israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Oproep Knesset lid arrestatie 'verraderlijke' oppositieleiders; Netanyahu gebeurt niet in democratie


Extreemrechts Knesset lid Zvika Fogel. Screenshot KAN video


De oproep dinsdag van Knesset lid Zvika Fogel van de extreemrechtse partij Otzma Yehudit van Itamar Ben Gvir om oppositieleden te arresteren wegens hun oproepen te demonstreren tegen de juridische herzieningsplannen, heeft duidelijk gemaakt welke richting de Israëlische politiek uitgaat.


Zvika Fogel zei in een interview met de publieke omroep KAN, dat oppositieleider Yair Lapid, partijleider van de Nationale Eenheid Benny Gantz en voormalige Knesset leden Yair Golan en Moshe Ya'alon moeten worden gearresteerd en berecht wegens hun oproepen om te demonstreren.


"Dit is te gek. Deze vier moeten worden gearresteerd. Dit zijn de gevaarlijkste mensen op dit moment', zei hij.


Op de vraag van de ongelovige interviewer of ze hem goed had gehoord, dubbelde Fogel.


'Dat is precies wat ik zei. Deze vier hebben het nu over oorlog. Als ze zouden oproepen tot protesten, zou ik ze alle recht geven om te protesteren. Maar ze praten in termen van dat ik een vijand ben,' zei hij.


Hij voegde eraan toe: "Wat mij betreft is het verraad tegen de staat, als ik niet duidelijk genoeg was."

Tijdens een telefoongesprek met president Herzog zei premier Netanyahu in een korte verklaring: "In een democratisch land worden de leiders van de oppositie niet gearresteerd, net zoals de ministers geen nazi's worden genoemd, de Joodse regering niet het Derde Rijk wordt genoemd en de burgers niet worden opgeroepen om een ​​burgerlijke opstand te beginnen".


De leider van Otzma Yehudit, minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir zei hij in een door Ynet geciteerd audiobericht op een besloten WhatsApp-groep met partijgenoten "De politie gaat geen politieke tegenstanders arresteren - zo werkt het niet, dat zijn we niet van plan".


President Herzog zei in een verklaring: "De waarden van de Onafhankelijkheidsverklaring zijn het kompas van ons land - ik zal niet toestaan ​​dat iemand ze schaadt. Dit is een gevoelige en explosieve tijd in het Israëlische publiek. Ik ben me bewust van de stemmen van beide kanten, van alle pijn, zorgen en angsten. Ik negeer dit niet en het is constant in mijn gedachten.


"De afgelopen dagen heb ik met veel partijen gehandeld en gediscussieerd en ik doe er alles aan om een ​​respectvolle en respectvolle dialoog tot stand te brengen, in de hoop tot een breed begrip te komen. Ik doe een beroep op u, gekozen functionarissen en burgers van Israël uit het hele publieke en politieke spectrum - toon terughoudendheid en verantwoordelijkheid. We moeten de geest kalmeren en het vuur laten zakken."


"We hebben geen ander land", besloot president Herzog.
97 weergaven2 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws