top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onafhankelijkheidsdag eindigt in rouw: 3 doden en 4 gewonden bij terreuraanslag in Elad


De slachtoffers van de terreuraanslag Elad op 5 mei 2022, van links naar rechts; Oren Ben Yiftah, Yonatan Havakuk en Boaz Gol. Foto via Twitter


Israël's Onafhankelijkheidsdag eindigde donderdagavond in rouw toen 2 terroristen uit Jenin met een bijl en mes of vuurwapen drie vaders vermoorden in de ultraorthodoxe stad Elad, waardoor 16 kinderen geen vader meer hebben.


Zowel Habkuk als Gol waren inwoners van de stad en elk was vader van vijf kinderen. Yiftach was een inwoner van de centrale stad Lod en was vader van zes kinderen.


Ook zijn er 4 gewonden gevallen, twee van hen van 60 en 35 jaar raakten ernstig gewond en werden verdoofd en geïntubeerd naar het Sheba Medical Center in Tel Hashomer en Rabin Medical Center-Beilinson Campus vervoerd. Een andere 40-jarige man raakte lichtgewond en werd naar Beilinson vervoerd, en een 23-jarige man die met de terroristen vocht, werd in lichte toestand naar het ziekenhuis vervoerd.


In onderstaande video zijn de twee terroristen rennend door een straat in Elad te zien:

De politie en de Shin Bet hebben de namen van de twee verdachten vrijgegeven, Assad al-Rafai, 19, en Tzabahi Abu Shakir, 20. Beide zijn inwoners van het Jenin gebied op de Westelijke Jordaanoever.


De twee terroristen: Assad Yussef Assad Al-Rafa'i, 19, en Tzabhi Imad Tzabhi Abu Shakir, 20. Foto via social media


Volgens getuigenverklaringen die aan de politie zijn verstrekt, hebben twee aanvallers hun aanvallen uitgevoerd in verschillende gebieden in de stad. Twee aanslagen in een amfitheaterpark waar veel bewoners hun avond doorbrachten, en een andere in de hoofdstraat van de stad. Beiden waren naar verluidt gewapend met scherpe wapens, de een met een bijl en de ander met een bijl of mes.


Buren en vrienden beschrijven Yonatan Havakuk, een man van in de veertig, als iemand die altijd een glimlach op zijn gezicht had. Havakuk, een vader van vijf kinderen, werkte als automonteur in de ultraorthodoxe stad.


Boaz Gol, in de veertig, was ook een vader van vijf kinderen.


Het derde slachtoffer van de Elad aanval werd genoemd als Oren Ben Yiftah, een 37-jarige vader van zes kinderen en woonde in Lod.


Omdat de meeste ultraorthodoxe inwoners geen internet of tv bezitten, riep de burgemeester van Elad de inwoners binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Helaas bereikte deze boodschap slechts weinigen waardoor er toch nog veel mensen dee straat opgingen


Plek van de aanslag. Foto met dank aan MDA


De politie zette wegversperringen op en begon te zoeken naar een voertuig dat naar verluidt van het toneel was gevlucht en waarin een van de terroristen zou zitten terwijl volgens de verkregen informatie de ander per voet zou zijn gevlucht.


Alle veiligheidsdiensten zijn bij de zoektocht naar de twee terroristen betrokken.


De afsluiting van de Westbank ivm Onafhankelijkheidsdag is vanwege de terreuraanslag verlengd tot zondag waarna de situatie opnieuw zal worden bekeken.


De aanval van vanavond is de zevende dodelijke terreuraanslag sinds de huidige golf anderhalve maand geleden begon, waarbij 19 soldaten en burgers omkwamen.


De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, veroordeelt de terreuraanslag in Elad waarbij drie Israëli's om het leven kwamen, meldt het officiële persbureau PA WAFA.


“Het doden van Palestijnse en Israëlische burgers leidt alleen maar tot een verdere verslechtering van de situatie in een tijd waarin we allemaal streven naar stabiliteit en escalatie voorkomen”, zegt Abbas.


Afgelopen zaterdag had Hamas Sinwar in een toespraak Palestijnen opgeroepen aanslagen te plegen "zolang de zionisten de Tempelberg bezetten.

"Iedereen die een geweer heeft, zal zijn geweer voorbereiden en iedereen die een bijl heeft, zal zijn bijl voorbereiden" voegde Hamas-leider Sinwar eraan toe.

Premier Bennett, minister van Defensie Gantz en de hoofden van de veiligheidsdiensten en IDF hebben donderdagavond overleg gepleegd.


Bennett betuigde zijn medeleven aan de families van de doden en zwoer de aanvallers gevangen te nemen. "Onze vijanden zijn begonnen aan een moorddadige campagne tegen Joden, waar ze ook zijn. Hun doel is om onze geest te breken, ze zullen falen", voegde Bennett eraan toe.

146 weergaven0 opmerkingen
bottom of page