top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opnieuw stijging, 508 virus besmettingen - experts verwachten meer dan 1000 besmettingen per dag


Ter illustratie. Foto via Wix


Tussen vrijdagavond 17.00 uur en zaterdag 17.00 uur zijn er in Israël 323 nieuwe COVID-19 besmettingen bijgekomen, terwijl er tot vanochtend 08.30 nog eens 185 nieuwe besmettingen werden geteld. Experts van de Hebreeuwse universiteit adviseren meer beperkingen op te leggen omdat zij denken dat het aantal besmettingen snel naar 1.000 of meer per dag zullen stijgen.


Het ministerie van Volksgezondheid deelde zaterdagavond mee dat er vanaf vrijdagmiddag 17.00 uur tot zondagmorgen 08.30 uur 508 nieuwe virus besmettingen zijn bijgekomen, hoofdzakelijk van de Delta variant.


Er werden sinds vrijdagmiddag 108.185 mensen getest waarvan 0,5% positief teste op voornamelijk de Delta variant van het COVID-19 virus.


Er zijn nu 2.455 actieve besmettingen in het land , waarvan er 62 in de ziekenhuizen zijn opgenomen, een lichte stijging t.o.v. van de voorgaande dagen. Van hen verkeren er 35 in ernstige toestand met 17 van hen kritiek waarvan er 16 aan beademingsapparatuur zijn aangesloten.


Opnieuw zijn er geen mensen overleden, zodat het dodental blijft staan op 6.429.


Het zijn over het algemeen niet gevaccineerde jongeren die besmet raken, hoewel ook gevaccineerden tot de nieuwe coronapatiënten behoren. Deze hebben echter last van lichte klachten maar moeten wel in quarantaine blijven.


De politie heeft een team van 250 agenten vrijgemaakt die controleren of mensen in quarantaine zitten, zoals op tv was te zien gaat dat heel simpel. Agenten komen bij een adres waar iemand in quarantaine zit, bellen de patiënt en vragen hem of haar voor het raam of op het balkon te verschijnen. De boete voor het niet houden aan de quarantaineplicht bedraagt 5000 shekel, (€ 1.600 euro).


Een team van experts van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem drong er zaterdag bij de regering op aan om onmiddellijk actie te ondernemen om de COVID-19-uitbraak in het land te beteugelen omdat zij er van uitgaan dat binnen twee weken het aantal dagelijkse besmettingen boven de 1000 per dag zal uitkomen.


Zij adviseren de regering tot het invoeren van het 'groene paspoort', omdat volgens een nieuw rapport van de Hebreeuwse Universiteit dat zaterdag werd vrijgegeven "zonder nieuwe beperkingen, we geen vertraging in het aantal dagelijkse besmettingen zullen zien en het moeilijk te voorkomen lijkt dat we binnen twee weken 1.000 nieuwe infecties per dag bereiken". De experts benadrukken dat het effect van het dragen van de maskers in publieke ruimten momenteel niet wordt gezien.”


Al eerder hadden andere gezondheids experts in Israël zich in vergelijkbare bewoordingen uitgelaten.


Het ministerie deelde zaterdag ook mee dat er inmiddels meer dan 100.000 jongeren tussen de 12 - 15 jaar een eerste vaccinatie hebben ontvangen.


Hoewel het ministerie, evenals Israëlische gezondheidsorganisaties, hun tevredenheid uitspraken over de vaccinatiegraad van de afgelopen dagen is er echter sprake van een grote kloof tussen de ultraorthodoxe en Arabische bevolking en de rest van het publiek, doordat in die gemeenschappen het aantal gevaccineerde jongeren achterblijft bij de rest van het land.


Inmiddels is er op Ben Gurion airport een test faciliteit bijgekomen die 2.500 aankomende passagiers per uur kan testen op het virus. Het vliegveld wordt nog steeds gezien als een zwakke schakel in het beperken van het aantal nieuwe besmettingen.

204 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page