top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoek naar de verspreiding van alvleesklierkanker biedt hoop op een betere behandeling


Prof. Rotem Karni, links en promovendus Amina Jbara. Foto met dank aan de Hebreeuwse Universiteit via ISRAEL21C


De eerste studie om de moleculaire basis te verklaren voor pancreaskankercellen die metastatisch worden (verspreiding naar andere organen) wijst op verbeterde methoden om deze dodelijke ziekte te behandelen.


Gepubliceerd in het tijdschrift Nature door een multinationaal team onder leiding van onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem , ontdekte de studie dat pancreas ductaal adenocarcinoom (PDA) tumoren metastatisch worden vanwege veranderingen in de verwerking van RNA-moleculen.


Pancreaskanker is verantwoordelijk voor ongeveer 3% van alle kankers in de VS en ongeveer 7% van alle sterfgevallen door kanker in de VS. De American Cancer Society schat dat dit jaar ongeveer 64.050 Amerikanen de diagnose alvleesklierkanker zullen krijgen en dat er ongeveer 50.550 zullen sterven.


"Alvleesklierkanker is de meest agressieve vorm van kanker en minder dan 10 procent van de patiënten overleeft meer dan een paar jaar na de diagnose", zei prof. Rotem Karni van de medische faculteit van de Hebreeuwse Universiteit.


Karni's promovendus, Amina Jbara, leidde de studie met deelname van andere leden van Karni's lab en onderzoekers van Sheba Medical Center en Bar-Ilan University in Israël, Cornell University en Cold Spring Harbor Laboratory in de Verenigde Staten, en Toronto University in Canada.


Bij het evalueren van 395 PDA-tumormonsters, zowel niet-metastatisch als metastatisch, ontdekten de onderzoekers dat een centraal eiwit dat de RNA-verwerking regelt, RBFOX2, wordt afgebroken en in veel lagere niveaus aanwezig is in metastatisch weefsel.


"Onze unieke bevindingen tonen aan dat het verdwijnen van het RBFOX2-eiwit ervoor zorgt dat honderden genen op een andere manier RNA's en eiwitten produceren, wat bijdraagt ​​aan het invasieve vermogen van de kankercellen", legt Karni uit.


"We ontdekten dat het herstel van RBFOX2 naar metastatische PDA-cellen de vorming van metastasen remt, terwijl de eliminatie van RBFOX2 in niet-metastatische PDA-cellen de vorming van metastasen van alvleesklierkanker stimuleert."


De bevindingen wijzen op twee mogelijke opties voor de behandeling van uitgezaaide alvleesklierkanker: ofwel een bekend medicijn voor patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan dat een proces remt dat wordt beïnvloed door RBFOX2, of een op RNA gebaseerde therapie die ingrijpt in de verwerking van specifieke door RBFOX2 aangetaste RNA's.


Beide opties werden aanvankelijk getest in laboratoriummuizen. "We hopen dat onze bevindingen snel zullen leiden tot een nieuwe behandeling voor uitgezaaide alvleesklierkanker", aldus Jbara.117 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page