israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Naftali Bennett aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering


Premier Bennett met zijn zoon. Foto GPO


Minister-president Naftali Bennett maakte vanmorgen (zondag 28 november 2021) de volgende opmerkingen aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering waarvan wij hieronder de volledige tekst weergeven.


"Laten we beginnen met het nieuws over de Omicron-variant. De stam breidt zich uit naar steeds meer landen en andere landen leggen beperkingen op. Tijdens de vergadering van het Coronakabinet gisteren hebben we strenge maatregelen genomen om Israël van buitenaf te beschermen en van binnen open te houden. Naarmate we meer weten, zullen we onze stappen aanpassen en nauwkeuriger maken."


Wat ik van het publiek vraag is geduld en discipline.


Ik begrijp dat iedereen het leven in de schaduw van het coronavirus beu is. Ik hoor wat mensen tegen me zeggen: 'We zijn net uit de Delta-stam gekomen en nu is er een nieuwe soort bijgekomen.' Het is niet gemakkelijk, maar het is de realiteit.


Onze missie als overheid is om het dagelijkse leven zoveel mogelijk te faciliteren. Daartoe inventariseren we de situatie opnieuw, schatten we dagelijks de omvang en het soort dreiging in en passen we de maatregelen en beperkingen daarop aan. Nu moeten we de grenzen aanscherpen om het land binnenin open te houden. Ik begrijp dat het misschien nodig kan zijn om van vakantiebestemming te veranderen en bij terugkomst in quarantaine te gaan; dit gebeurt ook in mijn familie.


Het opleggen van beperkingen aan de landsgrenzen is geen gemakkelijke stap; het is echter zowel noodzakelijk als tijdelijk. Er zijn sectoren die schade zullen oplopen, zoals toerisme en vliegreizen, en we denken erover na. Het allerbelangrijkste: als je met een dreiging wordt geconfronteerd, heb je meerdere beschermingslagen nodig. We hebben vaccins; Ik vraag iedereen om zich te laten vaccineren. Het beschermt je.


De derde dosis van het vaccin voor volwassenen en het minivaccin – in een kleinere dosis – voor kinderen, met een grote kans om ernstige morbiditeit te voorkomen. Zelfs als mensen besmet zijn, als er vaccins zijn, lijkt het erop dat de ziekte veel lichter zal zijn. Bescherm uzelf. Ga vandaag nog vaccineren.


De nucleaire besprekingen tussen Iran en de grote mogendheden zullen de komende dagen in Wenen worden hernieuwd. Israël is zeer verontrust over de bereidheid om de sancties op te heffen en miljarden naar Iran te laten stromen in ruil voor onvoldoende beperkingen op nucleair gebied. Dit is een boodschap die we, hoe we maar kunnen, doorgeven aan de Amerikanen en aan de andere landen die in onderhandeling zijn met Iran.


De minister van Buitenlandse Zaken zal deze boodschap deze week overbrengen tijdens zijn bijeenkomsten in Londen en Parijs. Het is van groot belang dat de overheid in zaken die te maken hebben met de nationale veiligheid met één stem spreekt.


Minister van Defensie Benny Gantz is teruggekeerd van een belangrijk en spectaculair bezoek aan Marokko. Benny, het lijkt erop dat je het daar naar je zin hebt gehad. Maar afgezien van het warme welkom, werd er een MOU ondertekend met de Marokkaanse minister van Defensie, waarmee in feite de officiële veiligheidssamenwerking tussen de twee landen op het gebied van inlichtingen, defensie-industrieën en gezamenlijke training zal beginnen. Dit is een zeer belangrijke ontwikkeling.


Om af te sluiten, deze avond is de eerste kaars van Chanoeka. Zoals u weet, zijn wij verplicht het wonder bekend te maken. We zetten de menora op de vensterbank. Zelfs in deze dagen van onzekerheid is het belangrijk dat we ons allemaal focussen op het goede en ons focussen op het goede en op het licht.


Namens de ministers van de regering wens ik de burgers van Israël een gelukkig Chanoekafeest. We hebben de Delta-stam overwonnen; we zullen dit ook overwinnen."

60 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws