top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen minister van Defensie Gantz in een briefing voor leden van de buitenlandse pers


Minister van Defensie Benny Gantz. Screenshot YouTube


Minister van Defensie Benny Gantz, gaf woensdagavond een persconferentie voor de buitenlandse pers waarin hij inging op de dood van journaliste Shireen Abu Akleh. Hieronder volgen zijn volledige opmerkingen.


“Helaas was Shireen gewond. We weten niet zeker hoe ze is vermoord, maar we willen dit incident tot op de bodem uitzoeken. En om de waarheid zo veel mogelijk te ontdekken. We hebben momenteel geen manier om een ​​volledig forensisch onderzoek uit te voeren, dus hebben we de Palestijnen gevraagd om ons de kogelkop te geven die ze hebben gevonden die Shireen volgens hun beoordeling heeft gedood. En ik hoop dat we hun medewerking zullen krijgen, en we willen niet alleen een militaire debriefing uitvoeren, maar een volledig onderzoek van onze kant met een forensische analyse en proces, wat erg belangrijk is.


Zoals ik vandaag in de Knesset heb gezegd, bevinden we ons nu in een volledig onderzoeksproces en ik hoop tot een conclusie te komen, omdat onze eerste bevindingen van het onderzoek momenteel niet kunnen aangeven welk geweervuur ​​​​op Shireen was gericht en ik geen enkele optie onder de operationele chaos op de grond. We hebben de Palestijnse Autoriteit aangeboden om een ​​gezamenlijke debriefing te houden en onze bevindingen te delen. Zoals ik al zei, zijn we vastbesloten om de waarheid aan het licht te brengen en we zullen al onze bevindingen op een duidelijke en transparante manier communiceren aan zowel onze Amerikaanse vrienden als aan de PA.


We hebben contact met de PA, met onze Amerikaanse partners en andere functionarissen in het gebied. En ik moet benadrukken dat de staat Israël en het defensie-instituut, inclusief de IDF, het menselijk leven boven alles waarderen, en we hechten veel belang aan de persvrijheid, aan uw werk en zoveel mogelijk om de veiligheid van de journalisten te waarborgen die op de grond opereren.


Dus om dit af te sluiten, kan ik het samenvatten en allereerst zeggen dat het me heel erg spijt wat er is gebeurd. Ten tweede weten we momenteel niet wat de directe oorzaak was van de dood van Shireen, en ten derde dat ik, we zijn, zeer vastbesloten om een ​​volledig onderzoek naar dit proces te laten uitvoeren en we hopen op Palestijnse samenwerking in deze kwestie, want zonder met het rapport van de pathologische operatie die ze heeft ondergaan en de bevindingen en de forensische bevindingen, zal het voor ons erg moeilijk zijn om erachter te komen wat er precies op de grond is gebeurd en het is erg belangrijk voor ons allemaal.


Wat de situatie betreft, laten we zeggen dat het een jaar geleden is dat 'Operatie Guardian of the Walls' plaatsvond. We opereren onder een nieuw beleid sinds de operatie tot in de Gazastrook. In Gaza zijn we zeer conservatief op het gebied van veiligheidsaspecten en beleid en we proberen een breder humanitair en economisch basisbeleid te voeren – om de arbeiders die naar Israël komen zoveel mogelijk op te nemen en ik hoop dat we dit kunnen vernieuwen, dit komende zondag.


In Judea en Samaria willen we zoveel mogelijk een sterke Palestijnse Autoriteit en een zwakke Hamas behouden. We onderhouden de communicatie met de PA op alle niveaus en we gaan zoveel mogelijk vooruit met vertrouwenwekkende maatregelen in tastbare economische waarde voor de burgers.


En ik geloof dat, hoewel een politieke resolutie op dit moment misschien niet realistisch is, we een betere referentie voor toekomstige resoluties creëren – proberen te creëren – zoveel mogelijk, terwijl we de veiligheid ter plaatse handhaven.


Ondanks onze investering in de Palestijnse economie en de civiele maatregelen die we hebben genomen, hebben we helaas de afgelopen maand te maken gehad met een terreurgolf die daadwerkelijk heeft geleid tot de moord op 19 onschuldige levens. Die aanvallen werden aangewakkerd door ophitsing met de steun van terreurgroepen, zoals we zagen en we zien de verspreiding van ophitsing in alle gebieden en in het bijzonder tot aan de Tempelberg tijdens de ramadan zelf.


Door inlichtingen en een offensieve en preventieve aanpak zijn we erin geslaagd tientallen aanvallen te voorkomen. Ik heb het defensie-instituut en de strijdkrachten opgedragen om de terrorismebestrijdingsactiviteiten met de grootst mogelijke precisie uit te voeren om het leven van de burger te verzekeren en om ons best te doen om zoveel mogelijk scheiding te maken tussen de terroristen en de burgers om hen heen.


Ik moet zeggen dat het gebied van Jenin een broeinest is van terrorisme van zowel Hamas als de Palestijnse Islamitische Jihad, en veel van de aanvallers, waaronder die in Tel Aviv, Bnei Brak, Elad en andere gebeurtenissen die we hebben weten te voorkomen, kwamen uit dit gebied en we moeten al het mogelijke doen om de veiligheid en stabiliteit zo veel mogelijk te waarborgen.


Als ik het voor u moet afronden, moet ik zeggen dat, hoewel het vanwege de gebeurtenis een zeer moeilijke dag is om erover te praten, we zeer besluitvaardig zijn in het blijven bestrijden van terrorisme voor zover we kunnen op een nauwkeurige manier, om zoveel mogelijk scheiding te maken tussen terroristen en burgers, om de stabiliteit in het gebied van Gaza te behouden, en we zullen alle nodige maatregelen blijven nemen om onze burgers te beveiligen en verdere aanvallen te voorkomen, maar we zullen het doen op een manier die weerspiegelt onze waarden en onze belangen en ik denk dat zowel de IDF als de staat Israël zich aan de hoogste morele normen houden - dus het is absoluut belangrijk voor ons om hiermee door te gaan. Dus laten we hopen op meer rustige dagen en zijn we klaar voor dagen die niet zo zijn.”

103 weergaven1 opmerking

1 Comment


HansLa23
HansLa23
May 12, 2022

Twitter schreeuwers lezen dit niet , helaas …

Like
bottom of page