top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Netanyahu tijdens herdenkingsceremonie voor de gevallenen van de Altalena


Foto Avi Ohayon / GPO

Hieronder volgt een fragment uit de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu vandaag (donderdag 8 juni 2023), tijdens de herdenkingsceremonie voor de gevallenen van de Altalena , op de Nahalat Yitzchak-begraafplaats in Tel Aviv:

"Ik had een paar minuten vertraging op weg hierheen omdat ik een rapport ontving van de inspecteur-generaal van de Israëlische politie, van de minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir en van de politiecommandant van het noordelijke district over de vreselijke moord in Yafia. We zijn vastbesloten om herstel van de openbare orde in het licht van deze gewelddadige misdaad. We zullen doen wat nodig is, inclusief het inschakelen van de ISA, om deze plaag te verslaan die de Arabische burgers van Israël en uiteindelijk de hele Israëlische samenleving teistert.

We komen hier samen, zoals elk jaar, om de gevallenen van de Altalena te herdenken. Maar ik moet zeggen dat de Altalena affaire de afgelopen maanden weer in het nieuws is gekomen.

Het interne debat in de Israëlische samenleving over de kwestie van de justitiële hervorming heeft ertoe geleid dat bepaalde extremistische elementen de staat in anarchie dreigen te storten.

Laat het duidelijk zijn: demonstreren in de staat Israël is toegestaan. Protesteren is toegestaan. Inderdaad, de meeste demonstranten drukken hun standpunt uit op een manier die acceptabel is in democratieën. In andere gevallen zijn rode lijnen en normen echter op grove wijze met de voeten getreden bij wetsovertredingen, ongeregeldheden, het aanvallen van overheidsfunctionarissen en het bedreigen van familieleden van overheidsfunctionarissen.

In een eerder intern debat over de evacuatie van Gush Katif prezen prominente leden van het kamp dat de terugtrekking steunde het zinken van de Altalena.

Vervolgens lieten ze doorschemeren dat een 'tweede Altalena' nodig was, met als doel het vertrappen van hun tegenstanders.

Dan zeg ik vandaag wat ik toen zei en wat ik altijd heb gezegd: er was geen reden voor de eerste Altalena en er is geen reden voor een tweede Altalena.

Als premier van de staat van het Joodse volk herinner ik me altijd de lessen van de Altalena. Daarom heb ik keer op keer benadrukt dat ik, zonder toe te geven aan rechtvaardige standpunten, bereid ben tot dialoog om de kansen op het bereiken van overeenstemming uit te putten. Ik voegde eraan toe, en ik voeg er vandaag aan toe: er kan geen burgeroorlog zijn. Ik heb er nog een boodschap aan toegevoegd, gericht aan de mensen in de regio: reken niet op een burgeroorlog.

In democratieën zijn er meningsverschillen, maar er komt geen burgeroorlog omdat een burgeroorlog het einde van de staat zou betekenen."

79 weergaven0 opmerkingen

Komentáře


bottom of page