top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Netanyahu aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering


Foto GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu [vertaald uit het Hebreeuws] aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering van vandaag zondag 2 juli 2023, maar geen woord over de geplande wetsvoorstellen inzake de juridische hervormingen.


We hebben een dag met goed nieuws voor alle inwoners van Israël. Het eerste goede nieuws is in het onderwijs: onderwijs staat bovenaan de prioriteitenlijst van onze regering. Het komt tot uiting in de zeer forse verhoging van het onderwijsbudget, het budget dat de onderwijsinstelling dit jaar ontving. Ons werkplan is ontworpen om ervoor te zorgen dat de kinderen van Israël beter onderwijs krijgen – en dat ze beter onderwijs zullen krijgen. Ons doel is om de zwakkere leerlingen sterker te maken, en de uitblinkers nog meer uitblinken.

Minister van Onderwijs Yoav Kish zal ons vandaag informeren over onze onderwijsdoelen voor het komende jaar. De minister zal een plan presenteren, dat we hebben besproken bij zijn aanstelling als minister van Onderwijs, en we hebben gezegd dat we naast wat er tijdens de reguliere uren in de klas gebeurt, de zich ontwikkelende internettechnologie willen gebruiken om onderwijs te bieden dat is aangepast aan elke jongen en meisje. Joden en Arabieren, ultraorthodox tot seculier – elke jongen en elk meisje in Israël zal de mogelijkheid hebben om hun opleiding te verrijken via studieprogramma's waaraan ze deelnemen met de beste docenten en leraren, mannen en vrouwen, en de beste leerplannen die we hebben, en om ze ter beschikking te stellen van Israëlische kinderen en ouders.

Ik wil dat ouders hiermee bekend zijn en hun kinderen aanmoedigen, en de kinderen zullen hun ouders aanmoedigen.

Er is hier een potentieel element dat revolutionair zou kunnen zijn. Dat wil zeggen dat elke leerling beter zal kunnen leren via de meest geavanceerde technologische hulpmiddelen, waaronder kunstmatige intelligentie, die we aan het invoeren zijn in hetzelfde internetplan; elke jongen en elk meisje in Israël zal kunstmatige intelligentie kunnen gebruiken.

Ik benadruk: de vraag is niet alleen of we de ontwikkelaars en programmeurs en makers van algoritmen zullen hebben, dat is een heel klein aantal, maar de test van de toekomstige economie en samenleving is hoeveel van onze jongens en meisjes in staat zullen zijn om kunstmatige intelligentie op een manier die hun capaciteiten en hun productiviteit als werknemers in de economie enorm zal vergroten.

Daarom wil ik namens alle ministers van de regering van de gelegenheid gebruik maken om onze leerlingen een goede zomervakantie te wensen. Laat je ouders een beetje rusten als je kunt. Het is zeer de moeite waard.

Het tweede goede nieuws dat we vandaag brengen, is de beslissing om een ​​nieuwe gemeenschap te stichten in Galilea – 'Arbel Heights'. Dit is een feestelijke dag voor de staat Israël en voor de pioniersfamilies die er wortel schieten. Dit is heel goed nieuws voor de versterking van de joodse vestiging in Galilea, wat voor ons allemaal erg belangrijk is.

Deze gemeenschap bevindt zich op een plaats waar er een gemeenschap was in het tijdperk van de Tweede Tempel en in de tijd van de Tannaim . Je hebt er zeker van gehoord en als je dat nog niet hebt gedaan, kom dan en ik zal je vertellen over Nitai de Arbeliet. Hij woonde in de gemeenschap van 'Arbel' aan de voet van de berg Arbel, en we weten waar deze gemeenschap was.

Ik herinner u eraan dat dit de vierde gemeenschap is die deze regering zal hebben opgericht, naast de uitgebreide opbouw die we in ons hele land aan het doorvoeren zijn. Ik prijs de minister van Bouw en Huisvesting, Yitzhak Goldknopf, voor deze belangrijke inspanning.

Het derde nieuws: vandaag brengen we een plan om de bouw in en de versterking van de Druzen- en Circassian-gemeenschappen te bevorderen. We gaan ongekende inspanningen en middelen investeren om de gaten in huisvesting, planning en ontwikkeling te dichten.

We zijn ons bewust van de grote nood daar. We willen het aanpakken en doen dat op een manier die de belemmeringen voor het plannen en ontwikkelen van woningen in de gemeenschappen echt wegneemt, inclusief het ontwikkelen van nieuwe wijken voor ontslagen soldaten en jonge stellen. Dit is een groot probleem. Mensen worden ontslagen uit dienst, soms uitstekende dienst, en daarna kunnen ze niet eens een kamer kopen. Dit geschreeuw en gehuil heeft ons bereikt en we hebben ermee te maken. Bij deze missie zullen alle ministeries betrokken zijn. En ik ben ervan overtuigd dat we met productieve samenwerking ook in deze missie zullen slagen.

Tot slot heb ik twee opmerkingen: Ten eerste is de regering uiterst bezorgd over de uitingen en golven van antisemitisme die over Frankrijk razen. De afgelopen dagen zijn we getuige geweest van criminele aanvallen op Joodse doelen. We veroordelen deze aanvallen krachtig en steunen de Franse regering in haar strijd tegen antisemitisme.

Tot slot zou ik de Mossad willen prijzen voor een andere contraterroristische operatie waarbij het een aanvalspoging op Israëlische doelen op Cyprus heeft verijdeld. De Mossad onthulde de aanvaller, zijn groep agenten en zijn plannen. Dit getuigt niet alleen van de capaciteiten van de staat Israël, die indrukwekkend zijn, het is ook een bewijs van onze vastberadenheid om degenen te bestrijden die overal ons leven zoeken.

Sinds de oprichting van deze regering hebben we het op een recordaantal terroristen gemunt. Ik heb gezegd dat ze op twee plaatsen te vinden zijn: het graf of de gevangenis, meestal de eerste. We vereffenen rekeningen met elke terrorist en iedereen die terroristen heeft uitgezonden – in Gaza, in Judea en Samaria, in Syrië en zelfs in Iran. Laat al onze vijanden weten dat we werken volgens een simpele regel: wie ons kwaad doet of probeert te doen, wij zullen hen kwaad doen en we zullen ook zijn plannen dwarsbomen."

Premier Netanyahu prees ook de prestatie van het nationale voetbalteam onder-20 :

"Wat een geweldig en indrukwekkend succes! Ik heb de wedstrijd van begin tot eind gevolgd, ondanks verschillende telefoontjes die me niet van het kijken hebben gestoord. Het was echt een strijd van geest en inzet en uiteindelijk stonden ze kalm en scoorden het doelpunt. Top prestatie!
137 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page