top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ontvang beloningen voor wandelen met gebruik van fitness-app Rumble


Ter illustratie. Foto John Flobrant in Unsplash


Ongeveer 61 procent van de Amerikanen meldt dat ze tijdens de Covid-19-lockdowns zijn aangekomen, zegt Alon Silberberg, CEO van UVTAL Health, een Israëlische startup wiens eerste product, Rumble , het overtollige pond probeert aan te pakken door middel van software en incentives.


De Rumble-app houdt bij hoeveel stappen je zet en zet die gegevens om in virtuele tokens die kunnen worden ingewisseld voor echte goodies, zoals bijvoorbeeld een smoothie bij de Israëlische fruit- en sapketen ReBar, een tijdschrift in een Steimatzky-boekwinkel, een paar nieuwe schoenen of een sessie met een persoonlijke trainer, om er maar een opaar te noemen.


Inmiddels hebben bijna een miljoen Israëli's de Rumble app gedownload en het 25-koppige bedrijf is van plan tegen eind 2021 in Noord-Amerika te lanceren en in 2022 in nog eens drie andere markten, waaronder Europa.


Het team van UVTAL Health, ontwikkelaar van de Rumble-app. Foto door Hadar Youavian via ISRAEL21C


De eerste en grootste groep Rumble-gebruikers is de algemene bevolking. De tweede, ongeveer een derde van het totale gebruikersbestand van Rumble, zijn bedrijfswelzijnsprogramma's voor werknemers. Rumble werkt samen met ongeveer 70 Israëlische bedrijven en organisaties, waaronder Intel, Mobileye, de Israel Electric Corporation en de Israeli Workers Union (de laatste heeft ongeveer 800.000 leden).


De derde groep gebruikers zijn verzekeringsmaatschappijen, waaronder HMO's of wel de ziekenfondsen, die het beleid kunnen aanpassen of premies kunnen wijzigen op basis van de aangetoonde fysieke activiteit van een klant. UVTAL heeft partnerschappen met Bituach Leumi (de Israëlische socialezekerheidsadministratie), Sheba Medical Center en Clalit, de grootste HMO van het land.


Rumble is de productnaam, maar de missie van UVTAL is breder, met een focus op allerlei "motiverende digitale platforms om gebruikers te helpen positief gedrag aan te moedigen", vertelt Silberberg aan ISRAEL21c. "We zitten heel diep in de welzijns- en welzijnsindustrieën."


De naam van UVTAL's programma met Clalit en Sheba is "Atid Bari" - een gezonde toekomst. Bituach Leumi gebruikt Rumble met zo'n 2.000 pre-diabetische leden.


Voor gemeenten helpt Rumble klanten terug te brengen naar lokaal winkelen na de pandemie, in plaats van online. Een stad kan zijn eigen 'gezondheidsmunten' maken die bij lokale bedrijven kunnen worden ingewisseld.


Door patiëntgegevens om te zetten in bruikbare inzichten (om nog maar te zwijgen van gratis chai lattes), kunnen Rumble-klanten "realtime gegevens gebruiken om betere beslissingen te nemen", zegt Silberberg.


"We verwachten tegenwoordig allemaal een meer proactieve benadering van onze ziekenfondsen", voegt Silberberg toe. “In de oude wereld was je verzekeringsmaatschappij een passief ding in je leven, je een maandelijkse premie in rekening brengend terwijl je hoopte dat er niets zou gebeuren. Nu is het doel ons te helpen de gezondheidsproblemen te vermijden die we zullen zien zolang onze westerse levensstijl voortduurt.”


Die levensstijl omvat vaak woon-werkverkeer en achter een computer zitten. (Of in het Covid-tijdperk, een andere kamer binnenlopen en zoomen - zelfs minder fysieke activiteit!)


Inmiddels weten de meeste mensen dat het halen van je 10.000 stappen per dag gezond is, maar motivatie is niet altijd even makkelijk te vinden. Rumble vraagt: wat als je wordt beloond voor je stappen of je verzekeringsmaatschappij je premie verlaagt omdat hij kan zien dat je vijf keer per week traint?


Het is ook een groot probleem voor de verzekeringsmaatschappij, waarvoor 75% van de kosten bestaat uit het uitbetalen van claims. "Als we die claims kunnen verminderen, wordt dit zeer winstgevend voor hen", merkt Silberberg op.


Een app die lichaamsbeweging lonend maakt, is ook goed voor het behoud van klanten: als Clalit de app heeft, maar een ander ziekenfonds niet, moet je misschien twee keer nadenken over het veranderen van abonnement.


"De app is een leersysteem", zegt Silberberg. “Dus je ontvangt een andere reeks berichten dan ik, op basis van het aantal keren dat je de app opent, de uren dat je hem gebruikt, het aantal uren dat je bezig bent met een groepsactiviteit of het kopen van bepaalde producten.”


Iemand die solo wil trainen, kan een bericht krijgen met de tekst: "Hé, als je vandaag nog eens 1000 stappen zet, bereik je je wekelijkse doel", terwijl iemand met een meer competitieve inslag een bericht ontvangt met de tekst: "Je hebt 21.000 stappen gedaan, als je er nog 200 doet, sta je op de eerste plaats in je groep.” En iemand die meer van de prijzen houdt, kan worden gevraagd: "Nog 20 stappen en je krijgt die cadeaubon van $ 25."


Rumble gebruikt zowel kunstmatige intelligentie als machine learning om zijn personalisatiemagie te bewerken.


Rumble werkt met Apple- en Android-smartphones en met draagbare apparaten van Garmin, FitBit, Xiaomi en Apple.


Gebruikers kopen items via de Rumble-app of ontvangen een kortingscode om bij lokale winkels te presenteren. Bedrijven die Rumble gebruiken, stoppen het in hun advertentiebudget en betalen een commissie aan UVTAL.


In dat opzicht concurreert Rumble met marketingdollars die ook naar Instagram, Facebook en TikTok gaan, hoewel Silberberg volhoudt dat Rumble "voor de meeste van onze klanten een betere ROI laat zien".


Zakelijke klanten zoals HMO's en gemeenten betalen een eenmalige opstartvergoeding en vervolgens een vast maandelijks voorschot of een bedrag op basis van het aantal abonnees.

74 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page