top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Op 45-jarige leeftijd trekt soldaat Mason voor het eerst een uniform aan


Foto IDF-woordvoerder


Met een gezin van zeven en een succesvolle carrière, besloot Mason Shahada, een christen-Arabier uit Kfar Yasif, op 45-jarige leeftijd in de voetsporen te treden van haar twee zonen en haar man die in het leger dienen. Ze was vastbesloten om zich bij de IDF aan te melden voor een speciaal programma en een zinvolle dienst en een nieuw hoofdstuk in haar leven te beginnen.


Soldaat Shahada nam vorige maand dienst bij de IDF als onderdeel van het "Phase B"-programma - een speciaal project voor de rekrutering van minderheidsgroepen, die niet verplicht zijn om dienst te nemen en de dienstplichtige leeftijd hebben overschreden en opereert onder de planningsafdeling en de mankrachtmanager, doet een training van twee weken, waarna ze in aanmerking kunnen komen voor een reservedienst in het informatiesysteem van het Thuisfrontcommando.


"Ik ben een persoonlijk voorbeeld voor mijn zonen en dochters," vertelt soldaat Shahada opgewonden, "zodra ze de dienstplicht hebben bereikt, moedig ik ze aan om dienst te nemen in het leger - dus het is erg belangrijk voor mij om deze stap voor hen te zetten en mezelf aanmelden."


Een uniform aantrekken op 45-jarige leeftijd is geen kleine beslissing, maar soldaat Shahada wist dat het de juiste keuze voor haar was. "Het is zo belangrijk voor mij om bij te dragen aan het land, en zo voed ik mijn kinderen op", verklaart ze, "in mijn directe omgeving wordt over het leger gesproken, en de verhalen over de belangrijke ervaringen hebben mijn verlangen om dienst te nemen vergroot."


Shahada met haar man. Foto IDF-woordvoerder


Soldaat Shahada liet zich onder meer inspireren door haar man, sergeant Sepuan Shahada, die zo'n twee jaar geleden meedeed aan het programma. Het gevoel van missie vergezelde haar jarenlang, en nu, toen het programma voor het eerst ook voor vrouwen openging, wist ze dat haar moment was gekomen: "Ik wil dat alle Arabische vrouwen zoals ik weten dat een vrouw overal naartoe kan gaan."


Na twee weken vol spannende gebeurtenissen en een nieuw begin, heeft soldaat Shahada met succes de hoofdfase van het project afgerond. Ze beint nu aan haar reservedienst. "Het is belangrijk dat we allemaal een bijdrage leveren en zinvolle actie ondernemen - een die de gemeenschappelijke taal tussen ons allemaal creëert", besluit ze met een glimlach.123 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page