israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen van premier Naftali Bennett - gratis testkits voor schoolkinderen


Premier Naftalie Bennett


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Naftali Bennett aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering, van vanmorgen, zondag 9 januari 2022, die duidelijk maken hoe de aanpak van de Covid-19 pandemie in Israël voortgaat.


"De Omicron-golf is op ons af en zoals jullie allemaal voelen is het erg besmettelijk. Ik zal meteen ingaan op het testprobleem dat bijna elk huis in Israël dwarszit. We zijn ons bewust van het tekort en van de hoge prijzen.


Ten eerste leveren we op dit moment 1,5 miljoen testkits aan bejaardentehuizen waar ze het meest gevraagd zijn. We letten er strikt op om zoveel mogelijk een beschermingslaag en hermetische beveiliging te bieden rond bejaardentehuizen; het doel is om de meest kwetsbaren, de ouderen, te beschermen, die ernstige morbiditeit kunnen krijgen en in het ziekenhuis kunnen worden opgenomen. Dit loopt parallel met de zeer succesvolle boosteroperatie voor senioren; bijna 250.000 mensen zijn al voor een vierde keer ingeënt. Dit is een uitzonderlijke reactie die veel ernstige morbiditeit en lijden zal voorkomen.


Met betrekking tot kinderen hebben we oog voor het lot van het publiek en leven we er ook van dichtbij mee. Ik heb vier kinderen thuis die ook moeten worden getest. We hebben het hele weekend gewerkt om oplossingen te vinden.


Ik kan zeggen - nu meteen - dat er gratis kits aan de leerlingen worden verstrekt. Elk kind in Israël – in kleuterscholen en basisscholen, evenals onderwijzend personeel – zal onmiddellijk drie testkits ontvangen. We hebben ervoor gezorgd dat de voorraden tijdig bij de scholen zijn afgeleverd en deze pakketten worden nu gebruikt om de last voor ouders te verlichten.


Ook hebben we contact met de apotheekketens om de prijzen van de testen te verlagen. We zijn voornemens de mogelijkheid van verkoop aan organisaties of in andere winkels dan apotheken open te stellen. De prijzen zullen in de nabije toekomst in ieder geval dalen omdat de markt overspoeld zal worden met miljoenen kits die Israël zullen bereiken.


Ook supermarktketens mogen de tests verkopen van het ministerie van Volksgezondheid, mits ze andere de volgende voorwaarden voldoen:

  • De winkel moet een vergunning hebben om eten en drinken te verkopen, met uitzondering van slagerijen.

  • De tests worden alleen in hun originele verpakking verkocht.

  • De tests worden bewaard op een afstand van elk product dat de kwaliteit kan aantasten, zoals onverpakte voedingsmiddelen, rauwe groenten en fruit en schoonmaakmiddelen.

  • Ze moeten ook uit de buurt van direct zonlicht of andere warmtebronnen worden bewaard, en de temperatuur van hun opslagruimte moet tussen 2-25 graden Celsius zijn.

Ik ben me ervan bewust dat de situatie niet gemakkelijk is. Over de hele wereld hebben we het over geverifieerde gevallen op bijna ongekende schaal. De hele wereld bevindt zich in een gecompliceerde en chaotische situatie. Alleen al in de VS zijn er bijna een miljoen geverifieerde gevallen per dag.


Ondanks onze voorbereidingen is het begin van elke nieuwe virusgolf moeilijk en omslachtig, hoeveel te meer bij een golf van massale infectie zoals Omicron. We zijn voorbereid met medicijnen, ziekenhuisbedden, vaccins die toegankelijk zijn voor kinderen, bescherming voor de oudere bevolking en de vierde dosis van het vaccin, en we zorgen momenteel ook voor tests.


Vanmorgen zijn de eerste 5.000 doses pillen van Merck, voor de behandeling van Omicron patiënten met een hoog risico, in Israël aangekomen. Dit is een aanvulling op het Pfizer-medicijn dat we afgelopen week al hebben ontvangen. In beide gevallen worden de medicijnen vijf dagen gegeven.


We zullen de balans vinden tussen een functionerende economie en het beheersen van deze virus crisis. Deze golf zal niet eeuwig duren. Er zullen een aantal zware weken komen, maar we zullen ze samen doorkomen."


48 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws