top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nu komen psychedelische extracten naar je medicijnkastje


Psychedelische stoffen uit psilocybine "magische" paddenstoelen kunnen nuttig zijn in geneesmiddelen. Foto door Alan Rockefeller via Wikimedia Commons


"De wereld heeft dringend een nieuwe manier nodig om psychische problemen te behandelen, en bij PsyRx geloven we dat psychedelica een groot deel van de oplossing zijn", zegt Itay Hecht tegen ISRAEL21C.


Hecht is CEO en medeoprichter van dit Israëlische bedrijf, dat gestandaardiseerde psychedelica van farmaceutische kwaliteit ontwikkelt uit natuurlijke bronnen – niet synthetische stoffen – als actieve farmaceutische ingrediënten.


Met behulp van een agro-medische bioreactor uitgevonden aan de Hebreeuwse Faculteit van Landbouw, produceert PsyRx psychedelische botanische extracten psilocybine (van "magische" paddenstoelen) en ibogaïne (van de wortelschors van de iboga-struik).


Van psilocybine is aangetoond dat het positieve effecten heeft bij de behandeling van depressie, angst en verslaving, en het is gesuggereerd als een mogelijke behandeling voor obesitas, PTSS, clusterhoofdpijn en meer.


Ibogaïne is veelbelovend gebleken als een anti-verslavingsmiddel, naast andere indicaties. PsyRx richt zich op het potentieel om de huidige SSRI-antidepressiva (selectieve serotonineheropnameremmer) te verbeteren.


"SSRI's hebben een aantal zeer slechte bijwerkingen op het libido en de eetlust, en patiënten stoppen vaak met het gebruik ervan. We geloven dat het toevoegen van een microdosis ibogaïne die effecten zal tegengaan en een beter medicijn zal maken', zegt Hecht, en benadrukt dat microdoses psychedelische stoffen geen hallucinaties veroorzaken.


“We starten binnenkort met kleine dierproeven om de veiligheid en werkzaamheid te controleren. Hopelijk kunnen we over een jaar beginnen met proeven op mensen” om deze ibogaïnetoepassing te testen, vertelt hij aan ISRAEL21c.


In de mode


Het toevoegen van psychedelica aan reguliere drugs lijkt misschien een beetje 'daarbuiten', maar in feite is het een trend.


De tweede fase van door bioreactor geproduceerd mycelium van psilocybine. Foto met dank aan PsyRx via ISRAEL21C


Volgens marktonderzoeksrapport CB Insights groeit de financiering voor bedrijven in psychedelische medicijnen snel, aangezien traditionele farmaceutische reuzen het rendement op investeringen voor R&D voor geneesmiddelen zien dalen en geïnteresseerd zijn in het verkennen van alternatieve producten. Volgens dit rapport groeit ook de belangstelling van de consument voor de hallucinogene drugs.


Synthetische versies van psychedelische stoffen zijn gemakkelijker uniform te produceren volgens industriestandaarden, maar ze werken mogelijk niet zo goed als natuurlijke versies.


"Wij geloven dat er een groot verschil is tussen biologische en synthetische moleculen, vooral in hoe ze interageren met receptoren in de hersenen", zegt Hecht.


Itay Hecht, medeoprichter en CEO van PsyRx. Foto met dank aan PsyRx via ISRAEL21C


“Kunststof is niet zo succesvol als een 'sleutel' die in het 'slot' past. Maar het is ingewikkeld om met biologische moleculen te werken.”


Dat is waar de bioreactor om de hoek komt kijken. Deze innovatieve machine is wat PsyRx in staat kan stellen de groeiende markt voor psychedelica te transformeren.


Van cannabis naar psilocybine


Hecht begon zijn carrière 20 jaar geleden in Nederland als manager van cannabisapotheken en zaadbedrijven. Hij verhuisde in 2007 terug naar zijn geboorteland Israël om water- en bodemtechniek te studeren om de wereld van plantaardige producten beter te begrijpen.


Vijf jaar geleden, profiterend van nieuwe regelgeving in Israël, richtte Hecht Hi Pharma op, het eerste cannabisteeltbedrijf dat naar de beurs ging op de Tel Aviv Stock Exchange.


Daarna stapte hij over naar een andere cannabisonderneming, Stickit Labs. De president van Stickit, Dr. Asher Holzer, is een seriële biotech ondernemer wiens succesvolle ondernemingen InspireMD, TheraCoat en UroGen omvatten. Hij maakte ook deel uit van het managementteam van Biosense, een Israëlisch bedrijf dat in 1997 werd overgenomen door Johnson & Johnson.


“Twee en een half jaar geleden zagen we een kans in de psychedelische sector; er waren geen bedrijven met een vergunning in Israël”, zegt Hecht, dus PsyRx werd de eerste.


Holzer is de voorzitter en medeoprichter van PsyRx. CTO-medeoprichter Kobi Buxdorf is een microbioloog met een doctoraat van de Hebreeuwse Universiteit.


Buxdorf ontwikkelde weefselkweekbioreactoren voor het produceren van cannabis op farmaceutische standaard en richtte Cannadorf op om deze techniek te commercialiseren.


"Vervolgens ontwikkelde hij een bioreactor voor psilocybine en bracht deze naar het commerciële stadium", zegt Hecht.


"Er zijn nog geen normen voor de regulering van psilocybine, dus we verwachten dat het minstens een paar maanden zal duren voordat we de GMP-aanduiding [good manufacturing practices] voor de farmaceutische industrie krijgen", zegt hij.


"Hopelijk hebben we tegen het einde van volgend jaar de mogelijkheid om onze psilocybine wereldwijd te verkopen voor klinisch onderzoek en de ontwikkeling van geneesmiddelen."


Hecht zei dat er aanvullend onderzoek naar psilocybine komt van de Hebreeuwse Universiteit, waardoor nieuwe ideeën ontstaan ​​over hoe microdoses van deze krachtige stof geneesmiddelen kunnen verbeteren.


PsyRx heeft ongeveer 10 werknemers en heeft "een paar miljoen dollar" opgehaald bij particuliere investeerders. “We willen naar de beurs”, zegt Hecht. “We geloven echt in wat we doen.”


Voor meer informatie, klik hier .98 weergaven0 opmerkingen
bottom of page