israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoek toont aan dat een groen Med-dieet leeftijd gerelateerde hersenatrofie vertraagt


Eendenkroos bevat veel polyfenolen en regelmatige consumptie is gekoppeld aan verminderde tekenen van hersenatrofie. Screenshot YouTube


Een groen mediterraan dieet, rijk aan polyfenolen en arm aan rood en bewerkt vlees, lijkt leeftijd gerelateerde hersenatrofie te vertragen, volgens een nieuwe internationale studie onder leiding van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev.


Het 18 maanden durende gerandomiseerde controleonderzoek onder 300 deelnemers van het Nuclear Research Center in Dimona, is een van de langste en grootste hersen-MRI-onderzoeken ter wereld.


Deelnemers werden gekozen op basis van buikomvang en hoog cholesterolgehalte, en verdeeld in drie groepen op basis van dieet, en MRI-metingen van het hele brein werden vóór en na de proef gedaan.


De ene groep at een regelmatig gezond dieet, een andere het mediterrane dieet en de laatste een groen mediterraan dieet - met groene componenten met een hoog polyfenolgehalte: dagelijks 3-4 kopjes groene thee en een dagelijkse groene shake van Mankai eendenkroos, als vervanging voor het avondeten, met een minimale consumptie van rood en bewerkt vlees. Walnoten, die rijk zijn aan polyfenolen, werden ook verstrekt aan de deelnemers aan het Med-dieet.


Alle drie de groepen kregen een gratis lidmaatschap van een sportschool en namen deel aan fysieke activiteitenprogramma's op basis van aerobe oefeningen.


De studie, die werd gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition , werd geleid door Dr. Alon Kaplan en Prof. Iris Shai, professor aan de Ben-Gurion University en adjunct-professor aan de Harvard University, samen met verschillende internationale teams van hersenexperts.


Onderzoekers maten de bezetting van de hippocampus (HOC) en het laterale ventrikelvolume (LVV) als indicatoren van hersenatrofie en voorspellers van toekomstige dementie.


MRI-afgeleide gegevens van de hersenen werden gekwantificeerd en gesegmenteerd met behulp van NeuroQuant, een door de FDA (Food and Drug Administration) geautoriseerde volledig geautomatiseerde tool.


Dit is de eerste keer dat wetenschappers het effect van voeding op leeftijdsgebonden hersenatrofie hebben onderzocht, en ze waren verrast een dramatische vermindering van hersenatrofie te ontdekken gedurende de 18 maanden bij degenen die zich aan beide mediterrane diëten hielden; met een grotere omvang in de groene MED-groep, met name onder deelnemers ouder dan 50.


Bovendien merkten ze op dat een verbetering van de insulinegevoeligheid onafhankelijk geassocieerd was met verzwakte hersenatrofie.


Grotere consumptie van Mankai, groene thee en walnoten en minder consumptie van rood en verwerkt vlees waren significant geassocieerd met een lagere afname van de bezettingsgraad van de hippocampus.


"De gunstige associatie tussen het groene mediterrane dieet en leeftijdsgebonden neurodegeneratie kan gedeeltelijk worden verklaard door de overvloed aan polyfenolen in plantaardige voedselbronnen die antioxiderende en ontstekingsremmende metabolieten bevatten", zegt Shai, de hoofdauteur tegen ISRAEL21C.


"Polyfenolen kunnen de bloed-hersenbarrière (BBB) ​​passeren, neuro-inflammatie verminderen en cel proliferatie en neurogenese bij volwassenen in de hippocampus induceren."


"Onze bevindingen suggereren een eenvoudige, veilige en veelbelovende manier om leeftijdsgebonden neurodegeneratie te vertragen door vast te houden aan een groen-mediterraan dieet", voegt Kaplan toe.


Deze studie werd gefinancierd door subsidies van de Duitse Onderzoek stichting (DFG), het Israëlische ministerie van Volksgezondheid; het Israëlische Ministerie van Wetenschap en Technologie; en de California Walnuts Commission.


Het is niet de eerste keer dat medewerkers van Dimona deelnemen aan grote voeding gerelateerde onderzoeken. Werknemers op de afgelegen werkplek verlaten het pand overdag niet en de lunch wordt ter plaatse verzorgd.175 weergaven1 opmerking
bottom of page
israelnieuws