top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Netanyahu aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering


Foto GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu [vertaald uit het Hebreeuws] aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering, vandaag (zondag 30 juli 2023). U kunt zelf oordelen uit wat wordt gezegd en wat daadwerkelijk wordt gedaan.

"We zijn aan het einde van de Knesset-zomersessie en er valt veel samen te vatten. De regering streeft drie hoofddoelen na die het leven van alle Israëlische burgers zullen veranderen:

De eerste revolutie die we leiden, is het verlagen van de kosten van levensonderhoud. We maken een einde aan de absurde situatie waarin de burgers van Israël meer betalen dan de burgers van Europa voor dezelfde producten – enkel en alleen vanwege buitensporige bureaucratie.

Daartoe heeft de regering vorige week een fundamenteel besluit genomen om de kosten van levensonderhoud te verlagen: 'Wat goed is in Europa, is goed in Israël.' We brengen de Israëlische standaardisatie gelijk aan het Europese model. Dit zal de massale intrede van nieuwe en goedkopere merken en producten vanuit Europa naar de schappen van supermarkten in Israël mogelijk maken. De markt zal groeien, de concurrentie zal toenemen en de prijzen zullen dalen.

Om hetzelfde doel te bereiken, hebben we tijdens de huidige zitting – in eerste lezing – de 'annulering van de status van de wet op de exclusieve importeur' aangenomen.

Tijdens de volgende sessie gaan we verder met de 'Carrefour-wetgeving', waardoor leveranciers rechtstreeks producten vanuit Europa naar Israël kunnen importeren.

Ik herinner u eraan dat ze hier al jaren over praten en dat we het binnen een paar maanden doen. Al deze inspanningen zullen voor het eerst in decennia de kosten van levensonderhoud verlagen.

Ik wil minister van Economische Zaken Nir Barkat, minister van Financiën Smotrich en alle ministers bedanken die wekelijks de vergaderingen bijwoonden van de commissie voor het verlagen van de kosten van levensonderhoud, waarvan ik voorzitter ben. Ik wil ook de parlementsleden bedanken die zich hebben aangesloten bij deze wetgevende inspanning.

De tweede revolutie die we leiden is in transport. Eerdere regeringen onder onze leiding voegden zich bij Israël samen met spoorwegen, snelwegen, knooppunten en bruggen. Iedereen kan deze veranderingen zien.

Door de periferie met het centrum te verbinden, hebben we een ware sociale revolutie geleid. Vandaag maken we de visie af.

Vandaag lanceren we het 'One Israel'-project – om het hele land te verbinden met een snelle spoorlijn van Kiryat Shemona naar Eilat.

Dit project is aan de gang met een meerjarenbegroting van NIS 100 miljard. Mijn visie is dat elke burger in het land in minder dan twee uur van en naar het centrum van het land kan gaan, waar dan ook in de staat.

In de meeste gevallen zal het minder dan een uur zijn – en zelfs minder dan dat. Geen files, geen luchtvervuiling, geen parkeerproblemen – comfortabel en veilig, een enorme revolutie.

Ik wil de vorige, energieke minister van Transport, Yisrael Katz, en de huidige, energieke minister van Transport, Miri Regev, bedanken, en ook de vele andere ministers die zich hebben aangesloten bij het realiseren van deze visie, die het aanzien van de land.

In de toekomst zullen we in staat zijn om vracht per spoor te vervoeren van Eilat naar onze havens aan de Middellandse Zee, en we zullen ook in staat zijn om Israël per spoor te verbinden met Saoedi-Arabië en het Arabisch Schiereiland. Wij zijn hier ook mee bezig.

De derde revolutie die we leiden is in hightech. Vorige week hebben we in de Knesset de 'Angels Law' goedgekeurd.

Deze wet is bedoeld om de Israëlische hightech-industrie een vliegende start te geven. Het zal een reeks voordelen opleveren, waaronder uitstel van betaling van vermogenswinstbelasting, belastingkredieten voor particuliere investeerders, het erkennen van investeringen in aandelen als erkende uitgaven en het verstrekken van belastingvrijstellingen op rente voor buitenlandse investeerders.

Ik wil de minister van Wetenschap en Innovatie Ofir Akunis en de voorzitter van de financiële commissie van de Knesset, Moshe Gafni, bedanken die hier samen zeer belangrijk werk hebben verricht, evenals het ministerie van Financiën en alle andere partners bij deze belangrijke inspanning.

Tegelijkertijd ronden we vandaag verschillende belangrijke wetten af ​​in de Knesset, zelfs als de media er niet naar verwijzen, en er is geen kans dat dat zal gebeuren. We blijven ons voortvarend inzetten voor alle burgers van het land.

Onder de wetten die we zullen aannemen zijn:

De eerste wet, door Itamar Ben-Gvir, minister van Nationale Veiligheid: de beschermingswet voor de oorlog tegen de georganiseerde misdaad. De wet bevat minimumstraffen van ten minste vijf jaar voor het misdrijf 'bescherming'.

De tweede wet, om de hulpelozen te verdedigen, is van coalitievoorzitter Ofir Katz. De wet bepaalt dat iedereen die wordt veroordeeld voor het misbruiken van hulpelozen, niet mag werken op kleuterscholen, met ouderen of met gehandicapten.

De derde wet, die wordt ingediend door minister van Defensie Yoav Gallant, is een extra stap in de hervorming van Nefesh Achat . De wet verankert de rechten van fysiek en mentaal gewond IDF-personeel en bepaalt de vergoedingen voor huisvesting en voertuigen.

De vierde wet, de wet op elektronisch toezicht, is een belangrijke stap in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Ik wil minister Ben-Gvir en minister May Golan bedanken voor het voltooien van de wetgeving over dit belangrijke onderwerp.

Regeringsleden, zoals we hebben beloofd, zullen we het zomerreces gebruiken om onderling tot overeenstemming te komen. Ik hoop dat onze uitgestrekte handen deze keer niet in de lucht blijven hangen.

Het is mogelijk om afspraken te maken. We moeten afspraken maken en een grote meerderheid van het publiek begrijpt deze simpele waarheid.

En wat betreft Nasrallah's bedreigingen vanuit zijn bunker, zijn we niet onder de indruk. Op het cruciale moment vindt hij ons schouder aan schouder staan. Zelfs Nasrallah weet dat het noch zijn tijd, noch die van Libanon de moeite waard is om ons op de proef te stellen."

Premier Netanyahu voegde toe:

"Ik heb de ministers toegestaan, omdat we aan het einde van de zitting zijn, verschillende kwesties aan de orde te stellen die we zullen behandelen. Onder deze punten zullen hier en in de Knesset vandaag en in de komende dagen besluiten worden genomen.

Ik wil duidelijk maken dat het werk over de hele linie wordt uitgevoerd door de ministeries, op alle gebieden. We werken energiek, ook al weet ik dat de aandacht van het publiek wordt afgeleid, zowel natuurlijk als onnatuurlijk, ver weg van het immense werk dat hier de afgelopen maanden is verzet – om ons land nog geavanceerder, meer verbonden, meer productief, en dat werkt ten voordele van alle delen van het land, met transport, energie, communicatie, huisvesting, onderwijs en culturele infrastructuur, en meer.

Maar er is één onderwerp waar we hard aan werken. Minister van Wetenschap en Innovatie Akunis herinnerde ons eraan: kunstmatige intelligentie.

Ik heb er niet naar verwezen; Ik noem het wel eens. Maar het moet bekend zijn met betrekking tot deze infrastructuur, waarover minister Akunis sprak, dat we NIS 500 miljoen hebben toegevoegd bovenop wat al was begroot. Maar we gaan veel verder dan dit. We gaan niveaus, niveaus en niveaus aan deze infrastructuur toevoegen, want test op dit moment is - wie grijpt de toekomst.

Wie grijpt nu de toekomst? Wie de toekomst aangrijpt en Israël – dit is ons plan – verandert in een van de vijf wereldgrootmachten op het gebied van kunstmatige intelligentie. Net zoals we deden in cyber, zo zullen we Israël niet veranderen in een opkomende macht onder de naties, maar in een supermacht onder de naties. Dit is ons plan.

We zullen niet alleen verlichting bieden voor de kosten van levensonderhoud, die we hebben verlaagd, en het vervoer, huisvesting, onderwijs en sociale voorzieningen voor de burgers van Israël - we willen en moeten de staat Israël veranderen in een supermacht onder de naties bij kunstmatige intelligentie. Dit is de toekomst en daar gaan we naartoe."

154 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page