top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoek dood Palestijnse peuter bracht tekortkomingen aan het licht in controle en bevelvoering


Mohammed Tamimi. Foto via social media


Het onderzoek na de poging tot aanval op de gemeenschap van Neve Tzuf, waarbij een Palestijnse peuter onbedoeld werd gedood en een andere Palestijn gewond raakte door IDF-vuur, werd dinsdag gepresenteerd aan de commandant van het centrale commando, MG Yehuda Fox.

Op donderdag 1 juni 2023 openden twee terroristen het vuur op de gemeenschap van Neve Tzuf en een militaire post ernaast, aan de rand van de stad Nabi Saleh. De soldaten die bij de wachtpost waren gestationeerd, reageerden door verschillende kogels af te vuren. Als gevolg van een verkeerde identificatie van de bron van het geweervuur, werden een Palestijnse peuter en zijn vader geraakt. Ongeveer een week na het incident arresteerden IDF-soldaten een aantal verdachten op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij richting de gemeenschap en de IDF-post. De verdachten zijn voor onderzoek overgebracht. Onmiddellijk na het incident voerde de commandant van de Ephraim Brigade, COL Mordi Weiss, ter plaatse een onderzoek uit. De volgende dag voerden de commandant van de Judea en Samaria-divisie, Bigade-Generaal G Avi Bluth, en andere commandanten ook een onderzoek uit naar het incident. De uitgevoerde onderzoeken waren alomvattend, diepgaand en grondig. Uit de bevindingen van het onderzoek blijkt dat een veldwaarnemer van de IDF meldde dat ze twee terroristen had geïdentificeerd die op de gemeenschap en de wachtpost schoten. De soldaten die de post bewaakten, ontvingen de melding en hoorden de schoten, maar identificeerden de bron van de schoten niet. Een officier arriveerde ter plaatse en begon het gebied van de stad Nabi Saleh te scannen om de terroristen te lokaliseren. Tijdens het zoeken zag hij een verdacht voertuig en schoot in strijd met de bevelen meerdere keren in de lucht. Gedurende deze tijd identificeerden de veldwaarnemers de ontsnappende terroristen. Tegelijkertijd identificeerde een soldaat die bij een wachtpost naast de stad was gestationeerd twee figuren die in een voertuig stapten. De soldaat dacht dat zij de terroristen waren die het toneel ontvluchtten en dat ze vanuit het voertuig op hem schoten. Na toestemming van zijn commandant vuurde de soldaat verschillende kogels af op het voertuig. Uit het onderzoek bleek dat door de opeenvolging van gebeurtenissen en het horen van de schoten van de officier tijdens het zoeken in de omgeving, de soldaat ervan uitging dat dit het schot was van de vluchtende terroristen. Na de schietpartij arriveerden de peuter en zijn vader per voertuig aan de rand van de stad en werden snel behandeld door de soldaten en medische teams. De tweejarige peuter werd geëvacueerd door een IDF-helikopter naar een ziekenhuis in Israël. Enkele dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. Het onderzoek bracht tekortkomingen aan het licht in de controle en bevelvoering van de commandanten over het incident en in de rapportage en communicatie tussen het personeel in het veld, wat leidde tot onjuiste besluitvorming. Na de bevindingen van het onderzoek heeft de bevelvoerende officier van de Kfir-brigade, COL Sharon Altit, vandaag (woensdag) besloten om een ​​procedure voor een berisping te starten in het geval van de officier van de compagnie wegens in strijd met de bevelen in de lucht schieten.

Commandant van het Centrale Commando, MG Yehuda Fox: “IDF-soldaten opereren in burgergebieden van waaruit terroristische agenten aanslagen en terroristische activiteiten uitvoeren. We doen er alles aan om niet-betrokken burgers geen schade toe te brengen. Ik spreek mijn verdriet uit over de schade die is toegebracht aan burgers en de dood van de peuter. We zullen blijven leren en verbeteren om op een precieze manier tegen terrorisme te opereren.” De bevindingen van het onderzoek zijn, zoals gebruikelijk, overgedragen aan het Korps Militaire Advocaten-Generaal om een ​​besluit te nemen over het starten van een onderzoek door de Marechaussee Recherche (MPCID) om de toedracht van het incident op te helderen.

174 weergaven1 opmerking

1 Comment


Henk Vinke
Henk Vinke
Jun 14, 2023

En in Israël werden geen snoepjes uitgedeeld

Like
bottom of page