top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Yair Lapid aan het begin van de laatste wekelijkse kabinetsvergadering


Foto GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Yair Lapid aan het begin van de laatste wekelijkse kabinetsvergadering, vandaag, zondag 20 november 2022.

Dit is de laatste bijeenkomst van de 36e regering van de staat Israël. Het was een regering die heel wat politieke stormen doormaakte, maar vooral: het was een regering die hard werkte voor de staat Israël en voor de burgers van Israël.

In verhouding tot de korte tijd dat deze regering in functie was - in totaal anderhalf jaar - is de lijst met prestaties van deze regering buitengewoon. Onder leiding van mijn voorganger, Naftali Bennett, heeft deze regering ons zonder enige lockdown uit de COVID-19-crisis bevrijd.

We hebben het land uit een economische crisis gered. We hebben een staatsbegroting aangenomen na meer dan drie jaar zonder begroting. We hebben het tekort en de werkloosheid teruggebracht tot de laagste in de geschiedenis van het land. We verhoogden de salarissen van soldaten met 50%, we slaagden erin het het beursprogramma "Van uniform naar universiteit" voor onze soldaten op te starten.

In Operatie "Breaking Dawn" hebben we de Islamitische Jihad in Gaza een zware slag toegebracht en haar leiders uitgeschakeld zonder dat ook maar één Israëliër werd geschaad. Tijdens Operatie "Break the Wave" in Judea en Samaria hebben we de infrastructuur van de terroristische organisatie "Lion's Den" ontmanteld en honderden terreuraanslagen voorkomen.

Door zeer nauw samen te werken met de democratische regering hebben we de verlenging van de nucleaire overeenkomst met Iran voorkomen. We hebben overal opgetreden tegen de Iraanse terroristische infrastructuur, ook ver van de grenzen van Israël.

We openden ambassades en missies in de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko en Bahrein. We hebben het "Negev-forum" opgericht, we hebben de betrekkingen met Turkije hernieuwd, we hebben de betrekkingen met Egypte en Jordanië hersteld, we hebben een historische overeenkomst met Libanon ondertekend over een zeegrens.

Tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël hebben we samen met onze grote bondgenoot de "Verklaring van Jeruzalem" ondertekend, waarin de Verenigde Staten zich strategisch inzetten voor de veiligheid, beveiliging en welvaart van Israël.

We hebben het "Safe Path"-programma opgezet dat veel resultaten heeft opgeleverd in de strijd tegen de misdaad in de Arabische samenleving. We hebben twee staatsonderzoekscommissies ingesteld, een om de ramp met Mount Meron te onderzoeken, de andere om de onderzeeër en patrouilleboten te onderzoeken.

We hebben de standaardhervorming goedgekeurd die de prijzen van tientallen producten heeft verlaagd, we hebben de pensioenleeftijd voor vrouwen verhoogd, we hebben de salarissen van leraren verhoogd en hun arbeidsomstandigheden verbeterd, we hebben de vergoedingen voor overlevenden van de Holocaust drastisch verhoogd.


Ik stop hier, hoewel de lijst maar doorgaat. In haar korte ambtstermijn heeft deze regering 1.613 beslissingen genomen, op alle gebieden van het leven, allemaal ten behoeve van de burgers van Israël. We hebben niet alleen gehandeld in het belang van degenen die op ons hebben gestemd; we werkten niet alleen voor ons blok of kamp.

De Israëlische regering heeft een duidelijke rol: de staat beschermen, de wet handhaven, de scheiding der machten handhaven, de veiligheid en de economie beschermen, de positie van Israël in de wereld beschermen, de democratie van Israël beschermen. We hebben al deze taken met aanzienlijk succes uitgevoerd.

Ministers, ik was vereerd om samen met jullie dit land en zijn burgers te dienen. We zullen sneller dan jullie denken, terug zijn in deze vergaderkamer.

Dank jullie wel.

69 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page