top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van president Isaac Herzog tijdens de traditionele Selichot dienst in zijn residentie


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


“Dames en heren, de traditionele Selichot -dienst vanavond in de residentie van de president vindt plaats aan het einde van de Vasten van Gedaliah , een tragische dag in de Joodse geschiedenis, ter herdenking van een verschrikkelijke politieke moord die in de geschiedenis van onze natie is geëtst.


Gisteren nog vroegen we in synagogen: 'Onze Vader, onze Koning maak een einde aan alle ongegronde haat in ons.' We bevinden ons in een periode voor de verkiezingen in Israël. Het is niet mijn bedoeling om bijzonder politiek correct of beleefd te zijn. Ik ben verontrust en bezorgd. De gewelddadige incidenten van de afgelopen dagen en weken houden me 's nachts wakker.

“Het geweld neemt toe. Verbaal geweld - beschuldigingen van verraad, vergelijkingen met de nazi's, bedreigingen en vloeken - in de publieke sfeer en op sociale media. Verbaal geweld blijft nooit zo. Verontrustend is dat we beledigingen zien omslaan in fysiek geweld. In gekrulde vuisten, in aanvallen, in bloedvergieten.

“Je ontkomt niet aan de verontrustende gedachte: wat nu? Messen? Geweervuur? Doden, God verhoede? We hebben dit verhaal tenslotte al eerder meegemaakt, en deze keer moeten we ons niet inhouden of op onze tong bijten. Ik veroordeel deze gewelddadige verschijnselen krachtig. En ik zeg tegen iedereen, voor je volgende vervelende post, voor je volgende met haat gevulde tweet of antwoord, voordat je vecht, aanvalt en slaat - stop! Kom later niet langs om vergiffenis te vragen of excuses aan te bieden - stop nu! Voordat het te laat is.

“Ik roep het Israëlische volk en hun leiders over het hele politieke spectrum op: laat een stem van gematigdheid en verantwoordelijkheid horen! Laat de stemmen van extremisme en geweld ons niet in een afgrond van haat leiden! We moeten degenen die anders denken dan wij niet als vijanden zien.

“Natuurlijk hebben ruzies een belangrijke plaats bij ons, zolang ze maar respectvol plaatsvinden. Laten we bewijzen dat er een manier is om belangrijke beslissingen te nemen zonder ons huis te ontmantelen. Laten we niet vergeten dat we een land hebben om samen te leven, ook de dag na de verkiezingen. Laten we altijd onthouden dat we hier allemaal samen zijn en niemand gaat ergens heen. We leven samen, we dromen samen, we bereiken samen."

83 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page