israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Op vliegtuig gemonteerd Israelis lasersysteem vernietigd drones tijdens succesvolle test


Een door de laser neergeschoten drone. Foto ministerie van Defensie


Het Israëlische ministerie van Defensie heeft onlangs succesvol de eerste test voltooid van een lasersysteem in de lucht, dat met succes verschillende drones vernietigde, in wat minister van Defensie Benny Gantz een grote 'technologische doorbraak' noemde, aldus het persbericht van het ministerie.


Als onderdeel van de tests onderschepte de laser verschillende onbemande luchtvaartuigen die op verschillende hoogten en op verschillende afstanden vlogen. Het systeem is ontwikkeld door Elbit Systems terwijl de tests zijn uitgevoerd in samenwerking met de luchtmacht en de administratie voor wapenontwikkeling en technologie-infrastructuur van het ministerie van Defensie.


Het idee om lasers te gebruiken als een manier om raketten te onderscheppen, werd voor het eerst onderzocht in de jaren negentig, maar Israël stopte in 2000 met het nastreven van het idee. Na de tweede Libanonoorlog werden pogingen ondernomen om een ​​systeem te ontwikkelen voor het onderscheppen van korte- en middellangeafstandsraketten en raketten. hervat in 2006, wat een paar jaar later leidde tot de ontwikkeling van het Iron Dome-systeem .


Het hoofd R&D bij MAFAT, Brig. Gen. Yaniv Rotem, vertelde in de persverklaring "dat ze erin waren geslaagd verschillende drones te onderscheppen op een afstand van meer dan een kilometer. Dit is een baanbrekende technologische prestatie, een cruciale stap voor verdere ontwikkeling. Voor zover ik weet, zijn we een van de enigen die dat doen. We zijn pas in de eerste fase. We hebben een belangrijke en cruciale mijlpaal bereikt en gelukkig zijn we daarin geslaagd.”


Rotem voegde eraan toe dat de voltooiing van het prototype drie tot vier jaar zal duren en dat hij hoopte dat tegen die tijd het eerste systeem zou kunnen worden ingezet voor de verdediging van gemeenschappen dicht bij de grens met Gaza . Hij voegde eraan toe dat het systeem volledig geautomatiseerd is: “Het is een zeer geavanceerd optisch systeem, met mogelijkheden voor monitoring en kunstmatige intelligentie. Zodra een doelwit zich in een interessegebied begeeft, vergrendelt het systeem daarop. Dit systeem wordt ook gemonteerd op transportvliegtuigen. Nadat we de afmetingen hebben geminimaliseerd kan het ook op andere platforms kunnen worden gemonteerd.”


Het op een vliegtuig gemonteerde lasersysteem. Foto ministerie van Defensie


Rotem voegde eraan toe dat het systeem niet is ontworpen om brandende ballonnen te bestrijden die door Palestijnse militanten vanuit de Gazastrook worden gelanceerd . "We zijn van plan om binnen een decennium het systeem verschillende soorten drones, mortiergranaten en raketten te laten onderscheppen." Hij merkte op dat het doel is dat het systeem doelen kan onderscheppen op afstanden tot honderden kilometers en met een bereik van tientallen kilometers zelfs eerder.


Het lasersysteem zal dan een aanvulling vormen op de systemen die worden gebruikt voor het onderscheppen van raketten, waaronder Iron Dome, David's Sling (voorheen bekend als Magic Wand) voor doelen op middellange afstand en Arrow 3 voor langeafstandsdoelen.


Minister van Defensie Benny Gantz feliciteerde Elbit en het defensie-instituut met de technologische doorbraak. “U brengt ons dichter bij een ander belangrijk doel van onze multi-level defensiecapaciteiten, namelijk het bereiken van bescherming tegen lagere kosten. Het lasersysteem zal defensieve mogelijkheden toevoegen op grotere afstanden en tegen diverse doelen, terwijl het aanzienlijk bespaart op de kosten van onderschepping en bescherming van dit land. Ik weet zeker dat onze defensie-industrie zal slagen in deze belangrijke onderneming en ik zal persoonlijk betrokken zijn bij het hele systeem om het te promoten,” aldus de persverklaring.


Het ministerie van Defensie zei dat "een vliegtuig met een lasersysteem drones had vernietigd in verschillende scenario's en op verschillende afstanden en hoogten. Het vermogen om luchtdreigingen vanuit de lucht, inclusief drones, te vernietigen, is een innovatief vermogen met het potentieel om een ​​strategische verandering teweeg te brengen in de luchtverdedigingscapaciteiten van Israël."


"Israël is een van de eerste landen ter wereld die erin is geslaagd lasertechnologie in een systeem in de lucht op te nemen en onderschepping in een operationeel scenario te demonstreren. onderschepping, het vermogen om bedreigingen van zeer grote afstanden te onderscheppen, terwijl het op grote hoogten werkt zonder weer gerelateerde beperkingen, waardoor een beschermende huls wordt geboden over grote gebieden”, voegde het ministerie eraan toe.

1.755 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws