top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoek naar de dood van wijlen stafsergeant Ido Baruch


Wijlen stafsergeant Ido Baruch. Foto IDF-woordvoerder


Vorige week presenteerde de commandant van het centrale commando, MG Yehuda Fuchs, de bevindingen van het onderzoek naar de dood van wijlen stafsergeant Ido Baruch, een soldaat van de Givati verkenningseenheid die omkwam bij een schietpartij op het knooppunt Ganot naast Shavey Shomron.


Op dinsdag 11 oktober 2022 voerden soldaten van de Givati verkenningseenheid veiligheidsoperaties uit nabij het knooppunt Ganot, grenzend aan Shavei Shomron, om de lokale bewoners en burgers die door het gebied trokken te beschermen. Tijdens de activiteit opende een aanvaller het vuur op de soldaten vanuit een passerend voertuig en vluchtte weg. Stafsergeant Ido Baruch werd geraakt en gedood als gevolg van de schietaanval.


Onmiddellijk na de aanval bood de hospik die op de post was gestationeerd Ido Baruch de eerste medische behandeling tot de komst van een medisch team dat hem uiteindelijk naar een ziekenhuis evacueerde in een poging zijn leven te redden. Vanwege de ernst van zijn verwondingen kon het leven van Ido Baruch niet worden gered en werd hij in het ziekenhuis dood verklaard.


Uit het onderzoek bleek dat de eenheden van de Samariabrigade en met name de Givati verkenningseenheid hun defensieve missie met succes hadden volbracht, maar dit deden tegen de hoge prijs van de dood van stafsergeant Ido Baruch.


Bovendien bracht het onderzoek een aantal fouten aan het licht: de militairen stonden niet achter beschermingsposten in het gebied van het knooppunt en de opstelling op de post waar het incident had plaatsgevonden was onvoldoende. Er werden ook inzichten verkregen met betrekking tot de organisatie en het beheer van missies in Judea en Samaria.


Aan het einde van het onderzoek, en om herhaling van soortgelijke gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen, kregen de soldaten de opdracht ervoor te zorgen dat de wachtposten in de hele sector altijd zijn uitgerust met extra beschermingsmiddelen en dat elke soldaat de best mogelijke persoonlijke bescherming heeft.


De chef van de generale staf, LTG Aviv Kohavi, ontving de conclusies en inzichten van het onderzoek zoals ze werden gepresenteerd, sprak zijn diepe verdriet uit over de dood van stafsergeant Ido Baruch en beval dat de lessen uit het onderzoek in heel Judea en Samaria zouden worden geïmplementeerd. .


De samenvatting van de bevindingen en uitkomsten van het onderzoek is voorgelegd aan de familie van stafsergeant Ido Baruch. De IDF betuigt haar condoleances aan de familie Baruch en blijft hen steunen.114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page