top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opname van gesprek tussen Hamas-agenten over de mislukte raketlancering van de Islamitische Jihad


Foto IDF woordvoerder


Een briefing door de IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari over de mislukte raketlancering door de terroristische organisatie Islamitische Jihad die het ziekenhuis in Gaza-stad trof, waarbij o.a. een opname van gesprek tussen Hamas agenten werd vrijgegeven.


De IDF heeft een After Action Review afgerond en kan bevestigen dat de Islamitische Jihad verantwoordelijk was voor de aanval op het ziekenhuis in Gaza-stad.

We hebben onmiddellijk een onderzoek uitgevoerd bij alle relevante afdelingen van de IDF.

Dit is wat er gebeurde op dinsdag 17 oktober:

Om 18.15 uur werd door Hamas een spervuur ​​van raketten op Israël afgevuurd.

Om 18.59 uur werd een spervuur ​​van ongeveer tien raketten afgevuurd door de Islamitische Jihad vanaf een nabijgelegen begraafplaats.


Het was destijds, 18.59 uur, toen er berichten waren over een explosie in het ziekenhuis in Gaza-stad.


Volgens onze inlichtingendiensten controleerde Hamas de rapporten, begreep dat het een raket van de Islamitische Jihad was die mislukte en besloot een wereldwijde mediacampagne te lanceren om te verbergen wat er werkelijk was gebeurd. Ze gingen zelfs zo ver dat ze het aantal slachtoffers opdreven.


Ze begrepen met absolute zekerheid dat het een door de Islamitische Jihad mislukte raket was die het ziekenhuis beschadigde.


Ik zeg je dat dit de eerste keer is dat we een raket als deze zien vallen en daarom zeggen we dat hij deel uitmaakt van de Palestijnse Islamitische Jihad. Wat? Ze zeggen dat het van PIJ is. Is het van ons? Het lijkt erop! Wie zegt dit? Ze zeggen dat de granaatscherven van de raket lokale granaatscherven zijn en niet zoals Israëlische granaatscherven. Wat zeg je (naam)? Maar God zegene, het had geen andere plek kunnen vinden om te ontploffen? Laat maar, ja, (naam), ze hebben het neergeschoten vanaf de begraafplaats achter het ziekenhuis. Wat?! Ze schoten erop, komende van de begraafplaats achter het Al-Ma'amadani Ziekenhuis, maar het mislukte en viel op hen. Is er een begraafplaats erachter? Ja, Al-Ma'amadani bevindt zich precies op de compound. Waar is het als je de compound betreedt? Je gaat eerst de compound op en gaat niet richting de stad en het is aan de rechterkant van het Al-Ma'amadani Ziekenhuis. Ja, ik weet het


Analyse van onze luchtbeelden bevestigt dat er geen sprake was van een voltreffer in het ziekenhuis zelf. De enige beschadigde locatie is buiten het ziekenhuis op de parkeerplaats, waar we tekenen van verbranding kunnen zien geen kraters en geen structurele schade aan nabijgelegen gebouwen.


Foto IDF woordvoerder


In tegenstelling tot de schade veroorzaakt door luchtmunitie, die van een andere aard zou zijn geweest:


we zouden kraters en structurele schade aan gebouwen hebben gezien, die beide niet zijn geïdentificeerd bij dit incident.


De omvang van de schade die we hier zien is te wijten aan de kernkop van de Islamitische Jihad-raket, maar het grootste deel van de voortstuwing van de raket is nog steeds zichtbaar vanwege de korte vlucht van de raket (omdat de lancering mislukte).


Het volgende visuele bewijs toont infraroodbeelden van de parkeerplaats. Je kunt centrale locaties van branden zien en enkele debree op de daken. Er kunnen geen kraters worden geïdentificeerd. En alle muren van de omliggende gebouwen zijn intact.


Foto IDF woordvoerder


We hebben ook voorbeelden van hoe lucht-grond-munitiekraters eruit zien. Zoals u kunt zien bestaan ​​deze in dit geval niet. Veel mediakanalen maakten onmiddellijk melding van de niet-geverifieerde beweringen van Hamas. Dat waren leugens die door Hamas werden verspreid.


Ik wil iets duidelijk maken:

het is onmogelijk om zo snel te weten wat er is gebeurd als Hamas beweerde dat ze het wisten. Dat had voor velen een eerste waarschuwingssignaal moeten zijn.

In tegenstelling tot Hamas lanceerde de IDF onmiddellijk een onderzoek, waarop toezicht werd gehouden op het allerhoogste commandoniveau.


IDF woordvoerder


Deze professionele beoordeling was gebaseerd op inlichtingen, operationele systemen en luchtbeelden, die we allemaal hebben gecontroleerd.


Het bewijsmateriaal – dat we met jullie allemaal delen – bevestigt dat de explosie in het ziekenhuis in Gaza werd veroorzaakt door een raket van de Islamitische Jihad die mislukte.


Dit zijn de vier belangrijkste onderdelen van ons onderzoeksproces:

1) Ten eerste bevestigden we dat er geen IDF-brand was – over land, over zee of door de lucht – die het ziekenhuis trof.

2) Ten tweede volgden onze radarsystemen raketten die door terroristen vanuit Gaza werden afgevuurd op het moment van de explosie. De trajectanalyse van het spervuur ​​van raketten bevestigt dat de raketten in de nabijheid van het ziekenhuis zijn afgevuurd.


Daarnaast zijn er twee onafhankelijke video's die het mislukken van de raketlancering laten zien en de voortzetting van de raketvlucht naar de grond, binnen de Gazastrook – die op het ziekenhuisterrein valt.


3) Ten derde hebben we informatie – waarvan sommige hier zullen worden gedeeld – over de communicatie tussen terroristen die praten over het mislukken van de raket. De terroristen realiseerden zich dat een raket was mislukt en verwezen specifiek naar het ziekenhuis.

We hebben deze onderschepping vergeleken met andere inlichtingenbronnen om de juistheid ervan te bevestigen.


Het is gebruikelijk dat raketten die op Israël worden afgevuurd, maar kort landen en in Gaza terechtkomen.

Deze raketten schieten tekort bij Israël en hebben Palestijnse slachtoffers gemaakt.

Tijdens deze oorlog hebben we ongeveer 450 raketten geteld die mislukten en in Gaza vielen. Palestijnse burgers betalen de prijs.


We delen deze informatie ook met onze partners, in de eerste plaats de Verenigde Staten. We willen maximale transparantie, omdat we elk incident waarbij burgers betrokken zijn zeer serieus nemen.


Helaas maakten velen in de media onmiddellijk melding van de verklaringen uit het door Hamas gecontroleerde Gaza, waarin Israël de schuld werd gegeven.


In plaats van te wachten op het onderzoek van geloofwaardige informatie van de IDF, verkondigden sommige media de leugens van Hamas. Sommige van die krantenkoppen zijn nog steeds actueel en zijn niet gecorrigeerd.


Ik begrijp de wens om nieuws te brengen, maar ik hoop dat u het er allemaal mee eens zult zijn dat nauwkeurigheid en geloofwaardige informatie vóór snelheid gaan.


De IDF handelt in overeenstemming met het internationaal recht.


Concluderend laat dit incident zien hoe beschuldigingen – in dit geval valse en ongegronde beschuldigingen van terroristen – tegen Israël zich kunnen verspreiden en de spanningen in de regio kunnen aanwakkeren.

1.370 weergaven4 opmerkingen

4 Comments


HansLa23+
Oct 18, 2023

X staat er vol mee inmiddels

Like
Joop Soesan
Joop Soesan
Oct 18, 2023
Replying to

Het is over te nemen

Like

m.viersma
Oct 18, 2023

Dank voor de toelichtin. kan dit internationaal gepubliceerd worden? Inclusief de geluidsopname?

Like
Joop Soesan
Joop Soesan
Oct 18, 2023
Replying to

Gebeurt al

Like
bottom of page