top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoek Ben Gurion Universiteit: kunnen broccoli en kool antibioticaresistentie bestrijden?


Broccoli. Foto door Hans Ripa op Unsplash

Een fytochemische stof afgeleid van kruisbloemige groenten, zoals broccoli, breekt de biofilm af waardoor bacteriën antibiotica kunnen weerstaan, volgens een onderzoek van de Ben-Gurion Universiteit in Israël.


Bacteriële ziekteverwekkers die resistent zijn tegen antibiotica, zijn in toenemende mate betrokken bij het voorkomen van ziekte en wondgenezing, vooral in ziekenhuizen. Terwijl steeds meer ziekteverwekkers biofilms hebben ontwikkeld die hen beschermen tegen uitroeiing door antibiotica, worden er minder klassen antibiotica ontwikkeld.


Leden van het biotechnologische laboratorium van prof. Ariel Kushmaro bij BGU leidden een onderzoek waaruit bleek dat fytochemicaliën uit planten een beter wapen kunnen zijn tegen deze biofilms.


Het artikel, mede-auteur van onderzoekers van Near East University en Girne American University in Cyprus, werd gepubliceerd in het tijdschrift Pharmaceutics, aldus ISRAEL21C.


De wetenschappers ontdekten dat fytochemisch 3,3′-diindolylmethaan (DIM) met succes de biofilms afbrak die pathogenen beschermen, waaronder Acinetobacter baumannii en Pseudomonas aeruginosa, respectievelijk 65% en 70% van de tijd. In combinatie met antibiotica steeg dat aantal tot 94%.


Toen het team DIM in een geïnfecteerde wond introduceerde, versnelde dit het genezingsproces aanzienlijk.


"Onze bevindingen zijn veelbelovend voor andere onderzoekspistes naast bekende antibioticaklassen", zegt Kushmaro.


Het Israëlische startup-bedrijf LifeMatters zorgt voor de verdere ontwikkeling en commercialisering van de technologie.Broccoli. Foto Hans Ripa op Unsplash

111 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page