top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Om Netanyahu voor te zijn mogelijk woensdag al stemming over ontbinding regering


Screenshot Twitter


Om pogingen van Netanyahu te dwarsbomen om een meerderheid in de Knesset te krijgen en op die manier zonder verkiezingen een regering te vormen, zullen Bennett en Lapid zeer waarschijnlijk al komende woensdag het voorstel tot ontbinding regering in stemming laten brengen. Verkiezingen zullen den mogelijk 25 oktober of 1 november plaatsvinden.


In media in Israël wordt gemeld dat Netanyahu wil proberen een Knesset meerderheid te halen van 61 zetels door nog meer leden van de huidige regering met beloften weg te lokken.


Om dit voor te zijn willen Lapid en Bennett woensdag al het voorstel in de Knesset brengen om de Knesset te ontbinden, waar dan drie keer over moet worden gestemd.


Zoals Bennett, in wat zijn afscheidstoespraak maandagavond was, zei; "een jaar en een week lang heeft de meest onwaarschijnlijke coalitie in de geschiedenis van Israël geprobeerd het landsbestuur te veranderen en de nationale waardigheid te herstellen.


Het waren acht partijleiders die in de coalitie stevig bij elkaar bleven en zich bleven inzetten voor hun gemeenschappelijke zaak om te voorkomen dat de man die ze verdreven had, Likud leider Benjamin Netanyahu, terugkeerde naar de macht.


Het ging echter fout en dat kwam vanuit de partij van Bennett, Yamina, die zich door Netanyahu lieten omkopen met beloften van ministerschap of belangrijke functies,


Yamina-lid, Amichai Chikli, stemde vanaf de eerste dag in juni met de door Netanyahu geleide oppositie mee. Een ander, Idit Silman, stopte in april en liet de coalitie tot 60 Knessetzetels zakken, waardoor belangrijke wetgeving ten onder ging. En een derde, Nir Orbach, een oude persoonlijke bondgenoot van Bennett, kondigde vorige week aan dat hij ook de oppositie zou steunen, daarmee de knock out aan Bennett uitdelend omdat het aantal Knessetzetels zakte naar 59.


"We hebben ons uiterste best gedaan om deze regering te behouden", zei Bennett, die het onderhoud omschreef als een nationale troef, geloof me, er is geen middel onbeproefd gelaten om het voortbestaan van deze regering te redden, voor het welzijn van ons prachtige land en voor u, de burgers van Israël", zei Bennett.


Bennett sprak met zichtbare emotie en prees zijn regering als "een goede regering" die "Israël uit een put heeft gehaald" - het heeft gered van een langdurige politieke crisis, de veiligheid en het politieke klimaat van het land heeft verbeterd, een nieuwe nucleaire deal met Iran heeft voorkomen zonder de VS te schaden -Israël banden, en “versterkte nationale waardigheid.”


"We hebben bewezen dat je meningsverschillen terzijde kunt schuiven in het belang van de staat", zei hij.


Bennett sprak zijn dankbaarheid uit voor zijn samenwerking met Lapid, die volgens hun afspraken de interim-premier zal worden. "Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hij slaagt", zei Bennett.


Lapid benadrukte in zijn toespraak dat "we ons niet van binnenuit kunnen laten vernietigen door duistere krachten", voordat hij de dank betuigde voor zijn "vriendschap" met Bennett en hem prees voor "het land boven zijn persoonlijke belang stellen".


Bronnen in het kabinet van de premier zeiden dat Bennett vrijdag een gesprek had met procureur-generaal Gali Baharav-Miara, waar hij begreep dat er geen manier zou zijn om de aflopende noodverordeningen die het Israëlische burgerlijk recht uitbreiden naar de Westelijke Jordaanoever, door te voeren – nadat ze er niet in waren geslaagd om een Knesset meerderheid hiervoor te halen, omdat de oppositie onder leiding van Netanyahu had uitgesproken tegen ieder wetsvoorstel van deze regering te zijn om op die manier te proberen de regering weg te krijgen.


Zodra er verkiezingen zijn uitgeschreven, wordt deze noodverordening echter automatisch met 6 maanden verlengd.


Mansour Abbas van de United Arab List zei in een gesprek met News Channel 12 dat hij en zijn partij "partners willen zijn in de volgende coalitie" en ook invloed willen hebben.


Verwijzend naar het feit dat zijn partij de eerste Arabische partij in de geschiedenis van Israël was die zich bij een regeringscoalitie aansloot, zei Abbas: "We zijn nog maar net begonnen", zei hij.


Netanyahu, bracht een juichende video op sociale media uit waarin hij het "geweldige nieuws" begroette en beloofde om een ​​"nationale regering op te richten die de nationale trots terug zou brengen".


“Het is voor iedereen duidelijk dat deze regering, de grootste mislukking in de geschiedenis van Israël, aan het einde van haar weg is … een regering die afhankelijk is van aanhangers van terreur, die de persoonlijke veiligheid van de burgers van Israël heeft verwaarloosd en die de kosten heeft verhoogd van het leven naar nieuwe hoogten', zei de ex-premier.


Dit soort leugens worden door velen geloofd, en zijn niet waar, waarbij moet worden opgemerkt dat het Netanyahu zelf was die voorjaar 2021 viermaal heeft geprobeerd de islamitische Ra'am partij bij zijn coalitie te betrekken om zodoende een Knesset meerderheid te behalen.


Daarnaast heeft de regering Bennett/Lapid het afgelopen jaar gezorgd voor een jaar van rust aan de grens met Gaza, de economie laten groeien, de inflatie in toom gehouden, de werkloosheid te doen verdwijnen, zijn er geen ministers onder politieonderzoek, is er geen lockdown geweest, en het belangrijkste: deze regering heeft bewezen dat acht verschillende partijen, van links tot rechts en een Arabische partij kunnen samenwerken in het belang van Israël.85 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page