top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ontdek de beroemde zouteilanden van de Dode Zee!


Foto Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


De Dode Zee kennen we allemaal inmiddels wel, maar wist je dat er in het midden van de Dode Zee zich prachtige en vreemd uitziende zouteilanden bevinden? De eilanden zijn gevormd door het hoge zoutgehalte in het water en trekken veel nieuwsgierige avonturiers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Op naar de Dode Zee dus!


De Dode Zee, met een zoutconcentratie van 34%, staat in de hele wereld bekend om haar hoge zoutgehalte. De Dode Zee, in het Hebreeuws bekend als Yam Ha-Melakh (de Zoutzee), is het laagste punt op aarde en is omgeven door het prachtige landschap van de Negev woestijn. Reizigers staan erom bekend dat ze zich in de mineraalrijke modder hullen en in het zoute water drijven.


Omdat het waterpeil in de Dode Zee daalt, verschijnen er vlak bij de kust zouteilanden die een prachtig tafereel creëren. De zouteilanden zijn eilandjes die volledig bestaan uit doorschijnend wit zout en ze liggen in het hart van de Dode Zee. Op slechts twee uur rijden van Jeruzalem, zijn de zouteilanden surrealistisch - een klein stukje oogverblindend wit land omgeven door fabelachtig turquoise water. Ze liggen in een van de diepste depressies op aarde, precies 415 meter onder de zeespiegel.


Het eiland dat het verst van de kust af ligt en waar ooit de enige boom van de Dode zee stond, ligt 300 m van de kust. De enige manier om er te komen is met je eigen handen en benen, ofwel zwemmend ofwel peddelend vanaf het Neve Zohar strand. Helaas is het gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het hoge zoutgehalte van het water doet het lichaam drijven, waardoor de armen en benen niet soepel kunnen bewegen en het vereist daarom een zeer grote fysieke inspanning.


Foto Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


De kleinere ronde zouteilanden zijn makkelijker te bereiken en liggen zo dicht bij de kust dat je er gemakkelijk naartoe kunt lopen zonder vanaf je middel nat te worden. De beste tijd om ze te fotograferen is vlak na zonsopgang, wanneer het water rustig is en het licht zacht. Ook schijnt de zon uit de perfecte richting om de zoute textuur van de bodem te benadrukken. In de middag, wanneer de zon zich achter de bergen verbergt, zal het effect niet zo opvallend zijn. Dit geldt overigens voor alle zoutformaties aan de Israëlische kant van de Dode Zee.


Waar precies vind je de eilanden? Voor het Isrotel Dead Sea hotel in Ein Bokek is er een rotonde waar je het bouwterrein op moet. Houd rechts aan en rij richting het water, je kunt de eilanden al zien liggen. Heel belangrijk om te weten is dat de zoutkristallen net messen zijn. Je moet een soort watersandalen/teva’s dragen omdat je anders bloedende voeten krijgt. Draag geen slippers, want die drijven naar de oppervlakte. Denk er ook aan een handdoek mee te nemen als je op de eilanden wilt liggen!

1.714 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page