israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen premier Naftali Bennett tijdens zijn persconferentie met ministers Lapid en Liberman


Foto Haim Zach (GPO)


Tijdens een gezamenlijke persconferentie mat de ministers van Buitenlandse Zaken Lapid en van financiën Liberman, op zaterdagavond, vanwege het aannemen van de staats begroting voor 2021 - 2022, zei premier Bennett dat "er geen plaats is voor een Amerikaans consulaat dat alleen de Palestijnen in Jeruzalem dient en dat dit standpunt zowel door hem als ook zijn collega Lapid, aan de regering Biden was duidelijk gemaakt".


“We drukken ons standpunt consequent, rustig en zonder drama uit, en ik hoop dat het wordt begrepen. Jeruzalem is alleen de hoofdstad van Israël,” aldus Bennett.


Lapid steunde Bennett en zei: "Als de Amerikanen een consulaat in Ramallah willen openen, hebben we daar geen probleem mee." Maar "soevereiniteit in Jeruzalem behoort tot één land en dat is Israël."


“Het is geen kwestie van politiek. Het is een Israëlisch principieel bezwaar tegen het openen van een consulaat in Jeruzalem. Er is een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem", aldus Lapid.


Over het aannemen van de eerste staatsbegroting in 3,5 jaar, zei Bennett: "We hebben de regering minder dan vijf maanden geleden gevormd. We zijn overgestapt op een beleid om het land naast het coronavirus te beheren zonder lockdowns en we hebben – vastberaden en ondanks de druk – de Delta-golf doorbroken.


"We hebben de beslissing genomen om de eerste ter wereld te zijn met boostershots; we hebben deze hele operatie nauwlettend geleid, en beheren het nog steeds, om de gezondheid van de mensen te beschermen zonder de economie te verwoesten en alle aspecten van het leven te beschermen. Het is voldoende om te kijken naar de toename van morbiditeit in Europa om te begrijpen waar we nu zijn en waar de wereld is.


We gingen van werkloosheid naar werkgelegenheid, van negatieve groei na een zeer moeilijk economisch jaar als gevolg van de pandemie en de lockdowns, naar een indrukwekkende groei van meer dan 7%.


En nu hebben we de begroting aangenomen, die zal zorgen voor economische en politieke stabiliteit. Met stille volharding en gezamenlijke inspanning hebben we het schip naar veilige kusten gestuurd.


Bennett press zijn collega's door te zeggen: Hier wil ik alle partners bedanken - Yair, een partner en vriend, en minister van Financiën Liberman, die uitstekend werk hebben geleverd. De overheid is stabiel; het zal een volledige termijn dienen. Nu moeten we kijken naar de lange lijst van taken die ons wacht, iedereen in hun sfeer, en aan het werk gaan.


Bennett zei dat de regering zich nu zal kunnen concentreren op kwesties die lang zijn verwaarloosd, zoals de hoge vastgoedprijzen, overvolle wegen, de kosten van levensonderhoud, de wijdverbreide misdaad en een gebrek aan bestuurbaarheid in de Negev als bijzondere aandachtsgebieden.


Op de vraag of hij de rotatieovereenkomst zou uitvoeren, zei Bennett dat "we de rotatie zullen vervullen en de regering haar dagen zal vervullen", een vraag die hij twee keer op dezelfde manier beantwoordde.


Lapid grapte wrang als antwoord: 'Ik ben ervan overtuigd.'


Liberman prees de samenwerking van de huidige regering en zei dat hij nog nooit zo'n partnerschap had gezien in eerdere regeringen waarin hij heeft gewerkt.


Bennett sloot af door te zeggen: "Vrienden, morgenochtend, met een stabiele regering en een goedgekeurde staatsbegroting, gaan we van start."


"Burgers van Israël, we zijn de Hebreeuwse maand Kislev ingegaan, de maand van het licht. Juist tijdens de donkerste dagen van het jaar steken we samen een kaars aan en dan nog een kaars. Niemand staat opzij; niemand blijft achter. Iedereen is welkom, iedereen, alle burgers van Israël, zijn belangrijk; we zullen voor iedereen zorgen, "aldus Bennett.


Hij voegde daaraan toe dat: De grote test van deze regering, van ons allemaal, is terughoudendheid te tonen. Als we erin slagen de verleiding om ruzie te maken en te kibbelen, als we erin slagen ons te concentreren op wat ons verenigt en niet op wat ons scheidt, als we de rivaliteit tussen ons even opzij zetten", liggen er geen verkiezingen in het verschiet, zullen we de handen ineenslaan, ons concentreren op het volk van Israël en zijn grote veiligheids-, sociale en economische uitdagingen en we zullen de staat Israël, die anders is dan enig ander land ter wereld, tien stappen vooruitzetten".


110 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws