top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen premier Lapid voorafgaand aan de kabinetsvergadering: Libanon, grote Alyah uit Rusland


Foto via GPO


Voorafgaand aan de kabinetsvergadering van vandaag, zondag, maakte premier Lapid een aantal opmerkingen tegen de pers. Deze hadden ondermeer betrekking over de mogelijkheid dat er met Libanon overeenstemming wordt bereikt over het geschil over de zeegrens, en de te verwachte grote immigratie ( Alyah) uit Rusland.


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Yair Lapid:

"Goedemorgen.

In het weekend ontvingen Israël en Libanon het voorstel van de Amerikaanse bemiddelaar voor een overeenkomst over een maritieme lijn tussen de twee landen. We zijn de laatste details aan het bespreken, dus het is nog niet mogelijk om een ​​gedane deal te prijzen; zoals we echter vanaf het begin hebben geëist, beschermt het voorstel de volledige veiligheidsdiplomatieke belangen van Israël, evenals onze economische belangen.

Al meer dan tien jaar probeert Israël dit akkoord te bereiken. De veiligheid van het noorden wordt versterkt. Het Karish-veld zal werken en aardgas produceren. Er zal geld in de staatskas vloeien en onze energieonafhankelijkheid zal worden gewaarborgd. Deze deal versterkt de veiligheid van Israël en de economie van Israël.

We zijn niet tegen de ontwikkeling van een extra Libanees gasveld, waarvan we natuurlijk het deel krijgen dat we verdienen. Een dergelijk veld zal de afhankelijkheid van Libanon van Iran verzwakken, Hezbollah in bedwang houden en de regionale stabiliteit bevorderen.

Het voorstel van de bemiddelaar wordt momenteel juridisch beoordeeld. Zodra dit is voltooid, zullen we het besluit – samen met minister van Defensie Benny Gantz en plaatsvervangend premier Naftali Bennett, en in overleg met de procureur-generaal – ter bespreking en goedkeuring voorleggen.

Na de recente gebeurtenissen in Rusland en Oekraïne zullen de minister van Financiën Avigdor Liberman en Aliyah en de minister van Integratie Pnina Tamano-Shata vandaag een besluit indienen waarmee NIS 90 miljoen wordt toegevoegd voor de opname van immigratie. We verwachten de komende maanden tienduizenden oliem. Wij bereiden ons hierop voor en juichen dit toe.

Onmiddellijk na de kabinetsvergadering zal de minister van Aliyah en Integratie de ministeriële commissie bijeenroepen om de behoeften en regeringsvoorbereidingen voor deze golf van Alijah die Israël zal bereiken in kaart te brengen.

Een reeks benoemingen van de buitenlandse dienst zal vandaag aan het kabinet worden voorgelegd, waaronder de benoeming van onze nieuwe ambassadeur in Türkiye, Irit Lilian. Dit is een belangrijke stap in het herstellen van de betrekkingen met Türkiye, waaraan we het afgelopen jaar hebben gewerkt. Vorige week had ik in New York een ontmoeting met president Erdoğan. We hebben onze teams opgedragen om te blijven werken aan het verbeteren van onze diplomatieke, economische en toeristische banden.

Morgen komt de Associatieraad EU-Israël voor het eerst in meer dan tien jaar in Brussel bijeen. We zijn het hele jaar bezig geweest om het nieuw leven in te blazen. De Raad zal economische overeenkomsten en samenwerking op het gebied van technologie, handel en onderzoek en ontwikkeling tot stand brengen die de Israëlische economie een boost zullen geven en de kosten van levensonderhoud zullen verlagen.

Tot slot, zoals u ongetwijfeld hebt opgemerkt, staat er vanmorgen tegenover elke minister een roze speld. Deze maand staan ​​we in het teken van de strijd tegen borstkanker. Bewustwording is de eerste stap in deze strijd.

In het kabinet van de premier zullen we de hele maand oktober werknemers aanmoedigen om zich te laten testen. Er zullen folders en informatie worden verspreid om de bekendheid te vergroten.

Bij iedere minister lag een pink ribbon klaar. Foto Amos Ben-Gershom / GPO


We wensen iedereen een goede gezondheid; moge je voorgoed worden ingeschreven in het "book of life".


74 weergaven0 opmerkingen
bottom of page