top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen premier Lapid voorafgaand aan kabinetsvergadering in teken Iran


Foto GPO


De opmerkingen van premier Yair Lapid aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering stonden voornamelijk in het teken van het voorlopig niet doorgaan van de Iran deal en hoe Israël daar achter de schermen aan heeft meegeholpen en het overlijden van koningin Elizabeth II.


In navolging van de Amerikanen hebben gisteren de E3-landen aangekondigd dat er in de nabije toekomst geen nucleair akkoord met Iran zal worden ondertekend, dat de openstaande dossiers van de IAEA met betrekking tot Iran niet op het punt staan ​​te worden gesloten.


Ik dank Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voor hun sterke positie in deze kwestie. De afgelopen maanden hebben we een discrete en intensieve dialoog met hen gevoerd en hen actuele inlichtingeninformatie over de Iraanse activiteit op nucleaire locaties voorgelegd.


Vanmiddag vertrek ik naar Duitsland voor een ontmoeting met kanselier Olaf Scholz. Het doel van dit bezoek is het coördineren van standpunten over de nucleaire kwestie en het afronden van de details van het strategische, economische en veiligheidssamenwerkingsdocument dat we gaan ondertekenen.


Samen met plaatsvervangend premier Naftali Bennett en minister van Defensie Benny Gantz voert Israël een succesvolle diplomatieke campagne om de nucleaire overeenkomst te stoppen en de opheffing van sancties tegen Iran te voorkomen. Het is nog niet over. Er is nog een lange weg te gaan, maar er zijn bemoedigende signalen.


Tegelijkertijd werkt Israël eraan om te voorkomen dat Iran terroristische bases vestigt in het hele Midden-Oosten en vooral in Syrië. Ik wil vanaf hier benadrukken dat Israël niet zal toestaan ​​dat Syrië wordt gebruikt als een as voor de overdracht van wapens aan terroristische organisaties, en zal de vestiging van Iraanse bases of militiebases aan onze noordgrens niet accepteren.

In een andere arena: Eind vorige week hebben we gesprekken gevoerd met de IDF en ISA over de spanningen in Judea en Samaria, en vooral in de gebieden van Jenin en Nablus. De veiligheidstroepen opereren in deze arena's met vastberadenheid om terroristische aanslagen op Israëlisch grondgebied te voorkomen.


Afgelopen donderdagavond had ik een ontmoeting met de twee agenten van de terrorismebestrijdingseenheid, sergeant-majoor Sharif Hasson en sergeant Mohabau Mengistu – die een ernstige terroristische aanslag in Tel Aviv hebben verijdeld. Hun professionaliteit en alertheid hebben meerdere slachtoffers en een escalatie van de beveiliging voorkomen.


Ik heb ze namens de regering van Israël geprezen en ze hebben certificaten van waardering ontvangen van de minister van Openbare Veiligheid, Omer Barlev. Ik zou van deze gelegenheid gebruik willen maken om hen te groeten vanaf de kabinetstafel.


Vanaf hier in Israël betuigen we onze diepste deelneming aan de mensen van het Verenigd Koninkrijk na de dood van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II.


70 jaar lang was ze een toonbeeld van fatsoen en stabiliteit, en een icoon over de hele wereld.


We sturen onze beste wensen aan de nieuwe koning, Zijne Majesteit Charles III.

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page