top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Netanyahu aan begin van de wekelijkse kabinetsvergadering


Foto GPO.


Hieronder volgen de opemerkingen van premier Netanyahu, waarbij veel ging over terrorisme, maar met geen woord werd gerept over Itamar Ben Gvir en zijn fractie ministers die hun dreigemjent waar maakten en niet op de kabinetsvergadering verschenen.


Hij en zijn fractiegenoten deden dit vanwege zijn vete met premier Benjamin Netanyahu, die hem vorige week weghield van veiligheidsoverleg rond het raketvuur op de grens met Gaza.


Minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir zei daarna dat zijn factie de Knesset-stemmingen niet zou bijwonen en niet op de kabinetsvergadering zou komen, vanwege wat hij de lakse reactie op de agressie van de Palestijnse facties in Gaza noemde en wat hij beschreef als het falen van Netanyahu om andere toezeggingen die hem in het regeerakkoord waren gedaan na te komen.


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering van vandaag, zondag,:

"De regering wint aan kracht op verschillende gebieden. Allereerst op het gebied van veiligheid. Ik prijs de veiligheidstroepen voor het elimineren van de terroristen die slechts een paar dagen geleden de schietpartij bij Avnei Hefetz hebben uitgevoerd, nadat ze de terroristen hebben uitgeschakeld die Lucy, Maya hebben vermoord. en Rina Dee, mogen hun herinneringen tot zegen zijn.

Sinds het begin van het jaar hebben we meer dan 110 terroristen gedwarsboomd en gearresteerd, een recordaantal. Deze terrorismebestrijdingsacties omvatten complexe operaties, waaronder het binnendringen van de harten van steden, terwijl het aantal slachtoffers onder onze strijdkrachten en niet-strijders tot een minimum wordt beperkt, en inderdaad, 90% van de slachtoffers aan Palestijnse zijde zijn terroristen. Tegen de bewindslieden wil ik benadrukken: dit is een internationale prestatie. Het valt te betwijfelen of andere strijdkrachten en veiligheidstroepen in staat zouden zijn hetzelfde resultaat te bereiken in gevechtsgebieden die verzadigd zijn met burgers, maar onze strijdkrachten doen dat en ze verdienen echt alle lof en respect.

Elke terrorist weet dat hij een prijs zal betalen. De lange arm van Israël zal iedereen vinden die probeert onze burgers kwaad te doen.

Op economisch gebied zullen we hopelijk binnenkort de tweejaarlijkse begroting en de regelingswet in de Knesset goedkeuren. We zijn begonnen met een plan voor gratis onderwijs van 0-3 jaar, met een budget van NIS 5 miljard. Ons plan zal kleuters kwaliteitsonderwijs bieden, wat vandaag niet op een systematische manier bestaat. Het zal gezinnen economisch helpen en – natuurlijk – beide partners in staat stellen om te gaan werken.

Dit is een enorme verandering. Het betekent dat de staat Israël, van 0-18, gratis onderwijs zal aanbieden. Dit plaatst ons bij de meest geavanceerde landen ter wereld.

Naast de ommekeer in de prijzen n het openbaar vervoer voor ontslagen soldaten, ouderen en inwoners van de periferie, hebben we de douaneprijzen verlaagd en beperkende voorschriften voor honderden producten opgeheven in het kader van onze strijd tegen de kosten van levensonderhoud. Ik neem aan dat u de komende dagen nog meer zult horen.

Vandaag hebben we extra goed nieuws. We nemen een extra en onmiddellijke stap in de Nefesh Achat- hervorming voor gehandicapte veteranen van de IDF en de veiligheidstroepen. Ik herinner u eraan dat onze regering twee jaar geleden met deze belangrijke hervorming is begonnen. Helaas heeft de vorige regering niet het initiatief genomen tot de wetgeving die nodig is voor de hervorming. Dat doen we meteen, vandaag.

De hervorming zal gehandicapte IDF-veteranen helpen, inclusief degenen die lijden aan PTSS, dat is wanneer het slagveld je hele leven bij je blijft. Dit werd voor het eerst erkend tijdens de Eerste Wereldoorlog en het kostte tijd voor legers en landen om ermee om te gaan. Israël erkende het; een echte en volledige hervorming is echter noodzakelijk. Ik weet dat de minister van Defensie u ermee bezig houdt, en het is de bedoeling dat u het werk afmaakt. Maar hier is een eerste stap die we zetten.

Totdat de wetgeving om alle rechten en voordelen voor gehandicapte IDF-veteranen te verankeren is voltooid, verhogen we de subsidies voor huisvesting en voertuigen. Wat dat laatste betreft, hebben we de maximum subsidie met 10-20% bijgewerkt, afhankelijk van het type voertuig dat nodig is. Wat huisvesting betreft, hebben we de subsidies voor de aankoop van een eerste appartement verhoogd tot bijna NIS 300.000. Dit is echt een groot voordeel. Tegelijkertijd hebben we de leningen voor het kopen of upgraden van een appartement verhoogd en de huurbijstand verdubbeld.

Onze hervorming zal het leven helpen verbeteren van gehandicapte IDF-veteranen die een zeer hoge prijs hebben betaald om ons allemaal te verdedigen. De tijd is gekomen voor deze belangrijke correctie, om een ​​simpele reden – omdat ze het simpelweg verdienen.

Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om het Israëlische quadtennisteam te feliciteren met de tweede plaats op het BNP Paribas World Team Cup-toernooi . We hopen dat u de volgende keer als eerste binnenkomt."


130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page