top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Lapid aan het begin van de speciale Libanon deal kabinetsvergadering


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Yair Lapid aan het begin van de speciale kabinetsvergadering om de maritieme overeenkomst tussen Israël en Libanon vandaag goed te keuren.

“Ik ben verheugd deze speciale kabinetsvergadering te openen om deze historische overeenkomst over een maritieme grens met Libanon goed te keuren. Dit is een enorme prestatie voor de staat Israël en voor de regering van Israël.

Deze overeenkomst versterkt de veiligheid van Israël en onze vrijheid van handelen tegen Hezbollah en de bedreigingen voor ons noorden. Over de noodzaak van deze overeenkomst bestaat zelden consensus in het veiligheidswezen. Minister van Defensie Benny Gantz, de IDF, de Mossad, de ISA en de NSC: Iedereen heeft deze overeenkomst en zijn bijdrage aan de veiligheid van Israël en onze operationele behoeften ondertekend.

Dit is een diplomatieke prestatie. Het komt niet elke dag voor dat een vijandig land de staat Israël in een schriftelijke overeenkomst erkent met het oog op de internationale gemeenschap. Het is niet elke dag dat de Verenigde Staten en Frankrijk achter ons staan ​​en veiligheid en economische garanties bieden voor een overeenkomst.

Dit is ook een economische prestatie. Gisteren begon de gasproductie vanaf het Karish Platform. Israël zal 17% van de winst ontvangen van het Qana-Sidon veld, het Libanese veld. Dit geld gaat naar de Israëlische economie en wordt gebruikt voor gezondheid en welzijn, onderwijs en veiligheid. Ik prijs minister van Energie Karine Elharrar en haar medewerkers die dit aspect van de overeenkomst hebben beheerd.

Vijftien dagen geleden legde de regering dit akkoord op de tafel van de Knesset. De Knesset voerde een grondig evaluatie- en toezichtproces uit, voornamelijk bij de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie, met inbegrip van vertrouwelijke delen die werden voorgelegd aan de Subcommissie Inlichtingen. Ik dank de voorzitter van de commissie, Ram Ben-Barak, die diepgaande, uitgebreide en onpartijdige discussies heeft geleid.

Zoals bekend is de door ons gevoerde procedure met verschillende vorderingen voor de Hoge Raad gebracht. Het Hooggerechtshof heeft unaniem vastgesteld dat de regering een eerlijk, waardig en rechtmatig proces heeft gevoerd. De verantwoordelijkheid ligt bij ons, en de autoriteit ook: in handen van de overheid.


Dank aan iedereen die bij deze inspanning betrokken was: plaatsvervangend premier Naftali Bennett; Nationale veiligheidsadviseur Eyal Hulata - de echte architect van deze overeenkomst; Directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Alon Ushpiz; Directeur-generaal van het ministerie van Energie Lior Schillat; Regeringssecretaris Shalom Shlomo; Militair secretaris Maj.-Gen. Avi Gil; Stafchef Dani Vesely; voormalig directeur-generaal van het ministerie van Energie Udi Adiri; en het team van de procureur-generaal die dit hele proces begeleidden.

De staat Israël heeft vandaag gewonnen. In veiligheid, economisch, diplomatiek en in energie. Geweldig werk allemaal.”

Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Kort na het begin van deze speciale kabinetsvergadering heeft de Israëlische regering de Libanon deal officieel goedgekeurd en heeft premier Lapid de deal ondertekend in het bijzijn van het Israëlische onderhandelingsteam.


Foto Amos Ben-Gershom / GPO

50 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page