israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ontvangers van transplantaten ontwikkelen minder antilichamen


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Uit twee recente Israëlische onderzoeken die werden uitgevoerd door onderzoekers van het Rabin Medical Center (Beilinson) en het Sourasky Medical Center in Tel-Aviv, blijkt dat ontvangers van transplantaten minder kans hebben om antilichamen te ontwikkelen dan dat dit bij de rest van de bevolking het geval is.


Het onderzoek concentreerde zich op patiënten die een harttransplantatie of lever- of niertransplantatie hadden ondergaan.


"We wisten dat de werkzaamheid van het vaccin voor de algemene bevolking ongeveer 95% is, en we hebben onze patiënten die een lever- en niertransplantatie hebben ondergaan, aanbevolen om zich te laten vaccineren, op basis van voorlopige studies die aantonen dat de uitkomst voor dit type patiënten bij infectie met corona slechter was dan die van de algemene bevolking, ”vertelde Dr. Liane Rabinowich uit Sourasky aan The Jerusalem Post .


Omdat we wisten dat vaccinaties over het algemeen minder effectief zijn voor transplantatiepatiënten, op basis van andere soorten vaccins, zoals die tegen longontsteking, hebben we twee weken na de tweede injectie de werkzaamheid van het vaccin gecontroleerd", zei ze.


Aan het onderzoek namen 138 ontvangers van een niertransplantatie en 80 ontvangers van een levertransplantatie deel,


We zagen dat van de levertransplantatiepatiënten slechts 47,5% antilichamen ontwikkelde, en slechts 37,5% van de ontvangers van een nier", zei Rabinowich. Geen van de patiënten vertoonde antilichamen voordat ze het vaccin kregen.


De 42 ontvangers van harttransplantaties die deelnamen aan de Beilinson-studie, bleken ook minder geneigd om antilichamen te ontwikkelen.


"We hebben hun antilichamen gemeten na het eerste schot en na het tweede schot", zei Dr. Osnat Itzhaki Ben Zadok van Beilinson. "Uiteindelijk heeft slechts ongeveer 50% van hen ze ontwikkeld."


Om de mogelijkheid te onderzoeken om deze patiënten een derde injectie te geven om te zien of dit meer van hen zal helpen om antilichamen aan te maken, hebben de artsen contact opgenomen met het ministerie van Volksgezondheid voor toestemming.


210 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws