top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opnieuw 2 Palestijnen gedood tijdens arrestatieacties van terreurverdachten


Foto IDF-woordvoerderseenheid


In Jenin zijn donderdagochtend twee Palestijnen gedood en één ernstig gewond geraakt tijdens botsingen met de IDF tijdens een inval in Kafr Dan, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Op woensdag kwamen 3 Palestijnen om tijdens acties van het Israëlische leger.


Een van de doden is Shas Kamamji, de broer van Iham Kamamji, een van de gevangenen die in september uit de Gilboa gevangenis ontsnapte. Volgens Palestijnse media is de andere dode Mustafa Abu Al-Rub.

Ook raakten 3 Palestijnen gewond, van wie één ernstige en werden zij voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.


Volgens de Shin Bet is Hamed mogelijk betrokken geweest bij het plannen van een nieuwe terroristische aanslag op Israëlische doelen. Tegelijkertijd arriveerden IDF en grenspolitie in een dorp in de buurt van Silwad, waar ze geloofden dat de cel die van plan was om Hamed te helpen zich verstopte.


De gevechten vonden plaats tijdens een uitgebreide arrestatieoperatie die sinds woensdagochtend in verschillende steden en dorpen op de Westelijke Jordaanoever is uitgevoerd en die heeft geleid tot protesten en vuurgevechten in verschillende gebieden.


In de buurt van Bethlehem vielen troepen het huis van de burgemeester van de stad Al-Khader, Yasser Sbaih, binnen en arresteerden zijn zoon op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.


Vrijgelaten veroordeelden die verdacht werden van terroristische activiteiten werden de afgelopen dag ook gearresteerd in de omgeving van Jeruzalem en Ramallah.


Tijdens militaire activiteiten in Kafr Dan gooiden Palestijnen geïmproviseerde molov cocktails en stenen naar troepen, die vervolgens reageerden met scherpe munitie, volgens een verklaring van de Israëlische strijdkrachten. Onder de aanwezige soldaten vielen geen slachtoffers.


Tijdens operationele activiteiten in het vluchtelingenkamp Nur Shams hebben veiligheidstroepen twee verdachten aangehouden, twee wapens, een militair vest met IDF-patronen en IDF-uniformen gevonden en in beslag genomen.


De botsingen tussen Palestijnen en Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever nemen toe tijdens de maand Ramadan en na een reeks Israëlische militaire invallen die het leger lanceerde na een recente golf van Palestijnse aanvallen die het leven kostte aan 12 Israëli's en twee Oekraïners tijdens de afgelopen drie weken.


De gevechten in de buurt van Ramallah:

De autoriteiten in de steden Ramallah en Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever hebben donderdag een algemene staking afgekondigd in alle openbare instellingen uit protest tegen de dood van de Palestijnen tijdens een hardhandig optreden van de IDF in het gebied de dag ervoor, in combinatie met oproepen aan het Palestijnse publiek om "confrontaties te intensiveren met Israël."


Ondertussen voerde Hamas 's nachts raketlanceringstests uit, waarbij de woordvoerder van de terreurgroep, Hazen Qasem, Israël bedreigde en de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever opriep om hun gewapend verzet voort te zetten.


De Islamitische Jihad zei in een oproep: "Het is niet mogelijk om de bezetting af te schrikken en te beteugelen van zijn misdaden, maar alleen door het algehele verzet ertegen aan te pakken en te laten escaleren."


Kort nadat de operatie was afgerond, tweette premier Naftali Bennett: "Elke avond deze week voerden IDF-strijders proactieve activiteiten uit op de Westelijke Jordaanoever om terroristen en hun handlangers in hun huizen te vangen."
63 weergaven0 opmerkingen
bottom of page