top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Naftali Bennett aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering


Premier Bennett aan het begin van een kabinetsvergadering. Foto via GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Naftali Bennett aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering van vandaag (zondag 30 januari 2022) waarbij hij onder meer zei "dat de Omicron golf stabiliseert" en waarin afscheid van procureur-generaal Mandelblit werd genomen.


"We zien het begin van een stabilisatietrend in de Omicron golf. Ik kies mijn woorden om niet de indruk te wekken dat het voorbij is en dat de feesten om het einde van Omicron te vieren, niet op hun plaats zijn. Op dit moment we te maken met grote druk in de ziekenhuizen waar nog steeds een groot aantal besmette mensen is.


Het nieuwe onderwijsplan dat we hebben geactiveerd, plaatst twee keer per week 2,5 miljoen leerlingen onder de testradar. Vanmorgen hebben mijn vrouw en ik de testen bij onze kinderen gedaan. Zo onthullen we geverifieerde gevallen en voorkomen we besmetting. Ouders moeten verantwoordelijkheid tonen, de kinderen goed testen en ze alleen naar school sturen als ze zich goed voelen. Nog een paar weken van dit soort testen, en als we allemaal verantwoordelijk handelen, komen we samen ook door deze golf heen.


Volgende week zal elke soldaat die zijn loonstrookje bekijkt een aanzienlijke salarisverhoging zien, vooral ons gevechtspersoneel. Het salaris voor gevechtspersoneel stijgt van ongeveer NIS 1.600 (€ 450.21) tot ongeveer NIS 2.400 (€ 675.32), een steile sprong. Niet-gevechtssoldaten zullen vandaag een stijging zien van NIS 800 (€ 225.11) tot NIS 1.200 (€337.66). Dit is het minste dat gedaan kan worden voor degenen die zoveel voor ons doen.


De realiteit in Israël is ingewikkeld. Er zijn zeer grote groepen van de bevolking die gewoon niet dienen, jonge mannen en vrouwen die geleerd zijn niet deel te nemen aan de last van het verdedigen van de veiligheid van de staat. Dit is een gecompliceerde realiteit. Ik steun het verstandig handelen in deze kwestie, zelfs als het ten koste gaat van gelijk hebben. Daarom verlagen we de vrijstellingsleeftijd.


Maar degenen die wel dienen - moeten van ons, als samenleving, alle mogelijke voorkeuren en dankbaarheid ontvangen. We willen de soldaten bedanken en het verhogen van hun salarissen is onze manier om hen te bedanken. Dank aan degenen die het voorrecht van dienstplicht zien, aan degenen die jaren van hun leven geven om de staat Israël te verdedigen. Zonder jullie, zonder iedereen die vanmorgen met de bus terugging naar weer een week op de basis, zouden we hier niet zijn. Dit is de waarheid.


Beste soldaten, als u naar uw loonstrookje van deze week kijkt, weet dan dat dit onze manier is, van de Israëlische samenleving als geheel, om u te bedanken.


Ik wil de minister van Financiën Avigdor Liberman, de minister van Defensie Benny Gantz en alle partners in de regering bedanken die hebben gewerkt om dit tot een goed einde te brengen.


Vandaag nemen we afscheid van procureur-generaal Avichai Mandelblit. Avichai, in de maanden sinds de regering werd opgericht, hebben we samengewerkt bij het aangaan van zeer gecompliceerde nationale uitdagingen.


Er gaat bijna geen dag voorbij dat de staat Israël niet wordt uitgedaagd in de internationale juridische sfeer. Onze vijanden gebruiken alle mogelijke middelen tegen ons, zelfs juridische vervolging en delegitimering in internationale fora.


De rol die u hebt vervuld, Avichai Mandelblit, bij het verdedigen van de staat Israël, zijn soldaten en zijn burgers, in de internationale arena, wat een echte campagne is, vanaf uw dagen als advocaat-generaal van de IDF tot uw tijd als procureur-generaal, is groots en belangrijk. We zijn u allemaal dankbaarheid verschuldigd. Namens de regering van Israël wil ik je, Avichai, bedanken voor vele jaren toegewijde dienst aan de staat Israël."


49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page