top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoek Ben Gurion universiteit: "kunnen gevoelens verkeerd zijn?"


Screenshot YouTube


Stel je voor dat je boos bent, maar je partner zegt: "Je hebt niets om boos over te zijn." Mensen geloven vaak dat er geen goed of fout is als het gaat om emoties, aangezien emoties zeer subjectief zijn.


Aan de andere kant kunnen we de emotionele reacties van anderen beoordelen als onevenredig, misplaatst, ongepast of als ongevoelig. Angst voor een puppy bijvoorbeeld.


Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev psychologie en hersenwetenschappen afdelingen wilden testen hoe de reactie van onze hersenen op "onjuiste" emoties vergelijkbaar is met fouten gemaakt bij perceptuele taken.


Hun bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in de prestigieuze Psychological Science, een van de best gerangschikte tijdschriften in het veld.


De onderzoekers voerden een reeks experimenten uit die eerder waren uitgevoerd, maar deze keer beoordeelden ze emotionele reacties. Bij sommige experimenten moesten 145 deelnemers, allemaal studenten van de Ben-Gurion University, beoordelen of een emotie-opwekkende foto prettig of onaangenaam aanvoelde. Ze voerden ook een perceptuele taak uit waarbij ze het geslacht van een foto van een gezicht rapporteerden.


De onderzoekers, Ph.D. studenten Ella Givon en Gal Udelsman-Danieli, onder toezicht van Prof. Nachshon Meiran van de afdeling Psychologie, ontdekten dat de hersenen een contra-normatieve reactie op de emotie-opwekkende foto's op dezelfde manier behandelen als een fout in de genderperceptie taak. Bijvoorbeeld, de cognitieve hersenreactie die samenhangt met het melden van een prettig gevoel als reactie op een foto die door de meeste mensen als onaangenaam wordt beoordeeld, leek op de cognitieve hersenreactie van fouten die werden gemaakt bij de taak voor het nemen van geslachtsbeslissingen.


Met andere woorden, de hersenen lijken sommige emoties als verkeerd te beschouwen en reageren alsof er een fout is gemaakt.


"Deze resultaten dagen het geaccepteerde begrip van onze emoties uit", zegt Ella Givon, "hoewel we misschien geloven dat emoties niet verkeerd kunnen zijn, behandelen onze hersenen en cognitie ze als onjuist."


Andere onderzoekers zijn: Ophir Almagor, Tomer Fekete en Dr. Oren Shriki.


Het onderzoek werd ondersteund door twee subsidies van de Israel Science Foundation97 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page