top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Yair Lapid aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering

Bijgewerkt op: 20 sep. 2022


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Yair Lapid aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering, vandaag zondag 18 september 2022:


Minister Merav Michaeli van Transport en Verkeersveiligheid zal vanmorgen bij het kabinet een voorstel indienen om onze strijd tegen verkeersongevallen te versterken. Deze strijd zit in onze ziel. Ik herinner me het moment dat ik thuiskwam en mijn ouders daar bij de ingang stonden huilend op me te wachten, en ze vertelden me dat mijn zus, 24, was omgekomen bij een ongeluk.


Elk ongeluk waarover je in de media hoort, scheurt een gezin uit elkaar. Wat dit nog verschrikkelijker maakt, is dat veel van deze ongevallen voorkomen hadden kunnen worden als het juiste werk was gedaan.


De staat Israël heeft niet genoeg gedaan om verkeersongevallen te bestrijden. Andere landen zijn er de afgelopen jaren in geslaagd het aantal dodelijke ongevallen met dubbele cijfers te verlagen, omdat ze correct hebben gehandeld. Dit kabinet brengt nu verandering teweeg en gaat ook op dit gebied aan de slag.


Morgenavond vlieg ik naar New York om Israël te vertegenwoordigen op de Algemene Vergadering van de VN. Ik zal daar een reeks diplomatieke ontmoetingen houden met onder meer president van Türkiye Recep Tayyip Erdoĝan en de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, Liz Truss.


Vandaag zullen we aan het kabinet een besluit voorleggen waarin de werkgroepen voor het Negev-forum, dat we vorig jaar samen met de VS, de VAE, Bahrein, Marokko en Egypte hebben opgericht, worden geformaliseerd en gefinancierd.


Deze werkgroepen zullen economische en veiligheidsverbindingen tot stand brengen waar we een paar jaar geleden niet eens van hadden kunnen dromen. We werken samen met ondernemers in food-tech, water, energie, toerisme en klimaat, vergroten de handel tussen onze landen en voeren een dialoog die de veiligheid van Israël versterkt.


Minister van Sociale Gelijkheid Merav Cohen zal het kabinet informeren over de historische overeenkomst die ze vorige week in Berlijn ondertekende tussen de Israëlische en Duitse regeringen. Op grond van deze overeenkomst zal jaarlijks een budgettoeslag van NIS 200 miljoen worden uitbetaald aan overlevenden van de Holocaust die in Israël wonen. Duizenden Holocaust-overlevenden die zijn geclassificeerd als verpleegkundigen, ontvangen maandelijks een supplement van NIS 1.200.


De overeenkomst zal aansluiten bij andere acties die we dit jaar hebben ondernomen, waarmee we meer dan 2,6 miljard NIS hebben opgehaald uit het buitenland en de staatsbegroting voor overlevenden.


Tot slot, aangezien we elkaar voor Rosj Hasjana niet meer zullen ontmoeten, zou ik elke minister willen wensen: Mogen we allemaal een goed jaar hebben. Mogen we hard blijven werken voor de burgers van Israël en een respectvolle dialoog onder elkaar bevorderen. Ik verzoek u ook mijn wensen voor een goed jaar over te brengen aan uw families."

47 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page