top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Operatie "Breaking Dawn: top commandant Islamic Jihad gedood, diverse doelen aangevallen


Moment dat appartement commandant Islamic Jihad werd geraakt. Screenshot YouTube


Op dit moment, 20.30 uur in Israël, is de situatie al volgt: een top commandant van de Palestijnse Islamic Jihad (PIJ) is in zijn appartement door een raket geraakt. De IDF hooft de hoogste staat van paraatheid uitgeroepen en er wordt rekening gehouden met raketten richting Tel Aviv en Jeruzalem, waardoor er Iron Dome's rond die steden zijn geplaatst.


Eind van de middag richtte de IDF zich op een hoge commandant van de terroristische organisatie Palestijnse Islamitische Jihad. IDF-straaljagers waren gericht op Tayseer Jabari, de senior PIJ-commandant van de Noord-Gaza-divisie van de terroristische groepering. Jabari was belast met het nemen van veel beslissingen in de PIJ en voerde onlangs antitankraketaanvallen uit op Israëlische burgers en IDF-soldaten.


Daarnaast waren ongeveer 10 PIJ-terroristen het doelwit, waaronder een terroristische ploeg die op weg was om een ​​antitankraket en een sluipschutter aanval uit te voeren. Militaire bases en gebouwen die door de terroristische agenten werden gebruikt, waren ook het doelwit.

Via IDF-woordvoerderseenheid


Jabari was senior commandant bij de PIJ en bekleedde een aantal functies bij de terroristische organisatie, onder meer als Head of Operations. Hij was belast met het nemen van veel beslissingen binnen de Palestijnse Islamitische Jihad-terroristische organisatie, en was verantwoordelijk voor meerdere pogingen tot terreuraanslagen tegen Israëlische burgers.


In een gezamenlijke verklaring zeiden premier Yair Lapid en minister van Defrensie Gantz : “De Israëlische regering zal niet toestaan ​​dat terroristische organisaties in de Gazastrook de agenda bepalen in het gebied grenzend aan de Gazastrook en de burgers van de staat Israël bedreigen. Iedereen die Israël kwaad probeert te doen, moet weten: we zullen je vinden. De veiligheidstroepen zullen optreden tegen terroristen van de Islamitische Jihad om de bedreiging die zij vormen voor de burgers van Israël weg te nemen."


Aan het begin van de avond vielen speciale troepen en artillerie-troepen van de IDF zes militaire posten aan die behoren tot de terroristische organisatie Palestijnse Islamitische Jihad in de Gazastrook. Tijdens de aanvallen zijn een aantal PIJ-ers geneutraliseerd.


De chef van de generale staf, LTG Aviv Kohavi, heeft de IDF opgedragen in noodmodus te gaan en de opperbevelpost te openen.


Ook zijn er Iron Dome installaties geplaatst rond Jeruzalem en Tel Aviv omdat de Palestijnse Islamic Jihad raketten heeft die deze steden kan bereiken.


In Tel Aviv en o.a. Rishon l'Zion zijn de openbare schuilkelders opengesteld en klaar voor gebruik indien nodig.


Bewoners in gebieden dicht bij de grens kregen de opdracht dicht bij schuilkelders te blijven, en in de gebieden van Lachish en de centrale Negev werden bijeenkomsten beperkt.


Het leger zei dat er een "speciale situatie" was uitgeroepen aan het thuisfront, tot 80 kilometer van Gaza - een gebied dat zich uitstrekt tot in het noorden tot Tel Aviv. Een "speciale situatie" is een juridische term die wordt gebruikt in tijden van nood, waardoor autoriteiten meer rechtsmacht over de burgerbevolking krijgen om de inspanningen om de bevolking te beschermen te stroomlijnen


Na een situatieanalyse van de IDF werd besloten een brede rekrutering van reservesoldaten op te stellen om het Zuidelijk Commando, de Aerial Defense Array, het Home Front Command en het aantal soldaten en officieren te versterken.


Foto IDF-woordvoerderseenheid


De mogelijkheid van oproepen van de reservesoldaten wordt uitgevoerd door een speciale opdracht die is goedgekeurd door de minister van Defensie.


Inmiddels hebben IDF-straaljagers zich ook gericht op een raketlanceringslocatie van de Palestijnse Islamitische Jihad-terroristische organisatie in de stad Khan Yunis.


Kortgeleden werd een mislukte lancering geprobeerd op deze site.De IDF blijft zich richten op militaire doelen van de Palestijnse Islamitische Jihad in de hele Gazastrook.


Inmiddels is er raketalarm voor het gebied rond Ashdod en Ashkelon.
203 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page