israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Naftali Bennett aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering


Premier Bennett. Foto via GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Naftali Bennett aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering, vanmorgen waarbij hij ook op de situatie in Nederland in ging en die als voorbeeld stelde van wat Israël te wachten zou staan indien niet alle Covid-19 beperkingen zouden worden opgevolgd.


"Van de ene op de andere dag had ik het voorrecht om in realtime toezicht te houden op de operatie om de cel te veroveren die wijlen Yehudah Dimentman vermoordde. Het was mooi en indrukwekkend werk. De samenwerking tussen de ISA, de IDF en de Israel National Counter-Terrorism Eenheid en de andere beveiligingselementen waren uitzonderlijk.


Als we samenwerken, is het doel glashelder: we slagen. Het is hier gelukt om in zeer korte tijd de terroristen op te pakken.


De afgelopen weken zijn we getuige geweest van pogingen van terroristische organisaties om de kop op te steken in Judea en Samaria. Er zijn ook aanvallen uitgevoerd door alleenstaanden geïnspireerd door de gebruikelijke ophitsing, die misschien van platform verandert – vroeger was het Facebook en nu is het Tik-Tok – maar de ophitsing is nog steeds dezelfde ophitsing. De IDF, ISA en alle veiligheidsdiensten zijn alert en klaar. Er is geen terrorist die we niet zullen achtervolgen en die we niet zullen bereiken, wat er ook voor nodig is.


Wat betreft de Omicron, ik zal beginnen met iets goeds. Deze regering heeft iets belangrijks gedaan toen ze ongeveer drie weken geleden een snel en krachtig besluit nam om de toegang tot Israël te beperken en de toegang van de variant tot Israël aanzienlijk vertraagde. Wat jammer dat andere landen niet hetzelfde hebben gedaan zoals wij.


We besloten toen, toen de corona storm nog ver weg was, al maatregelen genomen en dit leek velen vreemd en zelfs overdreven. We hebben kostbare tijd gekocht voor de staat Israël en we hebben de Omicron met minstens drie weken uitgesteld. De tijd dringt en het is gewoon niet genoeg. De Omicron is het land al binnengedrongen, waardoor er al besmettingen zijn onder het publiek. We zien ook een stijging van het basisreproductiegetal.


Omdat die variant erg besmettelijk is, moet worden begrepen dat deze keer de collectieve, nationale bescherming die de staat biedt, niet voldoende is.


Iedereen, alle burgers, moeten voor zichzelf, hun families en hun kinderen zorgen om zich te laten vaccineren en hun kinderen te laten vaccineren. Vertrouw niet op het advies van uw buren. Dit zal niet veel helpen. De Omicron golf is gearriveerd. Elk gezin moet zich voorbereiden. Iedereen moet ervoor zorgen dat hij met drie doses is ingeënt en dat zijn kinderen zijn ingeënt.


Ik herhaal dat de vaccins veilig zijn. Zeven miljoen kinderen in de VS hebben het vaccin al gekregen. Het is mogelijk om vandaag, zonder afspraak, meteen naar de HMO's te gaan.


Ik maak me vooral zorgen over de kloof tussen verschillende sectoren in Israël. In Ramat Hasharon, Efrat, Omer en Modi'in/Maccabim-Reut is al ongeveer 30% van de kinderen gevaccineerd. Maar in Kiryat Malachi, Tiberias en Rahat is het slechts ongeveer 3%. Het hoeft niet zo te zijn. Het vaccin is beschikbaar voor alle Israëlische burgers – niet alleen voor de rijken.


De staat Israël zal zijn deel doen. Het gezondheidssysteem, het onderwijssysteem, iedereen begrijpt dat we ons met volle kracht moeten mobiliseren om de kinderen van Israël te vaccineren. Maar we hebben ook allemaal een persoonlijke verantwoordelijkheid.


Dit zijn onze kinderen. Het meest natuurlijke, onze eerste verplichting als ouders, is om hen te beschermen en niet toe te staan ​​dat de kinderen worden blootgesteld. De overheid heeft tot nu toe haar verantwoordelijkheid getoond en zal dat blijven doen. We zullen onze beslissingen aanpassen aan de epidemiologie, de morbiditeitssituatie en het algemene perspectief. Zonder noodzaak zullen er geen beperkingen zijn, maar we zullen aanscherpen wanneer en waar dat nodig is.


Wat de afgelopen dagen is veranderd, is dat wij in Israël zien wat er elders in de wereld gebeurt. We kijken naar de toekomst. Europese landen zijn in lockdown of gaan die kant op. Nederland is bijna een hele maand in een volledige lockdown gegaan, die volgens mij vandaag ingaat. Kerstvieringen zijn praktisch afgelast en er is een ongekende morbiditeit. Nu is het veel duidelijker waar we tegenover staan. Dat de staat Israël momenteel in een relatief goede situatie verkeert, is geen toeval. Het is het resultaat van hard werken en strak beheer door alle ministers en wij allemaal hier.


Ik begrijp heel goed dat het publiek moe is. Golf na golf, zoals het liedje zegt, maar het is de realiteit waarmee we leven. Ons doel is om ook tijdens de pandemie de Israëlische economie en het onderwijssysteem zo veel mogelijk in stand te houden.


Daarom zullen we doorgaan met het nemen van de juiste beslissingen en samen - een verantwoordelijke regering en verantwoordelijke burgers - zullen we, met de hulp van G'd, de vijfde golf veilig overwinnen."

Michal Zchut, een leerling van de 11e klas die ziek werd door het coronavirus en nu lijdt aan Long COVID, en haar vader Tzion, kwamen vanmorgen (zondag 19 december 2021) naar de wekelijkse kabinetsvergadering. Ze informeerden premier Naftali Bennett en zijn collega-ministers over hoe ze zijn omgegaan met de symptomen van Long COVID, waaronder geheugenproblemen, cognitieve problemen, vermoeidheid, enz. Foto Haim Zach (GPO)

153 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws