top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Operatie Shield and Arrow: wie en wat is de Islamic Jihad


Foto IDF-woordvoerder


Wat achtergrond informatie over de Islamic Jihad, zoals hun doelen en waarom de IDF juist nu deze terreurgroep aanvalt.


De Palestijnse Islamic Jihad (PIJ) is een wrede organisatie, opgericht in 1983, wiens doel het verzet tegen de staat Israël is. Een aanzienlijk deel van de landen van de wereld definieert het als een terroristische organisatie, waaronder de VS, het VK en de Europese Unie.


De militaire macht van de organisatie is gestationeerd in de Gazastrook, en de topleiding ("hoofdkwartier") bevindt zich in Syrië en Libanon en leidt van daaruit de terroristische activiteiten van de organisatie. Ook sprak de PIJ zijn steun uit voor de islamitische revolutie in Iran, en de onderlinge relatie werd een kenmerk van de organisatie.


In de loop der jaren heeft de organisatie een groot aantal raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied en zelfs wapens op de grond vrijgegeven, zoals antitankraketten, sluipschutters en explosieven om onschuldige burgers en de veiligheidstroepen te schaden.


Hun ideologie is de onmiddellijke "bevrijding" van Palestina door middel van gewapende jihad (heilige oorlog), en de eliminatie van de "zionistische entiteit.


De PIJ maakt deel uit van een "as van verzet" waarin Iran, de terroristische organisatie Hezbollah en anderen partners zijn.


Waarom viel de IDF juist nu de PIJ aan?

De operatie begon met de executie van de hooggeplaatste leden van de PIJ - waaronder de commandant van de noordelijke regio van de Gazastrook, Tissir Jabari, die de afgelopen dagen vergevorderde plannen heeft ontwikkeld voor antitankaanvallen op Israëlische burgers en IDF-soldaten.


In de afgelopen jaren heeft de PIJ 4 antitankkaarten uitgegeven, onder meer in de operatie "Guardian of the Walls", waarbij de organisatie direct na de start van de campagne één antitankkaart wist uit te geven richting de "Hill of Love" , waarbij een burger gewond raakte.


Daarnaast vuurde de organisatie zo'n duizend raketten en raketten af ​​richting Israëlisch grondgebied.Aan de andere kant dwarsboomde de IDF een aantal hooggeplaatste leden van de organisatie (zoals een brigadegeneraal), andere agenten en schaadde het de militaire capaciteiten van de organisatie.


Deze week lanceerde de IDF een proactieve aanval op doelen van de PIJ-organisatie, na waarschuwingen en angst voor schade aan burgers en soldaten.


Tarek Ezz Adin, die de afgelopen nacht door Israël is vermoord, is verantwoordelijk voor de sector op de Westelijke Jordaanoever in de Islamitische Jihad. Ezz Edin werd geboren in Araba, in het gouvernement Jenin. In de documentatie ten tijde van zijn vrijlating in de Shalit-deal in 2011 en zijn verwijdering naar Gaza, waar hij werd geïntegreerd in de militaire formatie.

Tarek Ezz Edin, die de leiding had over de Westelijke Jordaanoever-sector van de militaire tak van de Islamitische Jihad, gedroeg zich met een mate van blootstelling in tegenstelling tot de andere leden van het militaire establishment die onder de mediaradar stonden. Een interview van de laatste dagen na de dood van de gevangene Khader Adnan die 86 dagen in hongerstaking was: "Voor elke commandant die sneuvelt in de strijd zullen er tien in zijn plaats zijn", zei Ezz Edin.

145 weergaven0 opmerkingen
bottom of page