top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Bennett aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering


Foto Chaim Zach / GPO


Zoals te doen gebruikelijk, maakte premier Bennett ook vandaag aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering weer een aantal belangrijke opmerkingen. Deze varieerden van integratie van mensen met handicap in de samenleving tot een oproep aan oppositieleider Netanyahu niet tegen het wetsvoorstel van beurzen voor IDF-soldaten te stemmen.


Hieronder volgen de volledige opmerkingen van premier Naftali Bennett:


“Vandaag zal de regering opnieuw een historische stap zetten in de richting van de integratie van mensen met een handicap in de samenleving die – voor het eerst – officieel de rechten en diensten van mensen met een handicap bij wet zal vastleggen.


We trekken ongeveer NIS 2 miljard uit voor de overgang naar het leven in de gemeenschap en voor een reeks nieuwe diensten, waaronder hulp door maatschappelijk werkers, begeleiding bij het runnen van een huishouden, stenografische en vertaaldiensten in gebarentaal en de lijst gaat maar door. Deze wet zal kansen en rechten bieden aan mensen met een handicap en zal hun leven en dat van hun families drastisch veranderen.


Onze regering heeft veel gedaan voor mensen met een handicap in Israël, want dat is het juiste om te doen en daar zijn we allemaal trots op. Vorige week hebben we een belangrijk amendement goedgekeurd dat het leven van veel mensen zal veranderen en dat zal voorzien in 100 nieuwe toegankelijke streekbussen voor mensen met een handicap, zodat ze naar hun werk, naar hun gezin en naar hun studie kunnen gaan. Dit was tot vandaag niet mogelijk.


Minister van Transport Merav Michaeli en MK Shirly Pinto hebben hard gewerkt voor dit amendement dat dit belangrijke publiek eenvoudig kansen geeft - die tot vandaag niet bestonden. Dit zijn maar kleine voorbeelden van wat deze regering doet voor de burger. Ik prijs mijn ministeriële collega's voor hun belangrijke werk. Dit is niet de enige wet die door ons is ingediend.


Morgen zullen we de wet 'Van uniformen tot studies' indienen voor de tweede en derde Knesset lezing. Zo'n 16.500 ontslagen soldaten wachten momenteel op hun studiebeurs.


Als Likud MK's tegen stemmen, wordt de wet niet aangenomen en krijgen de soldaten geen beurzen.


Veel van de soldaten zullen helemaal niet kunnen studeren en anderen, die met lessen zijn begonnen omdat ze van dit geld afhankelijk zijn, zitten gewoon vast.


Maar als de parlementsleden van Likud en de oppositie ermee instemmen zich te onthouden of afwezig te zijn, maar niet tegen stemmen, zal de wet worden aangenomen en zullen de soldaten krijgen wat ze verdienen.


Ik wil het duidelijk maken: stemmen tegen de wet heeft geen effect op de coalitie en de regering, maar zal alleen de soldaten schaden.


Ik roep MK's van de Likud en de oppositie op: steek uw hand niet op tegen de wet voor IDF-soldaten.


Ondanks de omwenteling die de coalitie ondergaat, heeft onze regering het land weggenomen van grootschalige werkloosheid en een recordtekort, van rellen in de straten van Israël en duizenden raketten die vanuit Gaza op Israël zijn afgevuurd, en heeft het land tot sterke groei en vastberadenheid gebracht en bracht het land ook tot een sterke groei en vastberaden omgang met externe-en binnenlandse veiligheid.


Bennett verwees met zoveel worden naar het rebellerende Meretz Knesset lid door te zeggen: "Ik denk dat als MK's van links vinden dat de regering te rechts is, en MK's van rechts dat de regering te links is, dit een teken is dat de regering op een goede plek in het midden zit, een goede regering die dingen voor elkaar krijgt en ideologische meningsverschillen opzijzet en gewoon voor de mensen zorgt."


Dit is de betekenis van compromis. Deze regering is goed voor Israël en we geven niet op.


Om de valkuilen te overwinnen, moeten we het welzijn van het land boven de beperkte sectorale belangen stellen. We moeten allemaal begrijpen dat niemand 100% tevreden zal zijn. Dit is collectief, niet individueel, werk.


Ik ben er zeker van dat als we allemaal goede wil blijven tonen, de regering elke crisis zal overwinnen."
54 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page