top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Yair Lapid aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering


Foto GPO


Zoals gebruikelijk hield premier Lapid voorafgaand aan de wekelijkse kabinetsvergadering een toespraak waarin hij inging op een aantal belangrijke zaken die in Israëlische samenleving spelen, waaronder de verlaging van prijzen en verkrachtingen van soldaten, maar ook over een gezamenlijk Israëlisch-Jordaans industrie- en werkgelegenheidspark.


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Yair Lapid aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering van vandaag:


"Geweld tegen vrouwen is een smet op het land en het kan niet doorgaan. Vorige week nog werd een vrouw vermoord door haar man, opnieuw, en een dochter werd vermoord door haar vader. Extra gruwelijke details werden onthuld in de verkrachtingszaak van de vrouw gevangenisbewaker. In de zaak over minderjarige vrouwen ontdekten de basketballers nog meer vernederende correspondentie.


Hoewel al deze zaken van elkaar verschillen, hebben ze één gemeenschappelijke noemer: verschrikkelijk geweld tegen vrouwen. Het is onze verantwoordelijkheid als samenleving en onze plicht als overheid om dit fenomeen uit te bannen.


Minister van Transport en Verkeersveiligheid Merav Michaeli nam contact met mij op om een ​​speciale bijeenkomst over deze kwestie te houden; we zullen er een houden. Minister van Financiën Avigdor Liberman heeft contact met mij opgenomen zodat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de ernstige vermoedens met betrekking tot de verkrachting van de gevangenisbewaarder.


Het kan niet zo zijn of een soldaat wordt tijdens haar diensttijd verkracht door een terrorist. Gisteren heb ik uitvoerig over de kwestie gesproken met de minister van Openbare Veiligheid en de commissaris van de Israëlische gevangenisdienst (IPS), Katy Perry.


Ik kreeg de stappen voorgelegd die de IPS heeft genomen om ervoor te zorgen dat een dergelijk incident nooit meer gebeurt. Het incident dat wordt beoordeeld, dat plaatsvond tijdens de ambtstermijn van de vorige regering, staat onder een spreekverbod, maar het moet - en zal - worden onderzocht. We zullen ervoor zorgen dat de soldaat hulp krijgt. We zullen de beschuldigde behandelen in de ruimste zin van de wet en we zullen ervoor zorgen dat een dergelijk incident zich niet herhaalt.


Deze regering heeft meer gedaan dan alle andere op het gebied van geweld tegen vrouwen. Er is meer dan 200 miljoen Shekel toegewezen voor het nationale programma ter voorkoming en bestrijding van geweld in het gezin.


Er zijn extra opvangcentra voor slachtoffers opgericht en politieagenten, officieren van justitie en rechters worden getraind in het omgaan met seksueel en familiaal geweld. NIS 21 miljoen is geïnvesteerd in geestelijke gezondheidszorg voor slachtoffers.


Dit is natuurlijk lang niet genoeg. We moeten meer doen en we zullen meer doen. In dit land moeten vrouwen en meisjes zich veilig voelen, thuis en als ze uitgaan.


Vandaag zal de regering beslissen over de oprichting van een gezamenlijk Israëlisch-Jordaans industrie- en werkgelegenheidspark. De laatste details over dit initiatief kwamen vorige week aan de orde tijdens mijn bezoek aan koning Abdullah II in Amman.


Dit is een initiatief dat de werkgelegenheid voor beide landen zal vergroten, onze economische en diplomatieke betrekkingen zal bevorderen en de vrede en vriendschap tussen onze twee landen zal versterken. Ik dank de minister van Transport en Verkeersveiligheid voor het mobiliseren van alle relevante functionarissen voor het proces.


Dit is een gezamenlijke industriezone aan de grens. Het zal initiatieven vergemakkelijken en Israëlische en Jordaanse zakenmensen in staat stellen rechtstreeks te communiceren. Het zal gezamenlijke initiatieven creëren in handel, technologie en lokale industrie.


Vandaag zal de regering een ander belangrijk onderdeel van de Nefesh Achad hervorming brengen ten behoeve van gehandicapte IDF-veteranen. Dit is een reeks operatieve stappen die het leven van onze beste zonen, die gewond raakten en invalide raakten tijdens hun militaire dienst, gemakkelijker zullen maken.


100 miljoen Shekel wordt toegewezen aan dit deel van de hervorming, van 900 miljoen NIS voor het hele project. Het belangrijkste onderdeel van het besluit is echter om de bureaucratische processen te vergemakkelijken, de criteria voor gehandicapten te verduidelijken en de kwestie aan te pakken in overheidsbesluiten, in tegenstelling tot interne regelgeving.


Ik prijs minister van Defensie Benny Gantz en minister van Financiën Avigdor Liberman voor hun welkome inspanningen op dit gebied. De staat Israël heeft een enorme morele verplichting jegens deze mannen en vrouwen, en vandaag maken we een klein deel van deze schuld goed.


Verschillende van de grootste retail netwerken hebben importeurs deze week laten weten dat ze weigeren de prijzen te verhogen voor farmaceutische producten, koffie, waspoeder en een hele reeks andere producten. Ik beveel ze aan; doe het, dit is hoe het moet, voordat de regering het gaat verplichten.


Ook deze regering zal een standpunt innemen. Als importeurs de prijzen ongeremd verhogen, zullen ze ontdekken dat we de markt hebben opengesteld voor parallelimport en dat we belemmeringen van het ministerie van Economische Zaken en Volksgezondheid hebben weggenomen en vooral concurrentie op de markten hebben gebracht.


Wie denkt dat hij een monopolie heeft op bepaalde producten, heeft het mis. 15 jaar lang werd er niets gedaan aan de kosten van levensonderhoud, maar deze regering is anders: de benzineprijs wordt vanavond om middernacht verlaagd met 1,5 NIS per liter. We zijn begonnen met een hervorming van de invoer en we zijn vastbesloten om vol gas door te gaan.


Het ministerie van Economische Zaken en Industrie heeft vergelijkende gegevens over basisproducten gepubliceerd en er is een verschil van tientallen procenten. Ik roep het Israëlische publiek op om verstandig te kopen. U kunt uw uitgaven met tientallen procenten verminderen.


De kosten van levensonderhoud is een nationale uitdaging. Gezinnen kunnen de maand niet afmaken. Bekijk en vergelijk prijzen. Vrijwel elk product op de markt heeft parallelle producten van een hogere kwaliteit en tegen een veel lagere prijs. Als we samenwerken, overheid en burgers, verlagen we samen de kosten van levensonderhoud."65 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page