israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ondanks ligging dichtbij Gaza is Ashkelon enorm in trek als woonplaats


Screenshot YouTube


Je zou het misschien niet verwahten maar de zuidelijk gelegen stad Ashkelon, gelegen op slechts een paar kilometer van de noord grens met Gaza, is enorm in trek als nieuwe woonplaats en staat op plek van steden waar de meeste nieuwe appartementen worden verkocht.


Debbie Gross Steinberg hoorde dit nieuws toen ze op 13 juli vanuit haar werk in Jeruzalem naar haar huis in Ashkelon reed: Ashkelon leidt in Israël bij de verkoop van nieuwe appartementen.


Alleen al tussen februari en april werden 951 nieuwe woningen verkocht in deze kustplaats met ongeveer 150.000 inwoners, waarvan de bevolking het afgelopen decennium met 25% is gegroeid, schrijft ISRAEL21C.


Waarom dit verrassend is? Ashkelon ligt tien kilometer ten noorden van de Gazastrook. In mei werd de stad 11 dagen lang zwaar onder vuur genomen door raketbeschietingen van terreurgroep Hamas, met enkele voltreffers en de eerste twee doden van Israël in deze laatste opleving van een lang slepend conflict.


Maar Steinberg was niet verrast. Het vooruitzicht om af en toe in de "veilige kamer" van het appartement te moeten slapen, weerhield haar en haar man Marc er niet van om anderhalf jaar geleden van Jeruzalem naar Ashkelon te verhuizen.


Marc Steinberg op de veranda in Ashkelon genietend van een glas wijn en uitzicht op zee. Foto door Debbie Gross Steinberg via ISRAEL21C.


“De waarheid is dat de raketten overal kunnen raken. Zo hebben we het bekeken”, zegt Steinberg, directeur van Tahel , een nationaal crisiscentrum voor religieuze vrouwen en kinderen die lijden onder seksueel misbruik en huiselijk geweld.


Ze groeide op in New England en sinds ze in 1978 naar Israël verhuisde, droomde ze ervan op het strand te wonen. Toen Marc bijna met pensioen ging, deden ze onderzoek naar kuststeden. Ze ontdekten dat Ashkelon betaalbaar is en op redelijke rijafstand van haar werkplek.


"Het leuke van Ashkelon is dat het erg provinciaal is", vertelt ze aan ISRAEL21c. “Je kent de winkeliers en de mensen. Er zijn goede restaurants en winkels, een nieuwe jachthaven en activiteiten voor ouderen. Het is heerlijk weer en het levenstempo is lager dan in Jeruzalem of Tel Aviv.”


Steinberg begint te ontspannen als ze na een dag werken dichter bij Ashkelon komt, zegt ze. "Ik kom thuis en ga naar de veranda met een glas wijn en zie het prachtige strand."


Screenshot YouTube


Dubbel zo lekker voor de helft van de prijs


Mr. Ashkelon” Motti Ben Yitzhack. Foto met dank aan Motti Ben Yitzhack via ISRAEL21C


"Een van de slogans die ik gebruik is 'Ashkelon is twee keer zo mooi voor de helft van de prijs', en dat is het ook", zegt de lokale makelaar Motti Ben Yitzhack, ook bekend als Mr. Ashkelon.


"De prijs van het kopen van onroerend goed in Ashkelon is aanzienlijk lager dan waar dan ook aan de kust, inclusief Tel Aviv, Ashdod, Herzliya, Caesarea en Netanya."


Ben Yitzhack, oorspronkelijk afkomstig uit Londen, houdt zich voornamelijk bezig met Engelssprekende klanten uit Israël en het buitenland, gezamenlijk aangeduid als 'Anglos'.


"Anglo's voelen zich vooral aangetrokken tot de vele hoogbouwprojecten aan de kust die de afgelopen drie of vier jaar zijn geopend, vooral degenen die hier willen komen om met pensioen te gaan en graag naar de zee kijken als ze 's ochtends hun ogen openen."


De gemeente stuurde onlangs Ben Yitzhack om de stad te promoten op synagogen en salonbijeenkomsten in New York en New Jersey.Het is onvermijdelijk dat potentiële klanten de kwestie Gaza ter sprake brengen.


"Ik leg uit dat we van tijd tot tijd militaire conflicten hebben, en we nemen alle nodige voorzorgsmaatregelen en gaan verder met ons leven - en ons leven is meestal erg vredig en plezierig", zegt hij.


“Straatcriminaliteit komt vrijwel niet voor in Ashkelon. Behalve wanneer er raketten overvliegen, voelen de meeste mensen zich 's nachts veiliger door de straten van Ashkelon dan in New York en New Jersey.”


Ben Yitzhack zegt dat het Iron Dome- raketafweersysteem dat voor het eerst werd ingezet in 2011 de bewoners een veiliger gevoel heeft gegeven.


Strand en meer


Haven van Ashkelon. Screenshot YouTube


Twaalf kilometer vlak strand is de belangrijkste trekpleister van Ashkelon, maar Ashkelon heeft ook een sportarena, een cultureel centrum, een eet- en recreatiecomplex aan de kust, fietspaden, Ashkelon Sea Park met activiteiten zoals klimmuren en kabelbanen, het Barzilai Medical Center en een nationaal archeologisch park met artefacten uit de 5000 jaar oude stad. geschiedenis.
120 weergaven1 opmerking
bottom of page
israelnieuws