top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoek: AI-beslissingsondersteunende software vergroot het IVF-potentieel


Foto via Fairtility


Een algoritme voor kunstmatige intelligentie ontwikkeld door het in Tel Aviv gevestigde Fairtility zou de succespercentages van in-vitrofertilisatie (IVF) kunnen verhogen, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Nature 's Scientific Reports.


Bij IVF worden eicellen operatief uit de eierstok verwijderd en in het laboratorium gemengd met sperma. Na ongeveer twee dagen kiest een embryoloog de blastocyst met het hoogste potentieel – een embryo in een zeer vroeg stadium – om in de baarmoeder te implanteren.


Momenteel constateert de Society for Assisted Reproductive Technology dat de kans op een levendgeborene uit een enkele IVF-procedure minder dan de helft bedraagt ​​voor vrouwen onder de 35 jaar en minder dan 10% voor vrouwen in de leeftijd van 41-42 jaar.


Fairtility's AI-beslissingsondersteunende softwareplatform, CHLOE, "stelde ons in staat verschillende embryocomponenten automatisch te meten met een grotere nauwkeurigheid en snelheid dan wij, de embryologen", aldus de corresponderende auteur Dr. Iris Har Vardi tegen ISRAEL21c, Fairtility's wetenschappelijk adviseur, directeur van de Fertility and IVF Lab aan het Soroka Universitair Medisch Centrum en hoofddocent aan de Ben-Gurion Universiteit .


In het onderzoek werd CHLOE retrospectief gebruikt om automatisch vier parameters te beoordelen van 608 blastocysten die waren geselecteerd voor IVF met behulp van standaardcriteria. Onderzoekers ontdekten dat iets grotere blastocysten een hoger implantatiepotentieel hadden.


“Dit onderzoek benadrukt het potentieel voor verbeterde blastocystenselectie in het IVF-proces met behulp van AI-technologie, die grote beloftes biedt voor het verbeteren van de effectiviteit en personalisatie van reproductieve gezondheidszorg”, aldus Har Vardi, eraan toevoegend dat CHLOE “kan worden gebruikt als een nauwkeurig, consistent, en tijdbesparend hulpmiddel om de selectie van blastocysten te verbeteren.”


Dit is de eerste studie die een verband aantoont tussen automatisch gemeten morfometrische parameters van blastocysten en implantatie, voegde ze eraan toe.


De software kan “onderzoekers in staat stellen verschillende gebeurtenissen, biomarkers, timing en ratio’s objectief te bestuderen die voorheen niet mogelijk waren, waardoor nieuwe inzichten worden geboden voor behandelbeslissingen en enorme kansen worden geboden voor meer onderzoek om het vakgebied vooruit te helpen.”


CHLOE-producten worden in tientallen IVF-klinieken over de hele wereld gebruikt voor geautomatiseerde embryokwaliteitsbeoordeling en eicelbeoordeling voor het behoud van de vruchtbaarheid, eiceldonatie en IVF-besluitvorming, evenals klinische en operationele prestatiemonitoring.


Eran Eshed, medeoprichter en CEO van Fairtility, zei: “We kunnen AI-technologieën inzetten om de zorg in klinieken te verbeteren en ervoor te zorgen dat onderzoekers ons inzicht blijven vergroten om de patiëntenzorg op de lange termijn te verbeteren.”


De studie werd geleid door Yael Fruchter-Goldmeier en Ben Kantor van de Medical School for International Health en de Faculteit der Gezondheidswetenschappen, Ben-Gurion Universiteit van de Negev. Coauteurs waren afkomstig van het Beilinson Women's Hospital van het Rabin Medical Center in Petah Tikva en de Vruchtbaarheids- en IVF-eenheid van de Hadassah Medical Organization in Jeruzalem.
34 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page