israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Nu kunt u zeldzame Dode Zee-afbeeldingen kopen


"Hangende zoutstalactieten", een foto van de Dode Zee door Noam Bedein


Elke dag verliest de Dode Zee het equivalent van 600 Olympische plassen water, zegt Noam Bedein, 39, oprichter van het non-profit Dead Sea Revival Project.


In een poging om te voorkomen dat de zee "volledig verdwijnt", zegt Bedein, veilt hij van 22 maart (World Water Day) tot 22 april 100 van zijn Dode Zee-foto's op OpenSea, 's werelds grootste NFT (non-fungible token) marktplaats, meldt ISRAEL21C.

Het project, Genesis NFT genaamd, wordt ook gesponsord door de directeur van het Dode Zeemuseum , Ari Leon Fruchter. De valuta van de veiling is in NFT's, dit zijn digitale activa die zijn opgeslagen op de blockchain.


"We gebruiken futuristische hulpmiddelen om een ​​oud waterlichaam te helpen behouden", vertelt Bedein aan ISRAEL21c. "Mensen kunnen een digitale foto bezitten die dient als een bewijs van deze betoverde waterschat."


De opbrengst van de verkoop zal worden gebruikt voor juridische en wetgevende inspanningen om het water in de Dode Zee te herstellen.


Twee van Noam Bedeins Dode Zee-foto's beschikbaar als NFT's. Foto met dank aan het Dode Zeemuseum


In 2016 vertrok Bedein, een milieukunstactivist, op zijn kajak om de adembenemende wonderen van de Dode Zee, de laagste plek op aarde, te fotograferen. Reizend in het noordelijke deel van de Dode Zee, een gebied dat niet bereikbaar is met de auto, maakte hij foto's van wat hij 'betoverde panorama's' noemt.


Maar toen hij de volgende keer terugkwam, herkende hij geen van de sites. Het hele landschap was veranderd, zei hij, en "het trof me hard." Hij realiseerde zich dat in dit tempo zijn kinderen en de volgende generatie "de Dode Zee niet als werelderfgoed zullen hebben om te verkennen of te ervaren."


Door een digitaal item te kopen dat een van deze foto's vertegenwoordigt, zegt hij, "kunnen mensen helpen deze magische plek te behouden."


Geen officiële oplossing


"Ik realiseerde me dat de volgende generatie geen idee zal hebben wat hier ooit was", zegt Bedein. “De afgelopen 25 jaar is er geen officiële oplossing geweest om de Dode Zee te redden. Niemand in de Israëlische regering werkt aan het oplossen van de crisis.”


Hij zei te hopen dat de Abraham-akkoorden zullen bijdragen tot regionale samenwerking op het gebied van waterbeheer.


De Dode Zee-foto's van Noam Bedein zijn beschikbaar als NFT's. Foto met dank aan het Dode Zeemuseum

Er is een groeiende interesse onder functionarissen in landen in de regio om samen te werken, zei hij.


Jordanië is nu het op drie na droogste land ter wereld, zei Bedein, en de leiders hopen hun krachten te bundelen met de VAE en Israël om manieren te vinden om zoet water te krijgen.


Fabrieken die de mineralen van de Dode Zee gebruiken "kunnen een deel van de oplossing zijn", zei Bedein. Ze kunnen zoet water in de Kinneret (Zee van Galilea) en de Jordaan pompen om de krimp tegen te gaan.


Momenteel bevindt de Dode Zee zich op het laagste niveau in de geregistreerde geschiedenis en heeft de omgeving meer dan 6.000 zinkgaten. Door het water in de zee af te voeren, stort de grond in.


Terwijl experts zeggen dat de Dode Zee zal blijven krimpen als er geen actie wordt ondernomen, maar nooit helemaal zal verdwijnen, wijst Bedein erop dat het "een complexe realiteit en situatie" is.


Bezoek hier het virtuele Dode Zeemuseum totdat Fruchter genoeg geld heeft ingezameld voor een permanent museum in de stad Arad, op 25 kilometer van de Dode Zee.124 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws