top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Netanyahu aan het begin van de kabinetsvergadering over de staatsbegroting


Foto Koby Gideon / GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu aan het begin van de kabinetsvergadering over de staatsbegroting 2023-2024, vandaag, donderdag.

"We hebben een duidelijk beleid: om het terrorisme krachtig aan te pakken en onze wortels in ons land te verdiepen. Als reactie op het afvuren van raketten op ons grondgebied, vielen IDF-straaljagers vanmorgen terroristische doelen van Hamas in de Gazastrook aan.

Gisteren waren in een gecombineerde operatie van de IDF-ISA-Israel National Counter-Terrorism Unit drie terroristen het doelwit in de Nablus-souk, evenals andere terroristen die op onze strijdkrachten schoten. Deze terroristen schoten en vermoordden stafsergeant Ido Baruch afgelopen oktober en ze stonden op het punt om nog meer aanvallen tegen ons uit te voeren.

We zeggen altijd dat we zullen afrekenen met degenen die Israëlische burgers en IDF-soldaten aanvallen, en dat hebben we opnieuw gedaan. Ik zou de ISA- en IDF-inlichtingendienst willen prijzen voor de precieze inlichtingen, en de soldaten willen bedanken die heldhaftig en zelfverzekerd hebben gehandeld onder vuur.

We zullen krachtige actie blijven ondernemen op alle fronten, dichtbij en veraf, om de pogingen van onze vijanden om ons aan te vallen te dwarsbomen. Wie ons probeert te schaden, zal de prijs betalen.

Het kabinet bespreekt vandaag de rijksbegroting 2023-2024 en – straks – de Regelingenwet die daarbij komt.

We springen Israël vooruit op alle gebieden, in alle ministeries. Vanmorgen zal ik slechts enkele van deze gebieden opmerken. We zullen ze later natuurlijk ook behandelen.

Allereerst veiligheid.

Gisteravond is overeenstemming bereikt over een meerjarenplan voor de veiligheidsinrichting en de IDF. Deze overeenkomst, die van ongeëvenaard belang is, werd tot stand gebracht door minister van Defensie Yoav Gallant en minister van Financiën Bezalel Smotrich met een beetje hulp van mij.

Er is hier belangrijk nieuws. Eerst en vooral zorgen we ervoor dat we de komende jaren onze versterking en uitrusting tegen Iran en andere vijanden voortzetten. Dit is van het hoogste nationale belang.

Ook verandert het plan de servicevoorwaarden en de vergoeding voor service. Aan de ene kant geeft het een behoorlijke economische vergoeding aan soldaten en officieren, terwijl het aan de andere kant de diensttijd verkort om de tijd om de arbeidsmarkt te betreden te verkorten. Dit is een enorme verandering voor de veiligheid van Israël en voor de economie.

Ten tweede, persoonlijke veiligheid.

We doen een ongekende investering in de veiligheid van de burgers van Israël. Samen met minister Ben-Gvir en de minister van Financiën, die gehoor gaven aan de oproep, voegen we duizenden agenten toe aan de Israëlische politie en doen we iets wat nog niet is gedaan: we richten een nationale garde op. We voegen gereedschap en politiebureaus toe. We doen dit in overeenstemming met onze belofte om het bestuur van de staat Israël te herstellen – van de Negev, Galilea, de steden van Israël en de snelwegen. Er is hier een grote sprong gemaakt in personeel en de tools die we hiervoor zullen gebruiken. We hebben beloofd dit te doen en we doen het.

Ten derde voeren we samen met minister van Transport Miri Regev en de minister van Financiën een transportrevolutie uit, die in de eerste plaats een sociale revolutie is. We zullen grote bedragen uittrekken voor het plannen van een netwerk van snelle spoorwegen van honderden kilometers per uur om de staat Israël van Kiryat Shemona naar Eilat te vervoegen. De burgers van Israël zullen in de zogenaamde 'periferie' kunnen wonen en binnen een uur het centrum van het land, het centraal station in Tel Aviv, kunnen bereiken.

Net zoals we een economische visie presenteerden en de semi-socialistische economie van de staat Israël omvormden tot een vrijemarkteconomie, presenteren we vandaag een visie die – voor eens en voor altijd – het idee van een periferie in de staat Israël zal annuleren.

We hebben al veel gedaan. Je hoeft alleen Or Akiva, Kiryat Gat, Yokneam, Beit Shean of Sderot te bezoeken. We gaan hier veel verder. We gaan echt van Dan naar Eilat. We zullen ons hier aansluiten bij een hoofdtransportader die ook zal aansluiten op zijtransportaders, om de staat Israël te veranderen. Het zal er gewoon anders uitzien. Het zal enkele jaren duren, maar we lanceren hier in feite iets dat het gezicht van de staat Israël zal veranderen, en alleen ten goede.

Daarnaast vergroten we het woningaanbod door onder meer gemeenten te stimuleren woningbouwprojecten voorrang te geven. Dat doen we samen met de minister van Wonen en met andere ministers.

We nemen belangrijke stappen om de concurrentie te bevorderen en kartelvorming in de economie te verminderen, zoals in de voedsel- en landbouwsector, het bankwezen, het verzekeringswezen en de motorvoertuigenmarkt.

We zullen een lange reeks stappen uitvoeren om de bureaucratie en regelgeving voor het bedrijfsleven en de publieke sector te verminderen.

Ook gaan we de publieke sector efficiënter maken door de druk op het zorgstelsel te verminderen en de digitalisering bij ministeries te bevorderen.

Samen met minister van Onderwijs Yoav Kisch gaan we grote dingen doen in het onderwijs, waaronder een belofte die we hebben gedaan om te beginnen met een plan voor gratis onderwijs van 0 tot 3. Dit is heel belangrijk nieuws. Ook hier hebben we het beloofd en we voeren het uit.

Ook hebben we het programma 'van uniform naar studie'; IDF-soldaten beschermen ons en wij zullen hun toekomst beschermen en verzekeren.

Er zijn veel andere gebieden die in latere discussies aan de orde zullen komen en later ook met de Arrangementenwet.

Ik wil minister van Financiën Bezalel Smotrich bedanken, die dag en nacht heeft gewerkt. Ik wil ook de mensen van zijn ministerie, en de ministers en hun teams bedanken voor de samenwerking die alle burgers van Israël ten goede komt.

Ik wil nog enkele aanvullende opmerkingen maken.

Er zijn mensen die de Israëlische economie proberen te ondermijnen en die om politieke redenen hysterie proberen te creëren, een hysterie die niets met de werkelijkheid te maken heeft. De Israëlische economie is sterk en zal sterker worden, dankzij onze kracht, dankzij de onafhankelijkheid van de Bank of Israel, die zal worden gehandhaafd, en dankzij het verantwoorde economische beleid en de initiatieven die we leiden.

Degenen die hysterie en angst zaaien, zullen ongelijk krijgen.

Ik zeg dit als iemand die meer dan 15 staatsbegrotingen heeft overschreden, meer dan gebruikelijk is in de meeste democratieën over de hele wereld. Ik zeg u dat dit een verantwoordelijke en alomvattende begroting is die onze economie een boost zal geven en de kosten van levensonderhoud zal bestrijden.

De Israëlische economie is sterk dankzij de revolutie van de vrije markt die we enkele jaren geleden hebben doorgevoerd en dankzij het feit dat we onlangs miljoenen vaccins hebben geïmporteerd naar de staat Israël, waardoor Israël eerst uit het coronavirus is getrokken – wat ook een economische crisis was – in de wereld.

Tijdens het coronavirus voerden we een gedurfd economisch plan uit dat ook de meeste landen voor was; daarom behoren de macrogegevens voor de Israëlische economie tot de beste die ik me herinner.

U hoort binnenkort over de gegevens van de minister van Financiën en de gouverneur van de Bank of Israel, maar ik zou u willen vertellen dat het lijkt alsof we kijken naar een tekort van één procent. Ik kan me zoiets niet herinneren in al mijn jaren hier als premier of minister van Financiën. Dit is een goed teken van wat komen gaat.

We hebben toen het juiste gedaan en we zullen het vandaag ook doen.

Tegenwoordig is de Israëlische economie een van de leidende economieën ter wereld. Deze begroting en de Arrangementenwet die daarop volgt, zorgen ervoor dat deze trend doorzet."

147 weergaven0 opmerkingen
bottom of page