top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Netanyahu aan begin kabinetsvergadering zijn niet helemaal waar


Foto Kobi Gideon / GPOHieronder volgen de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu [vertaald uit het Hebreeuws] aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering, van zondag 20 augustus 2023, waarvan een aantal bezijden de waarheid zijn en waar ik bij heb gezet hoe het wel in elkaar zit.


"Namens de burgers van Israël wil ik mijn medeleven betuigen aan de familie van Shai en Aviad, mogen hun herinneringen gezegend zijn. Een vader en zoon zijn vermoord bij een brutale terroristische aanslag in Hawara. De veiligheidstroepen werken nu aan arresteren van de moordenaar en zullen met hem afrekenen, net zoals we hebben gedaan met iedereen die Israëli's vermoordt sinds de vorming van deze regering. De dag dat deze terrorist wordt gepakt zal komen, en sneller dan hij denkt.


In de 16 jaar dat ik regeringen heb geleid, hebben we revolutionaire hervormingen doorgevoerd die Israël hebben omgevormd tot een van de meest geavanceerde landen ter wereld. We gaan met volle kracht vooruit. Op donderdag ging ik - samen met mijn vrienden, de minister van Transport, de voormalige minister van Transport, de plaatsvervangend minister van Transport en anderen - om de eerste lightrail in de Greater Tel Aviv Metropolitan Area in te wijden.

Opmerking: Merav Michaeli, minister van Transport onder Begin en Lapid, was niet voor deze gelegenheid uitgenodigd.


Al de volgende dag, de eerste rijdag, reden ongeveer 100.000 Israëli's op de nieuwe lightrail. Sinds de oprichting van de staat hebben ze gepraat en gepraat over een lightrail in de Greater Tel Aviv Metropolitan Area, en we hebben het gedaan. Vandaag lopen we voor op de meeste landen, met een van de meest geautomatiseerde, geëlektrificeerde, stilste en veiligste sneltrams. Dit maakt deel uit van de enorme transportvisie van een metronetwerk dat een grote revolutie in transport in het hart en midden van het land zal bewerkstelligen.

Opmerking: De eerste keer dat over deze lightrail werd gesproken was in 1974, het besluit voor dit lightrail werk was genomen 21 jaar geleden.

Daarnaast moet worden opgemerkt dat vrijdag de lightrail gratis was.

We hebben van Israël al een internationaal transportknooppunt gemaakt met de zeehavens die we hebben gebouwd, het open sky-beleid dat we hebben geleid, dat u leidde, minister Katz, internationale luchthavens die we hebben gebouwd en uitgebreid, vluchten boven Saoedi-Arabië die dramatisch verkortten de reis naar de Golfstaten en Azië. Dit is echt een nieuw Midden-Oosten.


De transportrevolutie is slechts een van de vele revoluties die we hebben geleid. We hebben van Israël een economische macht gemaakt, dankzij de hervormingen van de vrije markt die we hebben geleid. We hebben er een energiemacht van gemaakt dankzij de gasrevolutie die we hebben geleid. We hebben er een waterkracht van gemaakt dankzij de ontziltingsrevolutie die we hebben geleid. We hebben er een cybernetische macht van gemaakt dankzij de cyberrevolutie die we hebben geleid. We hebben van Israël een vredesmacht gemaakt, echte vrede, met de revolutie van de Abraham-akkoorden die we hebben geleid, en onze hand is nog steeds uitgestrekt.


We streven momenteel naar een revolutie in de kosten van levensonderhoud door douanerechten en invoerbelemmeringen te verminderen, om zo de prijzen te verlagen.

Opmerking: al sinds het begin van deze regering wordt er gespoken over verlaging kosten van levensonderhoud, ondertussen blijven de prijzen van levensmiddelen en andere producten stijgen.

In een tijd waarin de kredietbeoordelaars de kredietratings van grootmachten verlagen, bevestigen ze de kredietrating van Israël op een zeer hoog niveau. Ze zien onze lage werkloosheidscijfers, onze hoge groei, de enorme investeringen in Israël door Intel, Amazon en NVIDIA, de nieuwe bedrijven die op zoek zijn naar meer onderzees gas, en meer.

Opmerking: de kredietratings bedrijven hebben gewaarschuwd dat de juridische hervormingen zullen zorgen voor verlaging van de kredietrating.


En misschien wel de deal die meer dan welke dan ook symboliseert, de grote revolutie in de status van Israël is de grootste veiligheidsovereenkomst in de geschiedenis van het land die vorige week met Duitsland werd ondertekend, de Arrow-3-deal ter waarde van NIS 14 miljard. Deze deal onderstreept de grote verandering die ons volk heeft getroffen, dat tijdens de Holocaust hulpeloos was en nu door de hele wereld wordt gezocht.


Bij elke kabinetsvergadering zetten we de staat Israël nieuwe stappen vooruit. Vandaag zullen we een aanmoedigingsinjectie geven in ons gezondheidssysteem door de komst van artsen aan te moedigen die in aanmerking komen om Alijah naar Israël te maken. Dit is niet alleen een zionistische inspanning, het is ook een belangrijke stap die de gezondheid van ons allemaal ten goede zal komen.

Opmerking: door de juridische hervormingen en het handelen van deze regering verlaten meer en meer medici Israël.


We vergeten Jeruzalem geen moment en onze inzet om al zijn inwoners te helpen. Vandaag zal de regering een belangrijk besluit nemen ten voordele van de inwoners van Oost-Jeruzalem. Ik ben blij en trots dat ons besluit, ter waarde van 3 miljard Shekel, veel meer dan het eerder begrote bedrag, bestemd is voor burgerdiensten in het oostelijke deel van de stad.

Opmerking: minister van Financiën weigerde afgelopen week dit bedrag aan Oost Jeruzalem te besteden en ging pas na grote druk akkoord.


Later vandaag zullen we samen met de minister van Jeruzalemzaken, de minister van Financiën en de burgemeester van Jeruzalem hierover een verklaring afgeven. Ik wil iedereen bedanken die hieraan heeft meegewerkt. Hartelijk dank."

141 weergaven5 opmerkingen

5 Comments


Roni Stoker
Roni Stoker
Aug 20, 2023

@Joop Soesan en @Hans Van der Laan. Mark Rutte en Bibi Netanyahu hebben een ding gemeen: beide zijn pathologische leugenaars. Er komt geen een woord zonder te liegen uit hun mond. Aan de andere kant, is er ook een verschil. Rutte werd nooit, in al de lange jaren dat hij aan het bewind is, beschuldigd van corruptie. Netanyahu is een typische leider die past in een Derdewereldland. Corruptie is zijn tweede natuur. Zijn goedkope praatjes over de "prachtige grandioze dingen" die zijn regering heeft bereikt, en zijn keuze voor mensen die hem omringen, zijn zeer verontrustend. Ruttes keuze viel nooit op veroordeelde criminelen als ministers in zijn regering. Bij Netanyahu is dat zo goed als vanzelfsprekend. Rutte heeft nooit een…

Like
Roni Stoker
Roni Stoker
Aug 20, 2023
Replying to

@Joop Soesan. Maar er gebeurt ook iets fantastisch in Israël: de non-stop (geweldloze) demonstraties die al meer dan een half jaar duren. Iedere week opnieuw, en over het hele land. De mensen die na de demonstraties komen, zijn qua niveau precies het tegenover gesteld van de schooiers en veroordeelde criminelen van Netanyahu. Ze zijn niet van plan op te geven. Het is jammer dat de Nederlanders niet zo'n standvastigheid tonen. ZE KUNNEN VAN DE ISRAËLIËRS BEHOORLIJK WAT LEREN.

Like

HansLa23+
Aug 20, 2023

Zo zien we het ook vanaf een realistische kant , goed werk Joop 👍

Like
Joop Soesan
Joop Soesan
Aug 20, 2023
Replying to

Ik hou er niet van als er leugens worden verteld

Like
bottom of page