blauwalgen in uiterlijk, smaak en textuur de gerookte zalm vervangen?


Nooit bang zijn. SimpliiGood moederbedrijf AlgaeCore Technologies teelt en oogst de zee plant al om spirulina gecentreerde voedselproducten te maken, waaronder veganistische hamburgers en kip nuggets, ijslolly's en ijs, crackers en dranken.


De unieke gerookte zalm-analoog, die naar verwachting eind 2023 op de markt zal komen, zal worden toegevoegd aan dit portfolio van producten die in Israël op de markt worden gebracht aan voedselproducenten en rechtstreeks aan consumenten.


Het texture rings platform van SimpliiGood vormt zalmachtige brokken van spirulina met hetzelfde mondgevoel als de dierlijke vorm, met 40% compleet eiwit. Het product krijgt zijn oranje, zalmachtige tint door een proces dat het bètacaroteenpigment isoleert dat van nature in spirulina aanwezig is.


Internationaal voedselconglomeraat IFF-DuPont's FoodNxt food-tech innovatie lab, gevestigd in Israël, werkt samen met SimpliiGood en de Israel Innovation Authority om het product op de markt te krijgen. IFF-DuPont zal de smaak- en aromaat atributen van de faux-zalm bijdragen.

Foto via SimpliiGood


"Onze spirulina kan fungeren als een volledige vervanging voor dierlijke eiwitten of kan gemakkelijk worden geïntegreerd in bestaande voedingsproducten als ingrediënt met toegevoegde waarde, omdat het een neutrale smaak heeft en zijn volledige voedingswaarde behoudt", zegt Lior Shalev, CEO en medeoprichter van AlgaeCore tegen ISRAEL21C.


"Dit project markeert een spannende mijlpaal in de uitbreiding van de productlijn van ons bedrijf nu we de markt voor visvervangers betreden", aldus Shalev.


De vissector is een van de nieuwste die wordt verstoord door plantaardige of gecultiveerde alternatieven, als reactie op overbevissing en toxines zoals kwik, fossiele brandstoffen en industrieel afval die hun weg vinden naar visvlees.


Het Israëlische bedrijf Plantish werkt aan de commercialisering van een veganistische versie van de hele gesneden zalmfilet, een van 's werelds meest populaire visproducten.


Shalev wijst erop dat spirulina een van de meest voedzame plantaardige vormen van eiwitten ter wereld is, die hele eiwitten, antioxidanten, chlorofyl, vitamines en mineralen (inclusief B12 en ijzer) levert.


Terwijl de relatief jonge spirulina markt wordt gedomineerd door gedroogde en poedervormige vormen van het ingrediënt, cultiveert en verkoopt SimpliiGood een specifieke stam van verse spirulina met een biologische beschikbaarheid van 90%.

De boerderij waar SimpliiGood spirulina groeit. Foto met dank aan AlgaeCore Technologies


De spirulina groeit in vijvers in het zonnige zuidelijke woestijngebied van Israël, en 98% van het water dat in het proces wordt gebruikt, wordt gerecycled. Daar wordt jaarlijks vijftig ton spirulina geproduceerd, met elke 24 uur een oogst.


"De spirulina die SimpliiGood kweekt, is een van de meest efficiënte convertors van zonne-energie in eiwitten", legt Shalev uit.


“Spirulina heeft zout, mineralen, warmte, CO 2 en water nodig om te gedijen. Het proces van het kweken van spirulina vangt eigenlijk koolstof op en gebruikt het om te groeien. De druk die de diervoedingsindustrie legt op het milieu en de voedselzekerheid, heeft de noodzaak vergroot om duurzame eiwitvervangers te ontwikkelen.”


124 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws