top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ongekend: vrouwelijke IDF-soldaat door orthodox Joodse relschoppers ziekenhuis ingeslagen


Screenshot video


Ongekend en een grote schande wordt het genoemd. Tijdens rellen tussen orthodoxe Joden en Palestijnen in Hebron, kwam de IDF tussenbeide en werd een vrouwelijke soldaat door Joodse relchoppers het ziekenhuis ingeslagen.


De botsingen kwamen toen duizenden Joodse Israëli's het weekend in de stad doorbrachten voor een jaarlijkse bedevaart traditie. Ben Kenaz was de eerste Bijbelse rechter na Jozua, en men neemt aan dat zijn tombe zich bevindt in het H1-gebied van Hebron, dat wordt bestuurd door Palestijnen.


Volgens de Israel Defense Forces vielen Joodse gelovigen die door het leger naar het graf van Ben Kenaz werden geëscorteerd, Palestijnen aan met stenen, die ook reageerden met het gooien van stenen.

De confrontatie begon tijdens een geplande toegang van de Joodse bezoekers tot het graf, toen orthodoxe Joden in opstand kwamen en scherpe voorwerpen en stenen gooiden, wat ertoe leidde dat Palestijnen op dezelfde manier reageerden.


Israëlische veiligheidstroepen probeerden de twee partijen uit elkaar te drijven en het tafereel weer onder controle te krijgen, waarna een lid van de Israëlische menigte een soldaat met een stok aanviel.


De gewonde soldaat kreeg ter plekke medische behandeling voordat zij voor verdere behandeling werd geëvacueerd naar het ziekenhuis.


Verschillende verdachten die werden vastgehouden, vielen ook soldaten aan, zei de IDF, voordat ze werden overgedragen aan de politie.


Op video's die door Palestijnse media zijn gepubliceerd, is te zien hoe Israëli's en Palestijnen stenen naar elkaar gooien in de straten van Hebron.


Een ander fragment toonde een Israëlische man die een Palestijnse tiener op straat sloeg, voordat soldaten arriveerden om de Palestijnen uiteen te drijven, niet de Israëlische aanvallers.

IDF-stafchef Aviv Kohavi gaf een verklaring uit, waarin hij zei: "Dit is een zeer ernstige gebeurtenis. Het kan niet zo zijn dat een Israëlische burger met geweld IDF-soldaten aanvalt die opereren om burgers te beschermen en te beschermen. Dit beschamende en criminele gedrag vereist een snelle wettige reactie. "We zullen werken aan snelle en strikte gerechtigheid", zei Kohavi.


Premier Yair Lapid heeft zaterdagavond de volgende verklaring afgegeven: "De aanval op een vrouwelijke IDF-soldaat is een nationale schande. Dit is een aanval op de veiligheid van Israël. Dit is een immorele aanval tegen de Israel Defense Forces en tegen degenen die ons leven beschermen. Dit is een ernstig misdrijf. Ik sta achter de soldaten van de IDF die ons land verdedigen. We zullen de daders voor het gerecht brengen."
261 weergaven2 opmerkingen
bottom of page