top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen minister van Defensie Gantz over de maritieme overeenkomst met Libanon


Screenshot tv


Hieronder volgen de opmerkingen van minister van Defensie Benny Gantz op de gezamenlijke persconferentie samen met premier Yair Lapid en minister van Energie Karin Elharar woensdagavond, in het kantoor van de premier in Jeruzalem:


Allereerst wil ik mijn medeleven betuigen en delen in het verdriet van de families van sergeant Noa Lazar en wijlen stafsergeant Ido Baruch. We breiden onze operaties tegen terrorisme in Judea en Samaria uit. We zullen de terroristen en degenen die hen hebben gestuurd in handen krijgen, en we zullen de 'nesten' van het terrorisme [in het gebied] ontmantelen. We zijn vastbesloten en we zullen dit terrorisme verslaan.


De staat Israël wordt geconfronteerd met een verscheidenheid aan complexe veiligheidsuitdagingen - van de Iraanse dreiging en zijn handlangers tot de noodzakelijke strijd tegen het terrorisme en de operationele realiteit in het noorden en zuiden. We zullen ze moeten blijven confronteren, ook in de nabije toekomst.

We mogen zelfs geen moment vergeten dat aan onze noordgrens een moorddadige terroristische organisatie staat, ondersteund door Iran – een organisatie die tienduizenden raketten vasthoudt. De IDF en alle veiligheidstroepen zullen de wacht blijven houden. We zullen geen Iraanse verschansing en de overdracht van geavanceerde militaire uitrusting naar Syrië en Libanon toestaan, en we zullen al het nodige doen om de veiligheid van de burgers van Israël te waarborgen.

Ik wil vandaag spreken als iemand die het grootste deel van zijn militaire dienst voor de staat Israël, meer dan 40 jaar geleden, in Libanon begon, als iemand die de veiligheidsrealiteit op de grond kent, de kosten van oorlog, en als ik ook mag zeggen: het Libanese volk.

De overeenkomst die we vandaag bespreken is belangrijk en rechtvaardig, en dient de diepste belangen van de staat Israël.

De overeenkomst met Libanon garandeert blijvende handelingsvrijheid in het aan de kust grenzende gebied en daar waar nodig. Het stelt een nieuwe 'veiligheidsvergelijking' vast met betrekking tot de zee en de strategische activa van de staat Israël, en heeft het potentieel om de invloed van Iran op Libanon te verminderen.

Ik wil graag benadrukken dat we geen 'millimeter' hebben opgegeven die cruciaal is voor onze veiligheid.

Naast de veiligheidselementen is de overeenkomst ook economisch van belang. De overeenkomst is ook positief voor de burgers van Libanon en zal de stabiliteit in de hele regio helpen versterken.

De vervaldatum van de overeenkomst dicht bij de verkiezingen is inderdaad niet optimaal - maar het is noodzakelijk en daarom juist om deze te accepteren en te handhaven, omdat er momenteel een kans is die kan sluiten. Deze overeenkomst is in het belang van de burgers van Israël.

Tot slot wil ik onze Amerikaanse partners bedanken, de leiders van andere landen in de regio die hebben bijgedragen aan dit proces, en natuurlijk het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, de mensen van het Ministerie van Energie, de IDF en het Ministerie van Defensie die de afgelopen maanden onvermoeibaar hebben gewerkt. Ik dank ook de minister-president die deze belangrijke kwestie samen met mij, de minister van Energie en het kabinet leidt en beheert.”

68 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page