israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoekers van het Technion verdoven zenuwcellen om borsttumoren te verkleinen


Ter illustratie. Foto door Angiola Harry op Unsplash


Onderzoekers van het Technion-Israel Institute of Technology hebben een innovatieve behandeling voor borstkanker ontwikkeld, gebaseerd op pijnstillende nanodeeltjes die zich richten op het zenuwstelsel.


De onderzoekers ontdekten dat kankercellen de infiltratie van zenuwcellen in de tumor stimuleren, en deze cellen helpen de kankercellen vervolgens te prolifereren, groeien en migreren.


Op basis van deze bevindingen probeerden ze de tumor via de zenuwcellen te richten, schrijft ISRAEL21C.


Nanodeeltjes die een verdovingsmiddel bevatten, worden in de bloedbaan geïnjecteerd. Zodra ze de tumor bereiken, hopen ze zich op rond de zenuwcellen en verlammen ze de lokale zenuwen - en de communicatie tussen de zenuwcellen en kankercellen.


Bij testen op kankercelculturen en op laboratoriummuizen leidde de methode tot een significante remming van de tumorontwikkeling en van metastase naar de longen, hersenen en beenmerg.


De studie, gepubliceerd in Science Advances , werd geleid door prof. Avi Schroeder en promovendus chemische technologie Maya Kaduri.


Schroeder, hoofd van het Louis Family Laboratory for Targeted Drug Delivery & Personalized Medicine Technologies, ontwikkelt innovatieve kankerbehandelingen, onder meer voor borstkanker en specifiek voor agressieve triple-negatieve borstkanker. Hij kapselt medicijnmoleculen in in nanodeeltjes, die het medicijn naar de tumor transporteren en het binnenin vrijgeven, zonder gezond weefsel te beschadigen.


Kaduri legde uit dat bloedvaten gevormd in tumoren nano-grote gaten bevatten die penetratie van nanodeeltjes mogelijk maken, terwijl gezond weefsel dergelijke gaten niet heeft.

Technion-promovendus Maya Kaduri. Foto met dank aan Technion Woordvoerder's Office


"We weten hoe we de exacte deeltjesgrootte moeten creëren die nodig zijn, en dat is van cruciaal belang omdat het de sleutel is om de tumor te penetreren," zei ze.


"Het feit dat dit een zeer gerichte en nauwkeurige behandeling is, stelt ons in staat om aanzienlijke hoeveelheden verdovingsmiddel in het lichaam in te brengen, omdat er geen angst is dat het gezonde en vitale delen van het zenuwstelsel zal schaden."


De onderzoekers denken dat de nieuwe aanpak relevant kan zijn voor de behandeling van borstkanker bij mensen.


De studie werd ondersteund door het Rappaport Technion Integrated Cancer Center als onderdeel van het Steven & Beverly Rubenstein Charitable Foundation Fellowship Fund for Cancer Research, en door Teva, als onderdeel van het National Forum for BioInnovators. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Faculteit der Geneeskunde van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en het Instituut voor Pathologie van het Tel Aviv Sourasky Medisch Centrum.


B
55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws