israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen premier Naftali Bennett aan het begin van de speciale kabinetsvergadering op de Golan


Groepsfoto van de Israëlische regering voor de kabinetsvergadering op de Golan hoogte. Foto Kobi Gideon (GPO)


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Naftali Bennett aan het begin van de speciale kabinetsvergadering op de Golanhoogte op zondagmorgen. Halverwege de vergadering moest Bennett de vergadering verlaten nadat hij bericht kreeg dat zijn 14-jarige dochter met Covid-19 is besmet en hij en zijn gezin in quarantaine moeten.


“Ten eerste moet ik de leden van de Kibboets Mevo Hama, die al 53 jaar lid zijn van de Verenigde Kibboetsen, bedanken voor hun hartelijke ontvangst van deze speciale kabinetsvergadering", aldus begin Bennett.


Het zionisme wordt vanaf de vroegste dagen gekenmerkt door de tijdstippen waarop de leiding 'het moment grijpt', een geopend raam, een politieke kans of een trendverandering identificeert en de gelegenheid aangrijpt om de belangen van de staat Israël.


Vrienden, dit is ons moment; dit is het moment voor de Golanhoogten. Een combinatie van omstandigheden heeft ons vandaag geleid tot een dramatisch regeringsbesluit om aanzienlijke middelen, ongeveer NIS 1 miljard (€ 350 miljoen), te kanaliseren om gemeenschappen op de Golanhoogten te versterken.


Ten eerste moet gezegd worden dat de Golanhoogten Israëlisch zijn; dit spreekt voor zich. De Israëlische wet wordt sinds 1981 op hen toegepast en ze staan ​​buiten alle discussie.


Het feit dat de regering Trump dit heeft erkend, en het feit dat de regering Biden duidelijk heeft gemaakt dat er geen verandering is gekomen in dit beleid, zijn ook belangrijk. Na zo'n tien jaar verschrikkelijke burgeroorlog in Syrië, begrijpt iedereen ter wereld dat het beter is om Israëlische hoogten te hebben die stil, bloeiend en groen zijn, in plaats van het alternatief.


Bovendien hebben veel Israëli's de afgelopen twee jaar ontdekt dat het mogelijk is om vanuit huis te werken en dat het niet nodig is om in het midden van het land te wonen. In deze context kan de Golanhoogte een prachtige optie zijn voor iedereen die schone lucht, ruimte en kwaliteit van leven wil. Enkele minuten geleden zag ik hier kinderen op de kleuterschool en daar kan ik jaloers op zijn.


Hier komt onze regering in beeld. Het plan dat we vandaag zullen goedkeuren, is 40 jaar geleden dat de wet werd toegepast en – eerlijk gezegd – is het jaren over tijd. Jarenlang stagneerde de omvang van het gemeenschapsleven. We hebben een groot gat te dichten en daar beginnen we vandaag mee.


Ik wil graag duidelijk zijn: na vele statische jaren met betrekking tot de omvang van het gemeenschapsleven, is ons doel vandaag om de bevolking van de Golanhoogten te verdubbelen. Daartoe zullen we de stad Katzrin te versterken met twee nieuwe wijken.


Daartoe zullen we twee nieuwe gemeenschappen oprichten op de Golanhoogten, Asif en Matar. En we vergroten het gemeenschapsleven hier.


Hiervoor trekken we aanzienlijke middelen uit en ik wil alle ministeries bedanken. Ongeveer NIS 1 miljard zal de Golan veranderen in een plek waar het goed wonen is.


Van dit geld is meer dan 500 miljoen Shekel (€ 140 miljoen) bestemd voor planning en huisvesting. NIS 162 miljoen (€ 45.3 miljoen) is voor regionale ontwikkeling - toerisme, industrie, handel, alles wat hier goede banen creëert. Nog eens 160 miljoen Shekel (€ 44.7 miljoen) zal worden gebruikt voor het verbeteren van de kwaliteit van leven - transport, medische zorg en andere aspecten van het leven.


De Golanhoogten zullen in zekere zin erg groen zijn en in feite de technologische hoofdstad van hernieuwbare energie in Israël worden. In dit verband wil ik de minister van Energie bedanken.


Ik wil ook nog iets zeggen dat voor mij persoonlijk erg belangrijk is en volgens mij ook bijdraagt ​​aan de veerkracht van de staat Israël.


Het feit dat de ministers van de regering hier, van rechts en links, hier bij elkaar zitten, is zeer indrukwekkend. Het is geen gegeven.


Door haar oprichting stelt onze regering ons in staat om de Israëlische nationale consensus opnieuw te vinden. Na vele jaren waarin we ons constant hebben gericht op wat ons scheidt, proberen we hier te benadrukken wat ons verenigt.


De Golanhoogten, de noodzaak om die te versterken, te cultiveren en erin te leven, is zeker een principe dat iedereen hier verenigt.


Ik wil de ministers van de regering bedanken, in het bijzonder mijn vrienden minister Gideon Saar, minister Ayelet Shaked, de minister van Financiën en andere ministers die hebben meegewerkt, ook iemand die vandaag afwezig is, MK Tzvika Hauser, die ons echt heeft aangespoord en geleid om dit moment.


Ik wil ook speciaal de directeur-generaal van het kabinet van de premier, Yair Pines, bedanken, die hier lange tijd aan heeft gewerkt en me vanmorgen heeft verteld welke medewerking hij met goede wil van iedereen heeft gekregen. Het was gemakkelijk; het was niet moeilijk.


En tegen de Israëli's die op zoek zijn naar een plek om hun huis te bouwen, zeg ik: de Golan hoogten wachten op jullie; kom naar de Golan."


Hierna kreeg Bennett te horen dat zijn 14-jarige dochter positief op Covid-19 was getest, en verliet hij de vergadering om thuis met zijn gezin in quarantaine te gaan totdat een volgende test over twee dagen zal uitwijzen dat hij nog steeds negatief is.86 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws