top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onze politiek kan worden gedetecteerd op basaal hersenniveau


Screenshot YouTube


In een tijd waarin de Israëlische politiek nog turbulenter is dan normaal, onthult een nieuwe studie dat politieke oriëntatie kan worden voorspeld door verschillen in hersenactivatie en synchronisatie.


De studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Tel Aviv en gepubliceerd in het Journal of Neuroscience, scande de hersenen van tientallen politiek betrokken mensen terwijl ze keken naar campagneadvertenties en toespraken van partijen uit beide uiteinden van het Israëlische politieke spectrum vlak voor een van de laatste rondes van verkiezingen.


Magnetic resonance imaging (fMRI) hersenscans van de deelnemers - van wie de helft links en de helft rechts - toonden aan dat politiek-afhankelijke verschillen in de hersenrespons opdoken in vroege hersengebieden, zoals die betrokken zijn bij visie en horen.


Niet alleen dat, maar de onderzoekers ontdekten dat de respons in deze regio's voldoende was om iemands politieke opvattingen te voorspellen.

“Het onderzoek toonde duidelijk aan dat hoe meer de proefpersonen politiek afgestemd waren op een bepaalde groep, hoe meer hun hersenreactie gesynchroniseerd was, ook in motorische en somatosensorische gebieden, dat wil zeggen, die delen van de hersenen die actief zijn wanneer we bewegen of dingen voelen met onze zintuigen”, zegt onderzoeker Yaara Yeshurun tegen ISRAEL21C.


“Het was intrigerend dat het niet nodig was om de activiteit in 'hogere' hersengebieden te onderzoeken - gebieden die betrokken zijn bij het begrijpen waarom een ​​bepaald personage iets deed, of wat dat personage denkt en voelt - om de politieke opvattingen van de deelnemers te voorspellen. Het zou zelfs kunnen worden gedaan door een deel van de hersenen te onderzoeken dat verantwoordelijk is voor zien of horen.”


Dit kan zijn omdat de deelnemers die voor het onderzoek zijn gekozen politiek betrokken waren en omdat het experiment slechts enkele weken voor de verkiezingen plaatsvond, toen de gemoederen hoog opliepen.


“Dit is de eerste studie die politiek-afhankelijke hersenactiviteit in vroege sensorische en motorische gebieden aantoont, en er kan worden gezegd dat op het meest basale hersenniveau, rechtsen en linksen in Israël letterlijk – en niet alleen figuurlijk – niet zien en dezelfde dingen horen,' merkte Yeshurun ​​op.


"Ik denk dat als we proberen te begrijpen hoe mensen die tegengestelde politieke opvattingen hebben de wereld ervaren, we misschien een iets effectievere openbare discussie kunnen voeren die hopelijk de huidige politieke polarisatie kan verzachten."39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page