top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen premier Netanyahu aan begin regeringsvergadering; ministers eisen meer invloed op gijzelingsovereenkomst

Foto Haim Zach / GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu [vertaald uit het Hebreeuws] vandaag (zondag 4 februari 2024), aan het begin van de regeringsvergadering, in de Kirya in Tel Aviv:

“Israël is een soevereine staat. We waarderen de steun die we sinds het uitbreken van de oorlog van de regering-Biden hebben gekregen enorm: op het gebied van wapens, bij internationale instellingen, bij het sturen van troepen naar de regio, en meer. Dat wil niet zeggen dat er zijn geen meningsverschillen onder ons, maar vanaf vandaag zijn we erin geslaagd deze te overwinnen met vastberaden en evenwichtige beslissingen.

Ik zou jullie iets willen vertellen, uit eigen ervaring: er zijn mensen die overal 'ja' op zeggen, zelfs als je 'nee' moet zeggen. Hoewel ze door de internationale gemeenschap worden toegejuicht, brengen ze onze nationale veiligheid in gevaar. En er zijn mensen die tegen alles ‘nee’ zeggen. Hoewel ze thuis worden toegejuicht, brengen ze ook vitale belangen in gevaar. Ik zou je graag iets uit mijn ervaring willen vertellen: Wijsheid is weten hoe je moet navigeren – 'Ja' zeggen als het mogelijk is en 'Nee' zeggen als het nodig is.

Ik heb geen enkele hulp nodig bij het navigeren door onze betrekkingen met de VS en de internationale gemeenschap, terwijl ik tegelijkertijd onze nationale belangen standvastig verdedig. Godzijdank, ik doe dit al een paar jaar.

Als soevereine staat die vecht voor zijn bestaan ​​en zijn toekomst, nemen we onze eigen beslissingen, zelfs in die gevallen waarin er geen overeenstemming is met onze Amerikaanse vrienden.

Ik zou ons beleid graag willen verduidelijken: het essentiële doel is – in de eerste plaats – het elimineren van Hamas. Om dit doel te bereiken zijn drie dingen nodig:

Ten eerste moeten de bataljons van Hamas worden vernietigd. Tot nu toe hebben we 17 van de 24 bataljons vernietigd. De meeste resterende bataljons bevinden zich in de zuidelijke Strip en in Rafiah, en wij zullen ze aanpakken.

Ten tweede moet er sprake zijn van demilitarisering nadat de bataljons zijn vernietigd, zoals onze strijdkrachten vastberaden doen door zeer agressieve aanvallen uit te voeren in de noordelijke en centrale strook.

Ten derde zijn ondergrondse neutralisatieacties nodig, zoals onze strijdkrachten methodisch doen in Khan Yunis en overal in de Gazastrook, en dit zal nog tijd vergen.

De inspanningen om de gijzelaars te bevrijden gaan te allen tijde door. Zoals ik ook in het Veiligheidskabinet heb benadrukt: we zullen niet met elke deal instemmen, en niet tegen elke prijs. Met veel dingen die in de media worden gezegd, alsof we ermee hadden ingestemd, zoals met betrekking tot de vrijlating van terroristen, zullen we er eenvoudigweg niet mee instemmen.

We hebben onlangs aan de wereld laten zien dat de UNRWA samenwerkt met Hamas en dat sommige mensen zelfs hebben deelgenomen aan de wreedheden en ontvoeringen van 7 oktober. Dit versterkt alleen maar wat we al lang weten: dat de UNRWA geen deel uitmaakt van de oplossing. , het is een deel van het probleem. De tijd is gekomen om te beginnen met het proces van vervanging van de UNRWA door andere instanties die niet besmet zijn met steun voor terrorisme.”

Likud-ministers benadrukten tijdens de kabinetsvergadering van vandaag dat verdere beslissingen over een mogelijke gijzelingsovereenkomst voor het volledige kabinet moeten komen, en niet alleen voor het kleine oorlogskabinet, vertelt een Israëlische functionaris aan The Times of Israel. De eis omvat eventuele verdere ontmoetingen in het buitenland door Mossad-chef David Barnea met internationale tussenpersonen.


Minister van Justitie Yariv Levin, minister van Onderwijs Yoav Kisch, minister van Transport Miri Regev, minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz en diasporaminister Amichai Chikli steunden allemaal deze eis.


Ze uitten ook hun bezorgdheid over de mogelijkheid van een terugkeer naar gevechtsoperaties na een langdurige wapenstilstand, en over de identiteit van de terroristen die via een deal uit Israëlische gevangenissen zouden kunnen worden vrijgelaten.415 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page